proste ciasto - 15398 przepisów (strona:782/1027)

Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 178

mąką, zagniatam w kulę i dzielę ją na 4 części , czwartą część odsuwam i to miejsce zasypuję mąką ziemniaczaną, dodaję jajko, odrobinę soli i pieprzu oraz odłożonymi ziemniakami, zagniatam ciasto. Jeśli wyda Wam się zbyt kleiste możecie dodać odrobinę więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta formujemy wałek i odcinamy równe kawałki, tworzymy okrągłe kluseczki z dołkiem w środku. W garnku zagotowujemy

Sama słodycz i szczypta chili
DARKEST RAUATAI COOKIES – PILLARS OF ETERNITY – ciastka intensywnie czekoladowe bez mąki 305

intensywnie czekoladowej bezy. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo uzależniające i podobnie jak światło, nie będziecie mogli się od nich oderwać. Poza tym są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt jest naprawdę zniewalający. PS Poniższy przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją ciastek Tima, tak, aby łatwiej było Wam zrobić go w polskich warunkach. Zobacz, jak ciastko(...)standardowej kostki), dorzucamy do masy i mieszamy. 5. PORCJOWANIE (5 min) Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dodatkowo smarujemy z wierzchu olejem rzepakowym (ciastka są bardzo lepkie). Porcję ciasta wielkości łyżki stołowej nakładamy na papier, tak, aby powstały Wam w miarę równe koła o średnicy max 5-6 cm. Ciastka w trakcie pieczenia zwiększą swoje rozmiary, więc zostawcie z kilka

Nerds Kitchen
Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 129

mogły wylądować w misie razem ze skwarkami i pokruszonym twarogiem. Co było zaskakujące, to zawsze niewystarczająca ich ilość, mimo że babcia gotowała ich cały gar. Sama potrawa jest bardzo prosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu danie(...)wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się za rzadka, to dosypujemy więcej mąki. Jeśli jest za gęsta, to możemy zetrzeć jeszcze jednego ziemniaka.  W dużym garnku gotujemy wodę wraz

Food Square
Muffiny potrójnie czekoladowe 179

Przepyszne, mega czekoladowe babeczki, wilgotne i sprężyste. Zaspokoją na pewno wszystkich uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą. Muffiny potrójnie czekoladowe Składniki: 220 g mąki  25 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody 2 jajka 300 ml śmietany 12%  120 g cukru trzcinowego 80 g masła 80 g białej(...)Wlewamy do suchych składników mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, mogą pozostać grudki. Wsypujemy posiekaną czekoladę, i mieszamy. Blachę wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nakładamy ciasto do papilotek. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka

Mania Gotowania
Piernikowe kuleczki + Test trzcinowego cukru pudru Diamant 178

W tym tygodniu na blogu jest bardzo słodko, kontynuując ten temat mam dla was pyszne piernikowe kuleczki. Jeśli włożycie do nich do środka jeszcze suszoną śliwkę

Corner With Recipes
Chleb dyniowy AIP (paleo, bez jajek) 368

posiadanych składników konsystencja ciasta może się różnić – postaraj się osiągnąć dość gęsty krem. Dodaj sodę, zamieszaj, a następnie ocet albo sok z cytryny i ostatni raz dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki ok. 10×20 cm i piecz w  180° przez około 45 minut , aż do suchego patyczka. To wszystko! Poczytaj więcej o składnikach: Sól(...)choć w tym ostatnim przypadku za wyjątkiem miodu. Tego miodu jest jednak na tyle mało, że nie powinien powodować żadnych problemów. Jeśli jednak nawet tak małe ilości cukrów prostych powodują dyskomfort w jelitach, to możesz miód pominąć albo zastąpić go syropem klonowym, cukrem lub stewią. Uwaga – chleb ten zawiera ogromne ilości węglowodanów – jedna kromka

PaleoSMAK
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 275

jednak, jedna z najpopularniejszych zup – zwłaszcza na taką pogodę jak teraz – pochodzi z Francji. Jej początki sięgają XVIII wiecznej Francji, gdzie zasłynęła jako zupa biedaków. Powód prosty. Cebula była wówczas bardzo tania i każdego było na nią stać. Od tamtego czasu jej przepis niewiele się zmienił. Jedyna różnica to taka, że z „zupy biedaków” stała się(...)minut. Po tym czasie zupę możemy zblendować i dodać jogurt naturalny. Dla smaku można dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże

Jacob Tastes
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 169

stylu karpackim TUTAJ . Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli(...)sporo estragonu. Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem. Chodzi o to, żeby farsz miał fajną niejednolita strukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy

vegetanie
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 201

Chwil szczęścia. Przejrzałam całe mnóstwo przepisów na gofry, część zapisałam do wypróbowania na później (na drożdżach, kakaowe, dyniowe, piernikowe), a swoje przygotowałam z przepisu z instrukcji obsługi. Wydawał się prosty - wszystko tylko wymieszać trzepaczką, odstawić na pół godziny i gotowe. Można piec. Okazało się, że gofry wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo(...)cukrem waniliowym. Masło rozpuścić, przestudzić. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie połączyć. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zamieszać. Wlewać odpowiednie porcje do rozgrzanej gofrownicy, piec 2-3 minuty. Odkładać na kratkę do lekkiego przestudzenia. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać pokrojone na ćwiartki figi, lekko podsmażyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
"Jak dobrze wstać skoro świt" 151

Od jakiegoś czasu razem z moim M. próbujemy swoich sił w pieczeniu i jak do tej pory mieliśmy na swoim koncie trzy fiaska, pierwsze bułeczki były

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka intensywnie czekoladowe. 165

ciasteczka o tak bogatym, głębokim smaku, że nie je się ich w pośpiechu, wręcz przeciwnie, te ciasteczka służą do dłuuugiego, leniwego delektowania się. Dodam jeszcze, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, co plasuje je w czołówce rankingu moich ulubionych słodkości. Najważniejsze to użyć dobrej jakości czekolady, ja polecam Goplanę gorzką o 60 % zawartości kakao(...)powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie tworząc płaskie ciastko (ja piekłam na dwie tury, część nałożyłam w formie gałek, wtedy

Rozpustne gotowanie
Knekkebrød i czerwcowa piekarnia 157

siemienia lnianego [ nie dałam] 100 ml ziaren sezamu 2 łyżeczki soli 700 ml wody Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Wyłożyć blachę papierem i rozsmarować ciasto cieniutko  równą warstwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. Po 10 minutach wyciągnąć i pokroić na prostokąty. Wstawić ponownie do piekarnika jeszcze(...)Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie. To wspaniałe uczucie tworzyć

Moje domowe kucharzenie
Babeczki ze śliwkami 166

Mięciutkie, aromatyczne babeczki, przypominające nieco drożdżówkę. Proste i szybkie. Śliwki możecie zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może(...)cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut

Mania Gotowania
Zazie Bistro - francuska kuchnia w Krakowie 165

polecało go nam wiele osób. Ten niewielki lokal jest usytuowany na krakowskim Kazimierzu i działa tu od 2010. Zajmuje dwa poziomy, po schodkach schodzi się do piwnicy. Jego prosty wystrój przywodzi na myśl francuskie bistra. I te myśli zdecydowanie idą w dobrym kierunku, ponieważ zjemy tu dania kuchni francuskiej. W bistro jest miło, nastrojowo, bez zadęcia i przytulnie. Nad głowami(...)idealnie do siebie pasuje. Sałatka jest idealnie przyprawiona, a kałamarnica zrobiona w punkt. To danie doskonałe, a to dopiero początek... kozi ser z konfiturą z cebuli, zapiekany w cieście filo, podawany z sałatka z gruszka i orzechami laskowymi (21 zł). Danie pięknie się prezentuje i doskonale smakuje sałatka z krewetkami, pomidorowym pistou i camembertem w cieście filo z prażonym słonecznikiem

Kulinarne przygody Gatity
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku 191

pomocy montewki lub miksera, po czym po kolei dodajemy wodę, mąki w dowolnej kolejności oraz 2 łyżki oleju. 2. Całość mieszamy lub miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 -30 minut. 4. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 5. Po usmażeniu dobrze jest je przykryć, aby troszkę zmiękły(...)jest już gotowa. Możemy ją teraz pokroić jak tort i podać Mnie najbardziej smakuje polana ketchupem. Smacznego! A jeśli szukacie pomysłu na podwieczorek, polecam gryczane gofry Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Artykuł Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Churros 197

{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Dzi\u015b os\u0142odzimy sobie troch\u0119 dzie\u0144 Mam dla Was przepis na Churros - hiszpa\u0144skie t\u0142uste ciastka

Mostek w kuchni