Pyszna, niesamowicie pachnąca pomarańczami, pięknie wyglądająca, idealna na Święta i nie tylko. Banalnie prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki: Babka: 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 0,5 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej 1 kostka (250 g) masła 5 jajek 1 szklanka (200 g) cukru 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 2 łyżki(...)jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. 3) Do masy dodać otartą skórkę oraz sok z połowy pomarańczy i dokładnie wymieszać. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem
Fitsweet.meubić ich na sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe
Słodkie okruszkimiksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Słodkie okruszkicupcakes. Jak szaleć to szaleć! Miały być czekoladowe babeczki , a w końcu wyszły czekoladowe cupcakes. Pyszne, kremowe,a w środku mięciutkie jak puch babeczki. Krem do cupcakes jest bajecznie prosty. Masło, czekolada, kakao i cukier puder. Można go wykorzystać nie tylko do cupcakes ale również do przełożenia tortu. Czekoladowe cupcakes Składniki: 6-8 sztuk 100 g gorzkiej czekolady, u mnie(...)czekoladę, masło i brązowy cukier. Ubij jajka na puszysto z białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła
codojedzeniamiejsce na 90 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto lekko zarabiamy, składamy w kopertę ( prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając(...)chili Pasja Smaku Ciasteczkowy potwór Życie zaczyna się w kuchni Szóste niebo Kulinarna Maniusia Ewa Szczepińska SzybkoTanioSmacznie.com Smaczna Pyza Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz Ala piecze i gotuje Cukry Proste Moje Małe Czarowanie Coś słodkiego, poproszę... Olimpia Davies Lidia Wesołowska
Mia Cucina SofietaRozkoszne, afrodyzjakalne – hmmm...czy takie słowo istnieje? Pyszne i wykwintne .A to dzięki kilku składnikom dodanym do ucierańca prostego jak drut. Baza została wzbogacona ! Składniki Używam szklanki o pojemności 250 ml - półtorej szklanki mąki ECO typ 500 Młyn Kopytowa - szklanka cukru pół na pół cukier brązowy z białym , użyłam Diamant -4 duże jaja -łyżeczka proszku do pieczenia -pół(...)puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz
Z Kuchni Do Kuchnidługim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.) Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła(...)łyżeczką cukru. Utrzeć jajko i żółtka z pozostałym cukrem, dodać do rozczynu razem z mąką, wanilią, sokiem i startą skórką z cytryny. Wsypać szczyptę soli. Wlać alkohol. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie. Wlewać po trochę masło, jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto powinno być niezbyt gęste. Zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok 10-15 min.) Nabierać małe porcje ciasta
Konrad GotujeDzisiaj mam dla Was przepis na bardzo smaczny i prosty chlebek. Nie wymaga on od nas wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, odłożyć na 15 godzin a następnego dnia upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać. Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji(...)instatnt. Następnie świeże drożdże dodać do mąki i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 godzin. Po tym czasie ciasto należy wyłożyć na dobrze obsypany mąką blat. Złożyć w kopertę i następnie uformować kulę. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obsypany mąką i odstawić na około 30 minut do podwojenia
Krakowskie smaki AniPiekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka. Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od
Stare Garymoich włosów dobrała się siostra C. Jest fryzjerką, więc czemu miałabym jej nie ufać, prawda...? Najpierw tylko mi je skracała, później zaczęła kombinować. Dorobiłam się grzywki na skos, prostej, króciutkiej i takiej na oko. Za każdym razem, kiedy mnie obcina dziwię się, jak to jest możliwe, że z tak krótkich włosów daje radę jeszcze tyle odciąć(...)mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem. No niewdzięcznica, i tyle!Dość o włosach, przejdźmy do jedzenia.Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMożna je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić takie knedle w domu na obiad. Składniki: 75 dag ziemniaków 25 dag twarogu 35 dag maki pszennej 2 jajka 40 dag śliwek 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej sól(...)Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego
Salonik smakówciasto może być za każdym razem inne. Ja wykorzystałam kremy z tego przepisu , a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego(...)się z niego różne wzory i nie kruszy się tak bardzo, jak biszkopt. Sprawdzi się także w przypadku niezapowiedzianych gości, ponieważ składniki na nie zazwyczaj mamy w domu. Szybkie, proste, raczej nie może się nie udać. Serdecznie polecam na niedzielny deser :) Smacznego
Ratunku obiadZ wielkim entuzjazmem wracamy po raz trzeci do Bombusowych batoników. Wariant orzeszki i daktyle nie miał przyjemności pojawić się w tej zbiorczej recenzji , ponieważ jest to
Candy PandasSzybkie ciasteczka z kawałkami czekolady, z mąki kukurydzianej i ryżowej. Kruche, aromatyczne, rozpływają się w ustach i są szybkie w wykonaniu. Można wykorzystać
Ze smakiem bez glutenuprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki
mojewypiekiinietylko