Pyszne, mięciutkie, mocno maślane z dodatkiem kawałków mlecznej czekolady ❤❤❤ Na prawdę mało przy nich pracy, a przepis jest banalnie prosty. Nigdy więcej kupnych ciastek!!! Bo te domowe swoim smakiem pobiły wszystkie ze sklepowych półek. Dodatki do ciastek można dowolnie modyfikować. Nie musi to być posiekana czekolada, ale np. skórka pomarańczowa czy orzechy. Wszystko zależy od naszych smakowych upodobań 😉 Składniki(...)Następnie dodajemy jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Walijskie Pichceniedokładnie masło z cukrem, dodaj jajko. Do mąki dodaj cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Włóż ciasto na około 5 minut do zamrażarki. Potem wyjmij i formuj kulki, które lekko spłaszczaj i za pomocą foremek wycinaj różne kształty, wciskaj w nie swoje słodkie dekoracje. Możesz
Zasmakuj Kuchnikawy. 2. Przełożyć do miski i dorzucić pozostałe składniki suche i wymieszać. Dodać roztopiony olej kokosowy i znowu delikatnie wymieszać. 3. Powoli dodawać mleko roślinne, ugniatając ciasto (mleka dodajemy tyle, żeby ciasto dało się lepić). 4. Lepimy kulki i spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ozdabiamy pestkami słonecznika i dyni. Pieczemy w 180 stopniach około
kruche babeczkirzepakowego 3 łyżki płynnego miodu W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche. W osobnej misce mieszamy dokładnie składniki mokre. Następnie składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy ciasto krótko lecz dokładnie. Nakładamy ciasto do foremek na muffiny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku
Mango PapajaPlacuszki z cukinii to naprawdę smaczna i prosta do przygotowania przekąska na słono. Placki są l ekko czosnkowe i delikatnie zielone :) Idealne do smażenia. Takie placuszki możecie podać, np. ze śmietaną, sosem czosnkowym lub bez żadnego dodatku. Szczerze polecam! Składniki: 1 młoda cukinia (waga po odcięciu końcówek ok. 300 g) 8-10 płaskich łyżek mąki pszennej 2 łyżki(...)Następnie wbić jajka, wsypać mąkę (najpierw kilka łyżek!), dodać śmietanę, pokrojoną na drobną kostkę cebulę, starty na średnich oczkach czosnek i posiekany koperek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Jeżeli jest zbyt rzadkie - dosypać więcej mąki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron na średnim ogniu
UgotowaćKuchnie świata to nowy cykl. Pierwszym przepisem jest potrawa znana i lubiana w Finlandii, czyli pannukkaku. To pieczony naleśnik, który sprawdzi się właśnie dziś, w tłusty czwartek. Prosty i lekki zastąpi pączki i faworki. Składniki Naleśnik: 2 szklanki mąki ryżowej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 laska wanilii 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka oleju kokosowego płynnego kilka szczypt kardamonu Dżem(...)słoikiem. Mąkę łączmy z mlekiem, jajkami i olejem kokosowym. Laskę wanilii nacinamy wzdłuż i za pomocą noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło
My Chcemy Jeśćzakończenie weekendu mam dla Was prosty przepis na ciasteczka z orzechami. Akurat dobra porcja energii na rozpoczęcie nowego tygodnia. Miękkie, świeże, nie muszę chyba mówić, że idealne do kawy :) Składniki (na 15 ciasteczek) 250g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 75g płatków owsianych 50g dowolnych orzechów 100g cukru 50ml oleju 2 jajka(...)się składników. Wsypać posiekane orzechy i płatki owsiane, łyżką wymieszać. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać kilka łyżek mleka. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać łyżką ciasto w odstępach 2 cm od siebie. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec
pink envelopeKluski leniwe to mój przysmak z dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować.Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą(...)czasami używam również tej 18%, ale o rzadszej konsystencji)cukier do posypaniacynamonPrzygotowanie:Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Dodaje do niego mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jajka. Zagniatamy twardsze i zwięzłe ciasto. Jeśli ciasto w trakcie wyrabiania będzie luźniejsze możecie śmiało dodać więcej mąki.Z ciasta formujemy wałki i odkrawam kluski, takie same jak kopytka.Zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy kluski, kiedy wypłyną
Mania GotowaniaDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego, którymi mam zamiar poczęstować rodzinę w czasie wigilijnego wieczoru. Przygotowałam również kalafiorowe gratin, danie serwowane w Prowansji w czasie tamtejszej świątecznej kolacji zwanej gros souper. Tak, tak, sporo też czytałam na temat francuskich tradycji(...)już za 2 dni, dam pierwszeństwo przepisom - może przyda Wam się któryś z nich, szczególnie, że ciasteczka są naprawdę ekspresowe i można je przygotować na ostatnią chwilę. Sablé to proste, kruche ciasteczka , wywodzące się z leżącego na północy Francji miasta Caen. Francuskie słowo sable oznacza piasek , co być może nawiązuje do delikatnej, kruchej konsystencji ciasteczek i ich złotego koloru
Chilli Czosnek i OliwaUff, najgorszy dzień, a nawet tydzień za mną. Czekałam na tę chwilę. Nawet nie wiecie jaką ulgę czuję w tym momencie. Siedzenie od 8 do 19
Be Fit Be StrongSkładniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru
Luźna Kuchniaprzygotowanie nie poświęcić całej niedzieli (nawet jeśli w zamian dostaje się wolne wieczory w tygodniu, to i tak ciężko jest w niedzielę wysiedzieć zbyt długo w kuchni). Szczęśliwie prostych przepisów jest bardzo dużo. Na naszym blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Sprawdźcie na przykład te (wystarczy kliknąć na zdjęcie) : 3. Przepisy muszą być sprawdzone. Żeby planowanie przyniosło jeszcze większe rezultaty(...)według nich domowe wytwory robimy zawsze w większej ilości, a potem mrozimy i sięgamy po nie zawsze gdy mamy ochotę. Smakują genialnie! Niżej kilka naszych ulubionych sprawdzonych przepisów. Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na domową pittę Sprawdzony przepis na gnocchi Domowy sos pomidorowy Jaki jest nasz patent na planowanie posiłków 1. Zaczynamy od planowania niedzielnego obiadu , żeby resztek użyć
Niedzielny kucharzmiałam akurat imieniny, wiec zadedykowałam go sama sobie. Zjedliśmy go z przyjaciółmi przy aromatycznym grillu. Elu i Jarku bardzo Wam dziękuję za cudowne popołudnie. Tort prosty i szybki. Dobrze jest dać mu porządnie się schłodzić (najlepiej na całą noc) aby mus stężał. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka(...)później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Mus malinowy
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPrzepis ten pochodzi z restauracji w której pracowałam lata temu. Jest prosty ale pyszny a szarlotka smakuje i na ciepło i na zimno, jest po prostu przepyszna a do tego bardzo szybka i nie skomplikowana. Składniki 250 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 duże lub 5 mniejszych jajek cynamon 1,5 kg jabłek, ja najczęściej wybieram Elstar(...)godziny. Masło, mąkę i cukier ucieramy na jednolitą i puszystą masę za pomocą miksera. Blachę o wymiarach 25 cm x 25 cm wykładamy pergaminem i na dno nakładamy połowę ciasta, na ciasto układamy ciasno plastry jabłek, przykrywamy resztą ciasta. W małej szklance mieszamy łyżeczkę cynamonu z 2 łyżeczkami cukru i posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Szarlotka
Delusional Trine