suchych i mieszamy do połączenia łyżką. Czekoladę drobno łamiemy i razem z umytymi, wysuszonymi owocami dodajemy do masy. Do formy na muffinki wkładamy papilotki i do 2/3 wysokości wkładamy ciasto. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25-27 minut. Smacznego
ChilliJemyciacho na bazie czekoladowych budyni,bardzo kremowe i pyszne a do tego proste do zrobienia , herbatniki bardzo szybko miękną więc nie trzeba czekać całą noc-wystarczy godziny-polecam Składniki: 60-70 szt herbatników maślanych 800 ml mleka 2 opakowania budyniu czekoladowego 150 g cukru 250 g masła 3 łyżki rumu 500 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru(...)łatwiej je wyjmiemy) w blaszce układamy pierwszą warstwę herbatników ,na to 1/3 masy znowu herbatniki,i kolejną część masy,znowu herbatniki,trzecią część masy i na wierzch ostatnie herbatniki,ciasto dajemy do lodówki żeby stężało na ok 2-3 godz po tym czasie wyjmujemy przykrywamy deską i przewracamy do góry nogami zdejmujemy folię,ubijamy kremówkę dodajemy cukier puder i wykładamy
Swojskie jedzonkopoliczków : ) Tak, tak, tuż pod oczkiem gdy delikatnie odsuniemy skórę, znajdziemy malutki kawałek mięsa w kształcie kuleczki! Pyszności! Surówka z buraka i gruszki z octem balsamicznym oraz oliwą Niezwykle prosta ale zaskakująca surówka. Po prostu - obieramy buraka, kroimy na plastry, następnie na paski i ostatecznie na drobną kostkę. To samo z gruszką (ewentualnie możemy jej nie obierać). Opcjonalnie możemy(...)olejem! Wg mnie podpłomyki to takie szybkie chlebki, które wrzucało się na płytę studzonego pieca w kuchni. Placki te nie potrzebują wysokiej temperatury aby urosły. Im szybciej wyrobimy ciasto, tym podpłomyk jest lżejszy, niezbity i puszysty, łatwo się go rwie w dłoniach. Ja wyrabiam ciasto na podpłomyki ze 100 g mąki pszennej w ciągu kilkunastu sekund. I naprawdę nie potrzeba
Right Behind The KitchenPropozycja na ostatnią chwilę - ekspresowy mazurek dla zabieganych. Przepis jest naprawdę prosty - nic nie można tu zepsuć :) Smak dostosowujemy pod siebie - jeśli dodamy kawę otrzymamy mazurek kawowy, jeśli czekoladę lub kakao - czekoladowy. Polecam serdecznie - jest słodki i bardzo smaczny, dlatego obowiązkowo gości na moim wielkanocnym stole :) Składniki: Kruchy spód (na 2 okrągłe formy(...)wrzątku 1 małe opakowanie cukru waniliowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) 2 łyżki tradycyjnego kakao (lub2 łyżki kawy rozpuszczalnej, albo 100 g czekolady deserowej) bakalie do przybrania Przygotowanie: Ciasto kruche: Ręcznie : Posiekać masło z mąką i cukrem, Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtko i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez
Domowa Cookierenka AgiMniej znane na północy Włoch są dniem typowym dla regionu Sardynii. Ravioli o nazwie Culurgiones podaje się posypane startym serem lub z prostym sosem pomidorowym z bazylią. Nadzienie to głównie ziemniaki z dodatkiem sera pecorino , cebuli, odrobiny czosnku. Choć uwielbiam pierogi ruskie to muszę się(...)białego sera / w oryginale pecorino/ mała cebula drobno posiekana 2 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek extra virgin 1,5 łyżeczki suszonej mięty sól/ do smaku ciasto: 600 z mąki/ semoliny plus 100 g mąki 00 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 375ml wody sól/ do smaku Wykonanie: -Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać
Zakamarki mojej kuchnijest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio. Składniki: - 1 smoczy owoc- ½ cytryny(...)sobie, nie jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę mdły. Dlatego proponuję właśnie dodatek soku z cytryny i mirinu, który idealnie się komponuje ze wszelkimi sałatkami i owocami. Deser smaczny, prosty, szybki i… egzotyczny. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Smocze carpaccio appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2
Kuchnia Pełna Pasjinadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Dwutlenek węgla zostaje wtedy uwięziony w strukturze ciasta, i uzyskujemy efekt spulchnienia. Poza tym gluten bardzo łatwo wiąże tłuszcz z wodą, emulguje i stabilizuje strukturę ciasta. Dodatkowo jest niezastąpionym nośnikiem aromat ów i przypraw. Nietolerancja glutenu występująca u 3% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmk ów jelitowych. Jest(...)alergiami na różne składniki pokarmowe. Do niedawna z glutenu rezygnowały tylko osoby z alergią na gluten i celiakią. Skąd zatem pomysł, żeby zdrowi ludzie z niego rezygnowali? Odpowiedź jest prosta. Chcemy żywić się zdrowo i nie dostarczać naszym organizmom niepotrzebnych substancji, często wykazujących szkodliwe działanie. Gł ównym źródłem glutenu, a dokładnie białek gliadyny i gluteniny jest pszenica. Dieta
Moja Mama Gotujeposłodzenia użyłam syropu klonowego, więc w przepisie nie dodajemy białego cukru, zostaje tylko ten w czekoladzie. Jeśli użyjemy dobrej, gorzkiej czekolady deser będzie również wegański. Przepis jest szybki i prosty, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie Składniki: Batoniki: 430g masła orzechowego(...)masło zrobi się gęste. Masło ściągamy z ognia. 2. Do masła orzechowego dodać mąkę kokosową, posiekane orzechy i wymieszać łyżką lub rękoma ( patrz FILM ). Powstanie gęsta, elastyczna masa. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i mocno docisnąć. Blaszkę wstawić do lodówki na 20 minut. 3. Deser po wyjęciu z lodówki pokroić na porcje ( patrz
Mała CukierenkaDodatki: Luzik Arbuzik oraz Truskawkowy Rabarbar ( Małe Szczęścia ) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj. Patelnię dobrze rozgrzej (jeżeli chcesz możesz lekko natłuścić powierzchnię) i wylej porcję ciasta. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi konfiturami
Zdrowie na języku :PProsty i łatwy sposób na wykonanie tortu przy użyciu gotowych spodów biszkoptowych. Natomiast jeżeli mamy dużo czasu i chęci, to pieczemy oczywiście klasyczny biszkopt itd. Skład: spody biszkoptowe 2 lub 3 szt., mini murzynki, prince polo, merci, pastylki typu m&m"s, Polewa czekoladowa... jedna kostka masła 200 g, 3 łyżki czubate kakao, 3 łyżki cukru(...)układamy murzynki i wciskamy batoniki, po ułożeniu całość polewamy czekoladą. Następnie przy pomocy pędzla lub szpatułki, smarujemy polewą dookoła boki naszego tortu. Wierzch ciasta ozdabiamy kolorowymi pastylkami, żelkami, posypką i innymi słodyczami. W międzyczasie na waflu możemy wkleić tekst z dedykacją dla solenizanta np. Stu lat ... Na tak przygotowany tort mocujemy świeczki
chleba naszegoProsta, pyszna i bardzo puszysta babka. Idealna na Wielkanocny stół jak i do codziennej kawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam :) SKŁADNIKI : 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym(...)drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego
Pani na deserKremowy i bardzo smaczny sernik czekoladowy na zimno z frużeliną z truskawek to idealne ciasto bez pieczenia na deser. Sernik jest niezbyt słodki, z żelową polewą z truskawek i o przyjemnym czekoladowym smaku. Latem nic tak dobrze nie smakuje, jak domowy sernik przygotowany na zimno. Taki sernik robi się bardzo szybko, ale z jedzeniem trzeba zaczekać, aż zastygnie. Czekoladowy smak(...)zależy właśnie od dobrego zmielenia sera. Jeśli ser będzie chudy i zbyt grubo zmielony, w serniku będą wyczuwalne grudki. Zachęcam do przygotowania tego sernika czekoladowego na zimno, gdyż ma prosty skład, ławo się go robi i świetnie smakuje. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm x 5 cm) 1 kg mielonego sera twarogowego 200 g masła 300 g czekolady
Kuchcik gotujeDanie samo robiące się, czyli pyszna i prosta zapiekanka z ziemniakami, boczkiem, szpinakiem i serem. Zapiekanka jest delikatna, dobrze przyprawiona i absolutnie nie jest mdła. Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Polecam Wam jako obiad 2 dniowy :) Składniki: * 4 dużych ziemniaków * około 15 plasterków wędzonego boczku * 1 opakowanie szpinaku * 150g startego żółtego sera * pół szklanki mleka * 3 łyżki mąki(...)szpinak będzie gotowy. W dużym naczyniu żaroodpornym wlewamy oliwę i smarujemy dno oraz boki. Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie coś podobne do ciasta. Dolewamy mleko i całość zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem (pół łyżeczki soli i pieprzy) po czym dodajemy połowę startego sera. Mieszamy aż powstanie gęsty ale nie zbyt gęsty sos podobny
Klasyka Gotowaniapraskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy żółtko i sól, stopniowo dosypujemy mąkę, zbyt dużo mąki sprawi, że kluski będą twarde 2. Białko jaja ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z ciastem 3. W oryginale ciasto formujemy w wałek, spłaszczamy go i kroimy nożem kluseczki, ja formuję kluski w rękach, ale można nadać im dowolny kształt, blat podsypujemy mąką 4. Gotujemy
Słodki Kompromis