proste ciasto - 15398 przepisów (strona:784/1027)

Ciastka arachidowe 100

razem naszła mnie ochota na chrupiące ciasteczka o smaku orzeszków ziemnych, postanowiłam więc je przygotować. Zrobienie takich ciasteczek zajmuje niewiele czasu i nie wymaga wielu składników. W łatwy i prosty sposób więc mamy pyszne małe co nie co do chrupania w ciągu dnia lub dodatek do kawy czy szklanki mleka. Takie ciasteczka fajnie się robi razem z dziećmi. Trzeba jednak(...)mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjęłam i ulepiłam z niego kulki trochę mniejsze niż orzech włoski

Waniliowe Improwizacje
Tort z dżemem i mango 156

konfitury Łowicz . Idealna sprawa kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców, a skraca nam też czas zrobienia tortu. Krem o smaku mango, a tort udekorowany czekolada białą. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Kremu nie słodzę bo dżem już jest słodki. Lekki , puszysty mocno truskawkowy.  biszkopt: 6 jajek wielkość M 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki mąki(...)łyżka cukru po około minucie. Na końcu dodaję żółtka i mieszam mikserem ale tylko chwile aż się połączą z białkami. Mąki przesiewam i dodaję  w trzech porcjach do ciasta i mieszam delikatnie od spodu. Formę o wymiarach 22 cm wykładam jej dno papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170-180 stopni góra dół na 45 minut

wesoła kuchnia
Tarta z kalafiorem 139

Prosta tarta z kalafiorem z dodatkiem kurczaka. Dość szybki sposób na wykorzystanie kalafiora zalegającego w koszyku z warzywami :). Proporcje na dużą formę do tarty o średnicy 26cm. 400 gram mąki pszennej 4 jajka 100 gram masła 5 łyżek śmietany 1/2 szklanki mleka 50 gram mozzarelli 1 kalafior 300 gram piersi kurczaka dowolne, ostre przyprawy sól W dużym garnku zagotować(...)minut.  Piekarnik rozgrzać do 180C. Mąkę wyłożyć na stolnicę, dodać masło i posiekać. Dodać 1 jajko, 1 żółtko i  2 łyżki śmietany. Całość zarobić na jednolite ciasto. Formę do tarty wyłożyć ciastem równomiernie razem z bokami. Nakłuć widelcem i zapiekać w 180C przez 15 minut. Ser pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Mleko, pozostałą śmietanę

Czerwony Gupik
Ciasteczka z kajmakiem i kawałkami czekolady 113

Czekolady” :D Nie zdziwi Was zatem fakt, że musiałam przygotować jakiś smakołyk z jej dodatkiem. Padło na wyjątkowo pyszne ciasteczka z kajmakiem i kawałkami czekolady. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy tak naprawdę wymieszać razem wszystkie składniki i gotowe! Potem tylko formowanie i pieczenie. Ciasteczka te są idealne na wiele okazji: dziecięce przyjęcia, piknik, do pracy/szko(...)wanilii Wykonanie: Masło, cukier oraz masę kajmakową umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę, ekstrakt z wanilii i ponownie miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Na koniec dosypujemy jeszcze czekoladowe groszki (są najlepsze, ponieważ podczas pieczenia nie rozpuszczają się) i jeszcze raz krótko mieszamy. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych wodą

MyCookBook.pl
Kaszubski chleb na podmłodzie , październikowa piekarnia 142

minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut. Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej(...)kulinarnych inspiracji  Healthy craving  Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami  Kulinarne przygody Gatity  Leśny Zakątek  Moje domowe kucharzenie  Nieład malutki  Ogrody Babilonu  Proste potrawy  Smak mojego domu  Smakowe kubki  Stare gary  Sto kolorów kuchni  Ugotujmy to  W poszukiwaniu slow life  W sezonie  Zacisze kuchenne

Moje domowe kucharzenie
Rustykalna tarta z rabarbarem 156

Bardzo prosta do wykonania krucha rabarbarowa tarta z rustykalnym wykończeniem. Sezon na rabarbar w pełni, więc zachęcam do wypróbowania... Składniki: szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 4 łyżeczki brązowego cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody na nadzienie: 4 łodygi rabarbaru                    2 łyżki brązowego cukru(...)łyżka mąki ponadto: roztrzepane jajko              łyżka cukru brązowego Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać masło pokrojone w kostkę. Wyrobić na gładkie ciasto, dodając w trakcie wyrabiania wodę. Ciasto zagnieść w kulę , zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około godzinę. Rabarbar pokroić na plasterki. Wymieszać z cukrem i odstawić

wyzwania kuchenne
Kokosowy „Mars” bez pieczenia 161

Już ponad trzeci tydzień mamy naszego wspaniałego czworonoga w domku! Mania spisuje się pięknie, trochę rozrabia, ale raczej jest posłuszna i chętnie uczy się nowych komend

Be Fit Be Strong
Sernik korzenny z kajmakiem 178

Mija kolejny rok pracy, ten był dla mnie pracowity, ale to nie znaczy, że nie mógłby być bardziej.  Każdy kończący się rok to czas relekcji

Słodki Kompromis
Babeczki z żelkami 131

Słodziutkie czekoladowe babeczki z żelkami i kawałkami orzechów oraz czekolady. Ciepłe smakują najlepiej:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: 2

KuchniaWeDwoje.pl
rogaliki drożdżowe 190

Tym razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i

babka w formie
Bułeczki z nadzieniem malinowym 105

Ulubione śniadanie - na słodko ! Tak zaczyna się u mnie idealny dzień :) Jednak rano z czasem bywa krucho, więc często wieczorami piekę. Kiedy takie bułeczki na mnie

Corner With Recipes
Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem 174

Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty to to dobry pomysł na letni dodatek do obiadu, grilla lub hamburgerów. Polecam!     Składniki: 1/2 główka młodej kapusty 1 średnia marchewka 1 pęczek rzodkiewek 1/2 pęczka koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! 30 POMYSŁÓW NA PRZEKĄSKI I DANIA NA PRZYJĘCIE – KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i koperkiem pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
BABKA KOKOSOWA 125

Prosta a zarazem smaczna babka kokosowa. Wyszła obłędnie puszysta, wilgotna i mega pyszna. Z dużą ilością kokosu, który wręcz uwielbiam :) Ta babka zawsze się udaje, szybko się ją przygotowuje a gotowa do rozkrojenia praktycznie od razu po wyjęciu z piekarnika. Składniki: * 3 szklanki pszennej  (użyłam mąki pszennej koszalińskiej typ 500 Młyny Stoisław) * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru(...)mleko i kwaśną śmietanę, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wlać do foremki do pieczenia babki. Piekarnik nagrzać do 170'C. Wstawić ciasto i piec około 45-50 minut. Wystudzone ciasto polać lukrem zrobionym z cukru

Zrób to smacznie
Nalewka truskawkowa 122

przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek

KuchniaWeDwoje.pl
Urządzenie do robienia mleka sojowego Manta - recenzja 212

mleka roślinnego. Produkcja domowego mleka sojowego kosztuje zaledwie 1 zł za litr mleka, które nie zawiera żadnych dodatkowych substancji. Pozostałą okarę używam czasami do robienia pasty lub ciasta. Urządzenie bardzo ułatwiło mi proces robienia mleka - wieczorem zalewam soje, a rano po 25 minutach mam świeże mleko do kawy lub płatków. Uważam, że za taką cenę

wegujemy