proste ciasto - 15398 przepisów (strona:779/1027)

Sernik krówka 141

Pyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam. Składniki: Spód: 100g masła w temperaturze pokojowej  170g mąki pszennej tortowej  2 łyżki kakao  2 łyżki cukru  1 żółtko  1 łyżka śmietany  Masa serowa:  50g masła w temperaturze pokojowej  800g gotowego sera na sernik(...)Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać. Masa serowa: Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto. Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać. Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika

Słodka Strefa
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 160

Gucio, autor bloga Kuchnia Gucia. Napisał o nim tak: (…) przepis od J. Hamelmana z książki „Chleb” wykorzystujący czerstwe pieczywo. Zaskakująco dobry, wytrawny w smaku, puszysty miękisz i prosty w wykonaniu. Posypka z czarnuszki obowiązkowa. Mnie chleb puszysty nie wyszedł, ale to dobrze, bo wolę zwarte pieczywo. Składniki (na dwie keksówki): podaję za Guciem – klik! Zakwas 318 g mąki żytniej chlebowej(...)widelcem. *Czerstwy chleb: Wg J. Hamelmana jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki i dopiekanie na blasze do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga, aby nie spalić). Ciasto 227 g mąki żytniej chlebowej typ 720 363 g mąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850) 17 g soli 5 g drożdży instant (dałam całą saszetkę 7 g) 573 g zakwasu

Weekendy w domu i ogrodzie
Tort wiśniowo owocowy 170

czarnej porzeczki rurki waflowe 300 ml śmietany kremówki 30 % 1 fix do śmietany owoce do dekoracji Galaretki: Galaretkę rozpuszczam w dwóch szklankach gorącej wody i studzę. Do dzbanka wysokiego  prostego o średnicy 9,5 cm wlewam trochę galaretki, dodaję maliny, borówki, winogrono, i wstawiam do lodówki na 15 minut. Dolewam ponownie galaretkę, dodaję owoce na wysokość 7 cm dzbanka. Wstawiam(...)już tylko łącze mikserem. Dodaję przesianą mąkę z kakao i proszek do pieczenia. Mieszam delikatnie łyżką. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Biszkopt wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dół temp 160 stopni i piekę około 20 minut. Jak przestygnie przekrawam  go na dwa blaty. Biszkopt jasny: Do miski wbijam białka o temperaturze

wesoła kuchnia
Orkiszowy chleb z cukinią 133

Przepis na orkiszowy chleb z cukinią wypatrzyłam na youtube.com (dokładniej mówiąc zagapiłam z kanały MissPKproject ) Przepis na chleb orkiszowy z cukinią jest bardzo prosty i szybki. I oczywiście wyszedł przepyszny – lekko słodkawy, miękki i wilgotny. Ja oczywiście dodałam dużą ilość ulubionych ziaren. Serdecznie polecam przepis i zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek(...)minut, aż puści sok. Następnie ją wycisnąć i odcedzić. Do cukinii dodać jajko i wymieszać. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, olej oraz syrop klonowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać ulubione nasiona i doprawić solą. Ciasto przelać do blaski (ja użyłam blaszki sylikonowej o wymiarach 23 cm x 10 cm) i piec w temperaturze 200 stopni przez

KuchniaWeDwoje.pl
przepyszne kopytka gryczane 183

dziś. Jeżeli musiałbym się zdecydować na jeden z nich to po ogromnym namyśle wybrałbym klasyczne kopytka, podsmażone na rumiano z idealnie chrupiącą skórką. Niewiele jest tak pysznych i prostych w przygotowaniu dań, które są dla mnie w stanie z nimi konkurować. Co więcej kopytka w wersji bezglutenowej w smaku niczym nie ustępują tym pszennym, a moim zdaniem dodatek mąki(...)smaku. Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę (najlepiej dwa razy, aby nie zostawały grudki) i wrzucam do miski. Wbijam jajko oraz sól z pieprzem, część mąki i zagniatam ciasto ręką . Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję jeszcze trochę mąki, jednak nie za dużo, ponieważ kopytka wyjdą zbyt twarde i „gumowate”. Mąki dajemy tyle, aby ciasto było zwarte

Gar Zdrowia
Placek z ciecierzycy, bez glutenu (Farinata di ceci, senza glutine) 142

Placek z m ą ki z ciecierzycy, bez glutenu, może być zdrowszym, ale równie smacznym zamiennikiem białego pieczywa. Prosty w przygotowaniu, składający si ę  tylko z 2 składników, m ą ki z ciecierzycy i wody, z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i oliwy extravergine.  Smacznego! **** La farinata di ceci è una torta salata semplice da preparare con soli(...)szerokiej misce mieszamy m ą k ę  z ciecierzycy, stopniowo dolewając  zimn ą  wodę. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Dodajemy gałązkę rozmarynu. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na przynajmniej 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając.  **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la farina con acqua. Mescolate facendo in modo

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka owsiano-jaglane 139

tylko, bo chrupiące ciasteczka znajdą z pewnością swoich amatorów także wśród dorosłych. Idealne do kubka zimnego mleka, albo jako przekąska do pojemnika z drugim śniadaniem do szkoły. Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowsze od tych ze sklepu. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione bakalie, dzięki czemu ich smak może być za każdym razem nieco(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy łyżką w misce, po czym ugniatamy ręką. Jeśli masa będzie bardzo sucha można dodać kilka łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłonią formując ciasteczka. Z podanych proporcji wyjdą 24 ciasteczka (2 blachy). Uformowane

Smakowity Blog Kulinarny
Kuchnia staropolska - warsztaty kulinarne 188

wlej szklanicę dobrego bulionu, pol szklanicy wina białego, osol, opieprz, gotuj przez pol godziny, zbierz tłustość, przydaj dwie łyżki dobrego gąszczu. Tej zaprawy użyć możesz do wszelkiego mięsiwa i ciast garnirowania. *** Dwa możdżki cielęce oczyść w wodzie, ugotuj z winem białym, bulionem, solą, pieprzem, wiązka ziół. Zrób zaprawę z małych cebulek i marchwi, które ugotuj z bulionem, przypraw dobrze, zmieszaj(...)gotowania, uczestnicy warsztatów w kilkuosobowych grupach zmagali się z poszczególnymi potrawami, pod ścisłym nadzorem szefa mistrza.  Kucharzenie było intensywne, zabawne i zaprawione wieloma ciekawymi trikami , a choćby banalnie prostym, ale jakże pysznym sposobem na doprawianie pęczaku musztardą rosyjską. Finałem było zasiądnięcie do stołu do niezwykłej uczty i skosztowanie elegancko zaserwowanych dań w przepięknych, barokowych wnętrzach willi. Uczcie towarzyszyła

Grunt to przepis!
Słodkie środy - Cynamonowe muffiny ze śliwkami 145

Dzisiaj jak co środę musi być słodko :) Z racji tego, że w sklepach pojawiają się przepyszne śliwki dzisiaj dla Was muffiny z ich udziałem. Jak zawsze, proste, szybkie i smacznie :)  Moim najbliższym najbardziej smakują muffiny pod kruszonką dlatego one najczęściej u nas. Tak się składa, że zawsze mam w zamrażalniku porcję kruszonki do wypieków lub na okazję(...)dwie miski, do jednej wsypujemy suche składniki i mieszamy, do drugiej wlewamy mokre składniki i wbijamy jajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Chleb razowy ze słonecznikiem 189

dziś propozycja prostego chleba z prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki(...)suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam

apetytnapieczenie
Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi 183

Bardzo prosta w przygotowaniu Tarta ze szparagami i pomidorami malinowymi. Idealna jako danie główne bądź podzielona na mniejsze kawałki jako przekąska bądź przystawka. Goście są nią wręcz zachwyceni na imprezach okolicznościowych podjadając trójkąciki tarty, więc jeśli szykuje wam się świętowanie i ucztowanie... do dzieła :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejszą) Spód: szklanka mąki(...)dekoracji bułka tarta do posypania blachy przed pieczeniem- można użyć papieru do pieczenia mikser miska o wysokich ściankach Przygotowanie: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieść szybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około

KreatywnePiny
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 184

myśl zasady "czasami można sobie pofolgować"  obdarowywałam lub byłam  obdarowywana wymyślnymi "smakołykami" nafaszerowanymi różnymi dziwnymi składnikami, których na co dzień zazwyczaj nie brałam do ust. Genialnie prostym rozwiązaniem tego problemu okazał się domowy chleb. Nie bez znaczenia były moje wspomnienia z dzieciństwa, chleby na liściach chrzanu wypiekane przez babcię i mamę, magiczny zapach pieczonego chleba wypełniający wszystkie(...)czosnku mam chlebek uniwersalny, który stworzy duet idealny z domowymi konfiturami (np. z pomarańczowo-imbirową lub z czeremchy i czekolady ).  Gorąco polecam :) Czas przygotowania: zakwas - 7 dni, ciasto - 2 dni pieczenia -  35 minut Porcje: 3 chlebki (z keksówek) Składniki: 150 g zakwas żytni *  (8 godz. wcześniej dokarmiony * * ), 300 g mąka żytnia 720, 220 g mąka żytnia razowa

SzczyptaSmaQ
Chleb litewski - listopadowa piekarnia 176

Piekarnia listopadowa to żytni chleb litewski. Bardzo dawno nie piekłam czysto żytniego chleba, z chęcią więc przystąpiłam do pieczenia. Przepis tym razem zaproponowała Kamila z

Stare Gary
Chleb z ziarnami i suszonymi śliwkami 188

Zdrowy, domowy chleb z orkiszem i dużą ilością ziaren, a do tego pyszna suszona śliwka!. Kocham takie chleby, chrupiąca - stukająca skóra, a wewnątrz miękki i aromatyczny miękisz..mniammm!. Prosty i sprawdzony przepis, chleb pięknie wyrasta, nie jest ciężki i zbity, wypróbujcie w wolnej chwili. Po zapas nasion i bakali zajrzyjcie na stronę Owocowego Raju Składniki na dwa bochenki w foremkach(...)rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut. Piekarnik rozgrzej do 200C

Apetyczna babeczka