Prosty i łatwy do przygotowania chleb na drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj(...)mąki, ale rozmieszanie ich w małej ilości wody przyśpiesza później wyrastanie chleba. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, dodać wyrośnięte drożdże i na początek 300 ml ciepłej wody, jeśli ciasto chlebowe będzie zbyt zwięzłe dodać pozostałe 50 ml. Wszystko dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 - 2 godziny. Czas wyrastania
Kuchcik gotujedodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i ½ łżeczki soli- całość wymieszać. Jajka odzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać żółtka i mleko, stopione masło i wymieszać( zmiksować) ciasto. Białka ubić na pianę, DO ciasta wmieszać jarmuż, posiekany koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano
Cooking for Emilydolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor
Quinoa Raz!przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły i powstała jednolita masa. Z tak przygotowanej masy formuję placuszki, blat posypuję mąką, dłonie oprószam mąką i biorę w dłoń kawałek ciasta (ciasto jest klejące) i delikatnie formuję w dłoniach kuleczkę. Następnie na blacie (posypanym mąką) delikatnie spłaszczam i formuję placuszek. Tak przygotowane placuszki smażę na rozgrzanym oleju na patelni na złoty
Uwaga Babcia GotujeSzybkie proste, zero myślenia czy produkty suche pierwsze czy jednak nie. Zawsze mi wychodzą, zawsze, pyszne, lekkie, a co najważniejsze nigdy nie są suche ! Ostatnio w mojej szkole organizowana była akcja charytatywna, a na stole zagościły moje muffiny.. -( mam nadzieje ze smakowały.. ) Mała rzecz, a cieszy. Więcej takich akcji ! Skoro i na akcje to i na walentynki(...)cukru pudru lub sam cukier puder. Przygotowanie : Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do połączenia składników. Na blaszce do muffinek umieścić papilotki. Na spód papilotek łyżka ciasta następnie łyżeczka dżemu/powideł, ponownie pół łyżki ciasta by zakryć dżem. Napełnić foremki. Piec około 15-20 minut w 175*C. -najlepiej sprawdzić muffinkę suchym patyczkiem, jeśli ciasto będzie się
Garnkowe fanaberieBabeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto
Ciastkozercysmacznymi pomidorkami czereśniowymi, które stanowią podstawę do przygotowania tych placuszków, nazywanych w Grecji tomatokeftedes . Miejscowi jedzą je na przekąskę (meze) w towarzystwie szklaneczki ouzo, ale Wam polecam je jako prosty, wegetariański obiad (z pominięciem jogurtu wegański) oraz na przyjęcia. Przyznam, że tomatokeftedes smakowały mi jeszcze bardziej niż placuszki z cukinii , które pokazywałam Wam wcześniej tego lata. Ich zapach kojarzy(...)śródziemnomorskich. Placki z pomidorami z wyspy Santorini ( Tomatokeftedes ) Kuchnia wysp śródziemnomorskich #1 na podstawie tego przepis u na 12-14 sztuk czas przygotowania: 30 min. + 1 godz. odstawienie ciasta do lodówki Składniki: 600 g pomidorów (koktajlowych lub 3 duże pomidory) 1/2 cebuli szczypta cynamonu 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka koperku, posiekanego
Chilli Czosnek i OliwaNalewka śliwkowa to intensywny w smaku alkohol dla wielbicieli mocnych trunków. Czas wykonania: 1 h (+ 40 dni oczekiwania) Ilość porcji: 1,5 l Moc
KuchniaWeDwoje.plOstatnimi czasy ogromną przyjemność sprawiają mi pachnące bułeczki z własnego "pieca". Próbowałam już bułek cebulowych, pszenno-żytnich supełków i razowych bułeczek z płatkami owsianymi. Dzisiaj przedstawiam
babka w formiełyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru pudru Masa z mascarpone podana w czekoladowym serduszku: szklanka mascarpone 1 żółtko cukier puder dla smaku Dużo tłumaczenia nie mam:) przepis banalnie prosty - potrzebujemy do niego tylko dużo czekolady . Zaczynamy od czekoladowych serduszek . Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy gorącą czekoladą nasze silikonowe foremki-serduszka. Odstawiamy na godzinę, później ponownie smarujemy. W kubku(...)Dodajemy cukier puder - dolewamy roztopioną czekoladę. Mieszamy mikserem przez około 5 minut Następnie wyrabiamy w rękach masę. Na folii kładziemy masę i przykrywamy ją również folią. Następnie wałkujemy - ciasto dzięki folii nie przykleja się ani do blatu ani do wałka. Skoro chcemy zrobić spaghetti musimy masę rozwałkować bardzo cienko. Gdy uda nam się to osiągnąć, wycinamy długie cienkie
dlaSmaQtego kremu było tylko kwestią czasu. Polecam serdecznie, zwłaszcza, że sezon na jagody ma się ku końcowi. Dodatkową zachętą będzie na pewno fakt, że wykonanie tej rolady jest bardzo proste, a efekt wizualno - smakowy co najmniej zadowalający :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić. 8. Piec przez 15 min. do lekkiego zrumienienia. 9. W międzyczasie rozłożyć na blacie kuchennym czystą lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem. 10. Wyjąć ciasto z piekarnika i przełożyć je na przygotowaną ściereczkę, papierem do pieczenia do góry. 11. Delikatnie odkleić papier do pieczenia i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. 12. Pozostawić
Domowa Cookierenka Agiklub kolacyjny i pierwsza książka “Persiana” odniosły wielki sukces w Wielkiej Brytanii. Jej kuchnię wyróżnia połączenie smaków i składników kuchni bliskowschodniej z podejściem charakterystycznym dla kuchni brytyjskiej, czyli z prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego(...)jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Autorka: Sabrina Ghayour Wydawnictwo Insignis Data premiery: 2017 Ilość stron: 240 Artykuł “Sirocco”- recenzja pochodzi
Ugotowane pozamiatanespodobać moja wariacja na ten temat: chatka serowa z truskawkami oblana czekoladową polewą. Jest przepyszna! Nie wymaga użycia piekarnika i nie potrzeba do niej również wielu składników. Jest całkiem prosta do wykonania, a forma w jakiej ten pyszny sernik jest podany (trójkąty z truskawką-niespodzianką w środku) robi wrażenie na degustatorach :) Składniki: 800 g twarogu sernikowego 180 g cukru(...)rządku herbatników z każdej strony i dociskamy je, tworząc trójkąt. Twaróg, który wydostanie się nam poprzez szczeliny między ciastkami podczas układania „chatki” rozsmarowujemy na wierzchu herbatników. Nasze ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (w tym czasie masa serowa stężeje, a herbatniki lekko zmiękną). Czekoladę łamiemy na kawałeczki, przekładamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy 3-5 łyżek
MyCookBook.plDzieki Oldze i Jej zabawie "Kuchnia Wielkanocna" zaczelam powoli myslec o swiatach. Pod koniec ubieglego tygodnia zajelam sie poszukiwaniem przepisu na wielkanocna babke. Nie bylo to wcale takie proste, bo przepisow jest tyle do wyboru, ze naprawde ciezko sie zdecydowac. Ostatecznie w moim notatniku znalazlo sie pare przepisow, ale na Swieta chce wybrac tylko jeden. Pomyslalam sobie, ze skoro(...)poki co na pierwszy ogien poszla babka z nutella. Przyznam, ze skusilam sie na ta nutelle i choc sama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie. Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam
Przysmaki KarolkiDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrzesztuki. Każdy, kto jest w Hiszpanii, musi zjeść przynajmniej jeden polworon – inaczej wizyta w tym kraju, zwłaszcza w Wigilię, nie może być uznana za zaliczoną :) Poniższy przepis, o prostych składnikach i łatwy w wykonaniu, wywodzi się z tradycji kulinarnych Andaluzji, a nazwa polworonów pochodzi od Colegio del Espíritu Santo, przyklasztornej szkoły, prowadzonej przez siostry zakonne La Rambla w Kordobie(...)umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, zaś cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek), i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka
Grahamka, weka i kajzerkaUwielbiam śniadania na słodko...ale to już chyba powtarzałam kilkukrotnie. Jeżeli i Ty masz czasem ochotę na słodkie śniadanie, to dobrze się składa. Ten przepis jest dla ciebie idealny. Prosty w przygotowaniu omlet kakaowy, podany w sposób nietypowy - jako rolsy z masłem orzechowym i bananem. Omlety to śniadaniowe klasyki. Przygotowywać je można na wiele sposobów. Jedni lubią omlety wytrawne - polecam(...)Całość dobrze wymieszać przy pomocy rózgi lub widelcem. 2. Na patelni ( najlepiej sprawdzi się patelnia do naleśników ) rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wlać połowę ciasta. Smażyć około 2 minuty na średnim ogniu, następnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć 1 minutę. 3. Następnie na patelni ponownie rozgrzać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i usmażyć
kolorowotorcikowoTakim optymistycznym akcentem witamy wiosnę, która jak na razie niestety jest tylko w kalendarzu. U nas też dziś na talerzu za sprawą tego kolorowego torcika z malinowym kremem. Prosty, klasyczny ale bardzo nam smakował. Bazowałam na malinowej konfiturze ale latem koniecznie dodajcie do kremu te świeże owoce. Formuła tortu jest bardzo lekka, niezbyt słodka więc świetnie się sprawdzi(...)łyżce, ubijając aż piana będzie bardzo gęsta. Zacząć dodawać po jednym żółtku a po nich dodać wodę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Z ciasta odłożyć 4 łyżki i wymieszać z zielonym barwnikiem. Dno tortownicy wyścielić papierem i przełożyć większą część ciasta (tą bez barwnika). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukru. Z roztargnienia chyba zapomniałam go dodać, ale i tak są smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z programu telewizyjnego ” Domowy kucharz „. Mój jest nieco zmodyfikowany. Proste składniki, proste wykonanie, a przy tym też można maluchom, które nie przepadają za warzywami przemycić trochę witamin. Nie znam problemu nie jedzenia warzyw u dziecka, bo Stasiek od małego je lubi(...)większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut
Niebieski kubek z kawa