proste ciasto - 15398 przepisów (strona:765/1027)

Rurki francuskie z kremem cytrynowym 182

częściowo na poprzednią. Rurki układamy na blaszce, smarujemy białkiem lub żółtkiem i pieczemy około 15-20 minut, do ładnego zezłocenia. Poniżej znajdziecie kilka zdjęć poglądowych: Sposób przygotowania rurek z ciasta francuskiego Gdy tylko rurki delikatnie ostygną, ale nadal będą ciepłe zgniatamy papier po obu stronach rurki i delikatnie go wysuwamy. Odstawiamy rurki do ostudzenia. W tym czasie podgrzewamy patelnię(...)maczamy w orzechach. Końcówki rurek maczamy w orzechach Rurki zniknęły u nas już tego samego wieczoru Jedna rurka to około 280 kcal (przy 6 sztukach) Ekspresowe rurki z kremem Proste rurki z kremem Szybki i prosty deser Rurki francuskie z kremem cytrynowym Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Czekoladowe babeczki z marcepanem 135

pieczenia babeczek użyłam formy silikonowej. Ale można użyć tradycyjnej formy do muffinek, wyłożyć ją papilotkami. Z tego przepisu wyszło 6 babeczek. Do każdej babeczki nakładam  jedną łyżkę ciasta, układam cukierka z marcepanem, wciskam go palcem żeby nie wypłynął i przykrywam kolejną porcją ciasta. Foremki wypełniam do 2/3 wysokości. Dobrze jest jak cukierki są głęboko zatopione. Piekarnik nagrzewam do temperatury

wesoła kuchnia
Drożdżowe pierożki z kiełbasą 211

Znów drożdże! Chciałam zrobić coś w miarę prostego i dobrego dla narzeczonego do zjedzenia, ze składników które miałam w lodówce nie dało się zrobić jakiegoś wykwintnego dania, ale wpadłam na pomysł zrobienie drożdżowych pasztecików. Na początku mówił, że nie jest głodny, a rano gdy wstałam nie było ani jednego pasztecika, ha! Taki on Ci nie głodny!  Składniki na około(...)letniego mleka, dwóch łyżek mąki i łyżki cukru robimy rozczyn, odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy rozczyn, bazylię, jajko, masło, zagniatamy ciasto, jeżeli trzeba to można dodać 3 - 5 łyżek mąki. Odstawiamy na przynajmniej godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie kroimy kiełbasę w kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę

Delusional Trine
Placuszki czosnkowe z kurczaka 113

Ciekawy pomysł na kurczaka lub indyka w nieco innej formie. Przepis ten znam już od dawna, dostałam go od mojej mamy. Najfajniejsze

KuchniaWeDwoje.pl
Czekoladowy tort z jeżynami 622

Dzisiejszy tort to prezent urodzinowy dla mojej Babci, która niedawno skończyła 80! lat. Czekoladowe biszkopty przełożyłam prostym kremem czekoladowym, domowym dżemem jagodowym i udekorowałam świeżo zebranymi jeżynami :) Tortownica, w której piekłam biszkopty ma 20 cm średnicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 2) 3 jajka 6 łyżek mąki pszennej (około 65 g jeśli macie wagę) 3 łyżki kakao(...)poncz (można zastąpić dowolnym sokiem lub herbatą w wariancie dla dzieci), 30 g gorzkiej czekolady do rozpuszczenia (+ewentualnie olej kokosowy, żeby polewa miała właściwą konsystencję, dżem do przełożenia ciasta, świeże owoce – jeżyny, borówki Biszkopt przygotowujemy według przepisu . Można upiec go poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Poprzedniego dnia przygotowujemy także ganache na krem: śmietanę kremówkę zagotowujemy

Ciastkozercy
Cebularze z pieczarkami 173

Cebularze z pieczarkami Cebularze , to takie malutkie pizze tyle że z większa dawką cebuli . Nie wszyscy są ich fanami , ale moja rodzinka jak najbardziej , szczególnie na

Ogrodnik w podróży
Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami 133

Wspaniały smak tworzą nie tylko wyszukane składniki i przyprawy, ale przede wszystkim te najprostsze, znane wszystkim, ale połączone w ciekawy sposób! Dzisiejsze kotleciki kurczakowe są bardzo proste w przygotowaniu, łączą kilka produktów i smakują przepysznie! Dodatkowo są lekkie i świetnie nadają się zarówno jako przekąska, jak i danie główne! :) Kurczakowe kotleciki z mozzarellą i pieczarkami Na początek muszę(...)miseczce roztrzepujemy widelcem dwa jajka, po czym dodajemy do nich mąkę i przyprawy (szczypta soli i pieprzu; pozostałych przypraw po 1-2 łyżeczki). Marynatę dokładnie mieszamy. Ma ona konsystencję ciasta, dzięki czemu możliwe będzie łatwe usmażenie kotlecików :) Umytego i ususzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę - bardzo ważne, jest, aby kostka była drobna, gdyż ułatwia to utrzymanie pożądanego kształtu kotlecika

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pierniczki z ziemniakami 149

Proste i szybkie pierniczki, nie wymagają leżakowania. Dzięki ziemniakom pierniczki, po upieczeniu, są mięciutkie i takie już pozostają. Jeśli ktoś obawia się smaku, gwarantuję, że ziemniaki są niewyczuwalne. Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Składniki: 300 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 250 g miodu 150 g cukru trzcinowego 125 g masła 300 g mąki białej orkiszowej(...)zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta.   Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy

Nastoletnie Wypiekanie
tort urodzinowy z owocami 147

Zostałam poproszona o zrobienie skromnego, prostego tortu na urodziny. Miał być z owocami dlatego w środku ma mnóstwo jagód, truskawek, poziomek i moreli. Przełożyłam go kremem czekoladowym a słodycz przełamałam kwaśnym dżemem wiśniowym. To najprostsze połączenie kremu i dżemu zawsze się sprawdza- tort nie jest zbyt słodki i mulący.  * Przygotowanie tortu zawsze rozkładam na trzy dni. Pierwszego dnia piekę(...)przeszedł lodówkowymi zapachami.  * Aby tort miał ładny kształt i by udało się bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Focaccia pachnąca rozmarynem 139

kupuję ostatnio regularnie. Prosta focaccia z kolorowymi pomidorkami, odrobiną rozmarynu i czosnku. To nie mogło się nie udać! Przygotowanie ich wcale nie trwa bardzo długo, jest też raczej proste. A efekt? Wyjątkowo aromatyczny. No i pieczone pomidorki, których słodki smak po prostu uwielbiam. Jako dodatek do zupy, albo w ramach przekąski między posiłkami. Smakują naprawdę wyśmienicie - polecam! Focaccia(...)dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody i dodać sól, zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Z każdej uformować kulę, rozwałkować na placki grubości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 159

kilkumiesięcznej przerwie powracamy do udziału w cyklu Wypiekanie na śniadanie. Dzisiaj temat jest dość prosty: tortilla. Każdy wypieka sobie placki, a potem robi z nich co chce i uważa za stosowne. My zatem pomyśleliśmy o takiej przekąsce na zimno: tortille smarujemy jakimś serkiem, na wierzch kładziemy awokado, łososia, rukolę, rolujemy, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i gotowe. Smakuje rewelacyjnie. Podpatrzyliśmy(...)zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich formujemy kulkę, rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy

Marder&Marder Manufacture
books - miette Meg Ray i Leslie Jonath 138

przepięknych kolorowych zdjęć przedstawiających niepowtarzalne piękno deserów .   Zastanawiałam się co o niej napisać. Hmmm. Książka nie tylko z zewnątrz jest słodka. W środku znajdziemy przepisy na same słodkości (ciasta, ciasteczka, desery itd.), oraz kilka stron cukierniczych porad. Książka podzielona jest na 6 rozdziałów ( cake, afternoon cakes, cookies, bars and pastries, candies and creams, miette essentials, essential ingredients and essential(...)zdjęciu. Ja osobiście tak nie lubię, bo niestety należę do osób, które najpierw jedzą oczami, a później buzią :( Książkę polecam wszystkim tym, którzy szukają nowości cukierniczych i nie tylko. Proste, smaczne i łatwe w wykonaniu przepisy na słodkości. Mam nadzieję, że niedługo doczekamy się polskiego wydania Miette . miette Meg Ray and Leslie Jonath recipes from san francisco's most

CookYourself
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 262

ziemniaków 05. kg twarogu mąka pszenna 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu   Podsypujemy mąką ziemniaczaną, robimy wałek i kroimy kluski. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody , mieszamy , jak wypłyną(...)minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.Możemy podawać  z podsmażoną , cebulką tartą bułką lub na składko.  Do swoich zaserwowałam jeszcze surówkę z kiszonej kapusty. SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Cynamonowo-malinowe scones 136

Może nie mają idealnego kształtu i wyszły bardziej kształtu drożdżówek, ale są przepyszne ! Zamrożenie malin w sezonie było dobrym pomysłem, teraz wzbogacają moje wypieki :) Składniki (8

Corner With Recipes