proste ciasto - 15398 przepisów (strona:778/1027)

Z cyklu: Dla dzieci - Razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo) 151

acqua PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy m ą k ę  razow ą  z 1 łyżeczką soli, dodajemy płatki owsiane, sezam oraz 4 łyżki oliwy.  Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wodę , przykrywamy foli ą  spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina integrale con 1 cucchiaino di sale. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Kruche kokosowe ciasteczka z dżemem 268

przesypujemy do dużej miski. Następnie schłodzone masło ścieramy na tarce z grubymi oczkami podsypując mąką ( patrz FILM ). Dodajemy rozdrobnione wiórki kokosowe, jajka, cukier z wanilią i szybko rękoma zagniatamy ciasto (możemy to oczywiście zrobić w odpowiednim mikserze). 3. Gotowe ciasto nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 60 minut. 4. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i krótko zagniatamy. Podsypując

Mała Cukierenka
Karpatka 151

najszybciej. Dzisiaj zamieszczę mój ulubiony przepis czyli przepis na karpatkę. Jest to sprawdzony przepis. Ta karpatka nigdy mnie nie zawiodła zawsze była pyszna , a przy tym jest dość prosta w przygotowaniu. Karpatka składniki  na  dwa blaty do karpatki o wymiarach 22 na 27 cm : 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 0,5 kostki do pieczenia Kasia(...)Zdejmij z ognia. Po lekkim przestygnięciu do masy dodawaj po jednym jajku cały czas miksując. Dwie formy o wymiarach 22 na 27 cm wysmaruj Kasią i wyłóż cienką warstwą ciasta. Piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni lub do momentu w którym ciasto przestanie błyszczeć. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 15 minut bo ciasto opadnie sposób przygotowania kremu : 3/4 litra

cukrem pudrem posypane
Ciasteczka śnieżne kule 1436

obrotach) dodać po kolei: żółtko, mąkę, migdały, sól i dodatki. Gdy składniki częściowo się połączą, dokończyć zagniatanie ręcznie. Masę owinąć folią spożywczą i schłodzić przez ok. 20 minut. Z ciasta formować niewielkie kulki (35-40 szt), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Jeżeli nie chcecie, aby się rozpłynęły na boki - schłodzić dodatkowo ok 30 minut. Piec

Pełny talerz
Leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym 138

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze placki i placuszki dla siebie i bliskich. Dziś mam dla Was kolejny, pyszny, a zarazem prosty przepis na leciutkie placuszki waniliowe na serku homogenizowanym. Placuszki wprost rozpływają się w ustach. Najczęściej podaje je w towarzystwie owocowego soku. Polecam Wam soki z Doliny Łobzonki . Kartonik pełen owocowych smaków i delikatne, rozpływające się w ustach placuszki, to idealna propozycja(...)łyżka jogurtu naturalnego, wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek homogenizowany, wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę, znów mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt lejące można dodać troszkę mąki). Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, zmniejszamy płomień na minimalny. Placuszki (1 łyżka ciasta) smażymy z obu stron

Słodkie okruszki
Proste, żytnie naleśniki marchewkowo-selerowe z soku jednodniowego (wegańskie) 165

jakiś czas zrezygnować z bloga. Dodawanie przepisów nie zajmuje mi chwilki, spędzam nad nimi o wiele więcej czasu . Mam nadzieję, że nie stęskniliście się za bardzo.  Dzisiaj bardzo prosty i krótki przepis z wykorzystaniem moich ulubionych soków jednodniowych. Mała ilość wolnego czasu ogranicza mnie w produkcji własnych soczków, więc bardzo często korzystam już z tych gotowych. Któregoś razu, kupiłam(...)łyżka oleju (rzepakowego) - szczypta sody (można pominąć) - szczypta soli Płatki owsiane mielimy na mąkę. W dużej misce, przy pomocy malaksera/blendera mieszamy ze sobą wszystkie składniki do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Smażymy na patelni na średnim ogniu, w miarę możliwości bez użycia tłuszczu. Smacznego

Be Fit Be Strong
Pszenno - żytni chlebek na zakwasie. 73

Blog skończył wczoraj pierwszy roczek!:)) Z tej okazji postanowiłam zrobić coś pierwszy raz w życiu - upiec chleb. Wiem, że to nie proste zadanie, dlatego przepis podkradłam z bloga, gdzie są same sprawdzone i wspaniałe wypieki - z Pracowni Wypieków  Wpadnijcie tam przy okazji, bo naprawdę warto:) a autorka wszystko cudnie tłumaczy:) Okazało się, że to wcale nie takie trudne(...)dnia. Składniki na dwie duże keksówki. Zaczyn: 360g mąki żytniej chlebowej (typ 720) 300 g wody 20g zakwasu Zaczyn przygotowujemy dzień przed pieczeniem. Pozostawiamy na całą noc do wyrośnięcia. Ciasto: 230g mąki żytniej 300g mąki pszennej 400g wody 1 płaska łyżka soli zaczyn Do miski z zaczynem dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie je mieszamy. Pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia

Kuchnia Pani Wiosny
pieczony omlet ze smażonymi jabłkami 149

konfiturą. Niedogodnością tego dania, przygotowywanego na patelni, jest smażenie posiłku "na raty", osobno dla każdego z domowników ( chyba że użyjemy czterech, lub pięciu patelni na raz). Dziś pragnę przedstawić prosty sposób, w jaki ominąłem ten problem,  zamiast na patelni, przygotowuję omlet w piekarniku i wtedy, bez kłopotu ,wszyscy razem mogą zasiąść do śniadania. składniki Danie dla czterech osób(...)być pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy. Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni .  Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury

Miód i pieprz
Dietetyczny chlebek bananowy (wegański) 200

rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i bez dodatku cukru, cała słodycz pochodzi z dojrzałych bananów. Dla osób unikających glutenu cenną informacją będzie fakt, że mąkę pszenną można zastąpić migdałową lub kukurydzianą. Podobno... wersji bezglutenowej jeszcze nie próbowałam, więc głowy nie daję(...)Banany dokładnie rozgnieść lub zmiksować za pomocą blendera. 3. Mąkę wymieszać z karobem, sodą i solą. 4. Połączyć mąkę z bananami, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Gęste ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli konsystencja ciasta jest zbyt gęsta, tzn. ciężko miesza się łyżką, to trzeba dodać ciut więcej wody. 5. Piec przez

Domowa Cookierenka Agi
Chleb tostowy III 112

Kolejny z weekendowych przepisów. Bardzo prosty i wyjątkowo smaczny chleb tostowy. Miękki i delikatny, właśnie taki jaki powinien być chleb tostowy. Jeżeli często zdarza się wam robić w domu tosty to i ten chleb powinien być u was częstym gościem. Robi się go szybko, krótko wyrabia, czyli w sam raz dla leniwych. Czas nagli więc od razu przejdę do przepisu(...)wody 14 g drożdży instant (ok. 6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni. Smarujemy je lekko olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Przykrywamy ściereczką

Marder&Marder Manufacture
Chleb miodowy na drożdżach 127

piękną szatą graficzną i solidną oprawą; a gdy zajrzałam do środka to już wiedziałam, że będzie moja. Pierwszą recepturą, na którą się zdecydowałam, był chleb miodowy. Wydawał mi się prosty w wykonaniu a przy okazji uniwersalny w smaku, pasujący zarówno do słodkich, jak i wytrawnych kanapek. W smaku przypomina odrobinę chałkę. Z wierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku(...)wodą, miodem oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, oliwą i rozczynem. Wyrabiać około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1-1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie uformować z niego zgrabny bochenek. Naciąć go z wierzchu 2-3 razy

My simple kitchen
Przepraszamy brak sygnału 273

Pamiętacie okrągły znak TVP, który kiedyś pojawiał się na ekranach telewizorów?  Z tym właśnie znakiem kojarzą mi się dzisiejsze zdjęcia - jest śmiesznie, bo i sam przepis jest śmiesznie prosty.  Pierwszy i zarazem najłatwiejszy z serii serników na zimno, otwierający sezon.  Ulubieniec większości gospodyń jak i dzieci.  Zapraszam.  Sk ład ni ki: 4 galaretki o różnych(...)mleka, kremówki oraz żelatyny tak, aby wszystkie galaretki były zakryte. Wstawić do lodówki do stężenia.  Smacznego!  Drobna podpowiedź: Przepis można również wykorzystać jako jedną z warstw innego ciasta

Garniec Magalie
Muffiny z Rabarbarem i Owsianą Posypką 141

Coroczny sezon rabarbarowy uważam za otwarty Nie byłabym sobą gdybym nie zaczęła go od genialnie prostych i niezastąpionych smakiem muffinek. Są mięciutkie, wilgotne, słodkie, z lekkim posmakiem kwaskowatego rabarbaru. Dla nas idealne. Czekamy jedynie na piękne całodniowe słonko i wyruszamy na piknik z nimi w roli głównej. Bardzo polecam. Składniki na 12 sztuk: 175 g cukru kryształu(...)pieczenia i sodę mieszamy razem. Płynne składniki wlewamy do rabarbaru z cukrem. Mieszamy. Następnie wsypujemy wymieszane suche składniki i całość dokładnie mieszamy. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Uzupełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Posypujemy posypką i wykładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Posypka: 25 g cukru brązowego 25 g płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie

Made By Mom And Son
Najprostsze muffinki 124

Dzisiaj z okazji sukcesu mojego smakosza - zdał egzamin na prawo jazdy!- upiekłam muffinki, nie miałam wiele w lodówce, gdyż tygodniowe zakupy dopiero przed nami, ale przepis jest bardzo prosty i dodatki różne, więc można kombinować. Miałam też spory zapas budyniu, więc też znalazł się on w środku w muffinkach.  *Przepis z portalu moje miasto to Nowa Sól  (wprowadziłam(...)tylko wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki.Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam resztę ciastem. Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut.Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują doskonale

NA MOIM TALERZU
Lekki Rosołek Z Lanymi Kluseczkami 141

Smaczniutki lekki rosołek dla dzieci i dorosłych ;) Składniki na 3 os 1,5 - 2 litrów wody 2 spore skrzydełka pół marchewki 1/2 sporej pietruszki 1/2 opieczonej

Gotowanie...to proste !