proste ciasto - 15398 przepisów (strona:779/1027)

Placuszki pychotne 156

Usmażcie babciom, dziadkom i wnuczkom placuszki! Tak, dzisiejszy i jutrzejszy dzień to idealny czas na dobrości, rozpływające się w ustach i tak smakowite, że kuchmistrz nie

Przepysznik - BLW i nie tylko
Proste muffinki bananowe 258

Dziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe

Ciastkozercy
Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą 238

Uwielbiam muffiny ! Nie tylko ze względu na bardzo prosty przepis, ale też  dlatego, że możemy do nich dać co nam się tylko podoba, a i tak zawsze będą pyszne :-) Dziś boski tercet: truskawki, rabarbar i czekolada ! Muffiny z truskawkami, rabarbarem i czekoladą Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cuku 2 łyżeczki proszku(...)truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: Czekoladę kruszymy na drobne kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki, oprócz truskawek. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Papilotki lub formę na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki lekko wciskamy jedną truskawkę. Muffiny pieczemy około 25-30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z suszonymi jabłkami i cydrem na zakwasie 205

cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia od 1 do 2 godzin. Jeśli fermentacja wstępna będzie trwała 2 godziny, to należy złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Ciasto podzielić na porcje, i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie, lub bułki i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia od 1 do 1 1/2 godziny. Chleb piec przy normalnej ilości(...)przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Forks’N’Canvas Grahamka,kajzerka i weka Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Lubię to… gotowanie! Nieład malutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Smak mojego domu Smakowity chleb W poszukiwaniu slow life Zakalce mojego życia Z kartoflanego pola

Proste Potrawy
Najprostszy z najprostszych czyli najlepszy z najlepszych 151

param czyli gotowania z Margarytką  ciąg dalszy. Tym razem skusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru(...)mąk, soli i wody. Wszystko razem wyrobiłam, po czym pozostawiłam w misce wysmarowanej olejem na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Foremkę (33x11cm) wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej ciasto na kolejne 40-to minutowe wyrastanie (oba oczywiście w cichym, ciepłym miejscu). Piekarnik rozgrzałam do 200st. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyłam wodą oraz posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika

bastalena
Schacciata - płaski chleb toskański 202

kolejny wzięłam udział w akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej,  125 ml letniej wody,  30g świeżych drożdży(...)dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula. Ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatać około 10-15 minut, w między czasie podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej oliwą misce, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny

Z miłości do słodkości
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. 220

moje serce i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa gdy wszyscy zjadają z apetytem moje wypieki i proszą o dokładkę. Z okazji Świąt Wielkanocnych warto przygotować taki oto tort. Prosty i łatwy, chociaż trochę pracochłonny, ale warto, bo nie dość, że jest pyszny to pięknie wygląda. Przy takim torcie robi się od razu wiosennie i weselej. Można nim zaskoczyć gości(...)następnie dodajemy żółtka i barwnik ( ja użyłam barwnik w proszku i dodałam dosłownie odrobinkę ) i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony

Izabelawkuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem ryżowym 2762

Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem ryżowym Prosta i bardzo smaczna sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem w kształcie ryżu i sosem czosnkowym. Dość szybka i łatwa w przygotowaniu, więc spokojnie można ją zrobić zarówno na zwykłą codzienną kolacje jak i na spotkanie z przyjaciółmi czy większą imprezę. Polecam! Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (lub filet) 200 g makaronu(...)smaku solą oraz pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE PRZEPISY NA PYSZNE SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ   Artykuł Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem ryżowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Klopsy w bułce – z piwem Guinness i warzywami 180

Jeśli klopsy kojarzą Wam się tylko z buraczkami i ziemniaczanym puree albo z makaronem czy zupą – zmieńcie tok myślenia. Klopsy to mielone, a mielone to burger

Karo in the Kitchen
Kryzysowa wigilia 183

takich czy innych świąt.  Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia czy to samej choinki czy jej pierwowzoru. Z grzybami sprawa jest ciekawsza. Puste miejsce, które jest trzymane przy stole było przygotowane dla ducha(...)roku plony tychże były pokaźne. Składniki : - mąka  - drożdże - olej - cebula czerwona - rukola - koncentrat pomidorowy - oregano Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy jednolite ciasto, które nie będzie lepiło się do rąk. W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Formujemy OKRĄGŁY placek. Do koncentratu dodajemy trochę wody oraz oregano i tak przygotowanym sosem smarujemy spód

Kryzysowa Książka Kucharska
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 149

Prosty do zrobienia torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej(...)przerywając mieszania dodajemy po kolei żółtka. Na koniec dosypujemy zmielone migdały oraz przesianą mąkę (ze szczyptą soli) i delikatnie staramy się wmieszać ją do masy za pomocą szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 21-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównujemy jego powierzchnię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15-20 minut

MyCookBook.pl
Urodzinowy tort z matchą 149

Właśnie mija rok prowadzenia przeze mnie bloga, jejjj!!! Z tej okazji zapraszam Was na pysznego torta z matchą. Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smakowity. Wspaniale puszyste biszkopty wzbogacone japońską zieloną herbatą w proszku i przekładane bitą śmietaną zrobią furorę na każdym urodzinowym przyjęciu. Polecam! Więcej o zdrowotnych właściwościach herbaty matcha pisałam tutaj . Składniki (2 tortownice(...)boki tortownicy smarujemy olejem. Do każdej z tortownic wylewamy po połowie porcji masy. Biszkopty pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 15 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Bardzo łatwo przeoczyć moment, kiedy stracą swój jasno zielony kolor i ściemnieją, ale Mąż zapewnia mnie, że wygląd absolutnie nie wpływa na ich smak, bo nadal są przepyszne

Lamarida.pl
Biscotti al limone 134

Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Dołóż skórkę cytrynową oraz sok wyciśnięty z cytryny i dalej miksuj. Powoli, nie przerywając mieszania dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie z ciasta formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każde ciastko obtocz w cukrze pudrzei ułóż na blasze wyłożonej papierem

365 dni dookoła kuchni
Pasztet z cukinii 154

pieprz, sól i paprykę. Białka natomiast należy ubić na sztywno mikserem, po czym dodać je do miski z pozostałymi składnikami delikatnie mieszając. Całość musi mieć jednolitą konsystencję. Nasze „ciasto” przekładamy do dwóch keksówek. Całość pieczemy godzinę w 185 st. Celsjusza. Jeśli chcemy, by się mocniej zarumieniło pieczemy pasztet z cukini nawet 80 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy

Kuchennyviral.pl
Biscotti 179

lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzałki góra-dół) i pieczemy ciasto 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy na kratkę do ostygnięcia. Po jakichś 20 minutach kroimy na kawałki o szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze(...)Małe Czarowanie Łucja z Fabryka Kulinarnych Inspiracji Jagoda z Magia w kuchni Małgorzata z Po prostu Marghe Jola ze Smaki mojego domu Emma z Emma Kreatywna Olga z Cukry Proste Ewelina ze Stylowa Kuchnia Magdalena z Czary-gary w kuchni Danusia z Moje wypieki i nie tylko Magda z Z miłości do słodkości Agata z Agata gotuje Edyta

Marder&Marder Manufacture
1459. Sznycle pruszkowskie 185

Prosty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie..   8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej(...)prowansalskich lub suszonego tymianku albo oregano 2-3 łyżki śmietany lub mleka sól, mielona ostra papryka tłuszcz do smażenia Z mąki, jajek, śmietany i szczypty soli oraz papryki przygotować ciasto, odstawić na 30 minut. Wymieszać z posiekaną zieleniną. Plastry kiełbasy maczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać najlepiej z surówką i pieczywem albo ziemniakami

Moje domowe kucharzenie