zaskoczyl,co tu duzo mowic jest pyszny.Chrupiacy,wilgotny,dzieki czemu dlugo zachowuje swiezosc,co jest rzadkoscia przy pszennych chlebach.A wszystko to sprawil dodatek jakze cudownych i zdrowych platkow owsianych.Bardzo prosty przepis, naprawde godny polecenia.Jesli nie zaczeliscie jeszcze przygody z pieczeniem chleba w domu,ten przepis na poczatek wydaje sie idealny.Bardzo polecam!Skladniki na duza foremke ( 32x13x7):50 g rozpuszczalnych platkow(...)wystudzenia.Powinny miec konsystencje gestej pasty.Odmierzyc pozostale skladniki i z przestudzonymi platkami owsianymi umiesic w misie robota i wyrobic na gladkie,spojne ciasto.Wyrabiac okolo 10 minut,az pojawi sie gluten.Konsystencja ciasta nie pozwala na uformowanie bochenka,dlatego calosc umiescic w foremce wysmarownej olejem i wysypanej otrebami pszennymi.Foremke przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Gdy ciasto podwoi objetosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleb i ziarna. I ogólnie dobre jedzenie. Do mojego chleba wykorzystałam mąkę pszenną typ 500, którą dostałam w ramach współpracy od MŁYN KOPYTOWA.Ale po kolei .Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, jego skórka jest chrupiąca, środek zwarty ,ale nie zbity, miękki, aromatyczny za sprawą ziaren najwyższej jakości jakie ma w ofercie Firma ZIARENKOWOSkładniki-375 g mąki z MŁYN KOPYTOWA(...)możecie śmiało domierzyć do 300 g całości. Dodajemy do mąki i mieszamy łopatką aby wszystko się razem połączyło.Dodajemy oliwę z oliwek, drożdże i wodę.I wyrabiamy kulę ciasta. Mnie pomógł robot z hakiem do wyrabiania ciasta. Zrobiłam wałek. Orginalnie powinnam była pociąć wałek po skosie i odczekać ,aż wyrosną sztangielki na przykład lub jeden wąski chlebek
Z Kuchni Do KuchniPyszna, puszysta aż ciężko poprzestać na jednym kawałeczku ;) Składniki na okrągłą foremkę z kominem: 3 jajka 80 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej lub
Gotowanie...to proste !cukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)udekorowany był lśniącą polewą i welwetową chmurką (jak na własne potrzeby nazwałam ten typ dekoracji). Kolorowy sprej na bazie masła kakaowego daje niesamowite efekty, a w użyciu jest banalnie prosty. Niestety - sprzedają go tylko osobom z zarejestrowaną działalnością gospodarczą... Właściciel jednak był tak miły, że zgodził się dla nas zrobić wyjątek - być może więc już niedługo ugoszczę taki sprej
Pożeraczka, czyli raz adobrzejadam, a nawet sama je piekę. Trudność zawsze stwarzała mi masa cukrowa. Tym razem postanowiłam ją oswoić i po warsztatach wzięłam się ostro do ćwiczeń. Tort jest prosty do przygotowania. Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce(...)atmosferze. Jest wiele słodkich warsztatów- od tortów w stylu angielskim do fit wypieków. Marta dziękuję za fantastyczny czas. Do upieczenia tortu będziecie potrzebowali: Przepis na trzy blaty ciasta (pieczone jednocześnie w trzech takich samych formach). 338 g mąki 300 g cukru (drobnego do wypieków) 338 g masła lub margaryny 6 jajek 1 i 3/4 łyżeczki proszku
Piekarz-Kucharz-GarkotłukChrupiące gofry. Przepis na gofry jak z nadmorskiej budki , a nawet lepsze :) Te pyszności to nic innego jak rodzaj pulchnego lub chrupkiego wafla pieczonego w gofrownicy
Kulinarne Przebojemąki pszennej * 1 jajko * 100 g masła * 1 łyżka cukru * szczypta soli * krem czekoladowy do nadzienia * maliny do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki (poza kremem i malinami) zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Szklanką wycinać koła. Foremki do tartaletek wylepić wyciętymi szklanką kołami. Foremki z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około
Zrób to smaczniepomocą robota kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1,5 łyżki ciasta; placek ma być wielkości średnicy patelni ). Z czasem, ciasto na placki lekko ściemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki smażyć na średnim ogniu
Ugotowaćłyżeczka sody 1 łyżeczka octu jabłkowego Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki. Smażymy gofry do zrumienienia i podajemy z domowym dżemem np.dyniowo-jabłkowym. Jeśli wolimy śniadania wytrawne, do ciasta dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i zioła (np. zioła dalmatyńskie ), smażymy i podajemy ze smażoną cebulką, pieczarkami lub ketchupem. Autorka przepisu: Małgosia Kasperska
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTą pizze zrobimy ekspresowe, nie musi ona wyrastać, nie trzeba długo jej zagniatać, sosu nie musimy przygotowywać, wystarczy mieć naszykowane dodatki i ciepła kolacja lub obiad
Gotowanie...to proste !Pyszna, oryginalna, pachnąca truskawkami, mocno wilgotna babka. Zaskakująca swoim pięknym kolorem, będzie jedyną w swoim rodzaju dekoracją wielkanocnego stołu. Idealna na Święta i okres wiosenny. Dodatkowo bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Gorąco zachęcam do spróbowania. Składniki (powinny mieć temperaturę pokojową): Babka: 1 szklanka (160 g) mąki 0,75 szklanki (150 g) cukru 1 szklanka (250 ml) śmietanki(...)dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budynie i śmietankę. 3) Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. A następnie delikatnie wmieszać do pozostałych składników. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można formę dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Piec 50 min. – 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 6) Przygotować lukier: truskawki zblendować
Fitsweet.medużej miski wsypać otręby żytnie i zalać pozostałą wodą. Do otrębów żytnich dodać pozostałą mąkę orkiszową, sól i zaczyn. Całość wymieszać i przełożyć na oprószony mąką blat. Zagnieść elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przełożyć do miski i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). Wyrośnięte
Passions hobbies lifeSernik Wenus jest to delikatna serowa pianka pomiędzy puszystym biszkoptem, posypany prażonym kokosem. Czas wykonania: 1h 30 min (+3h oczekiwania) Ilość porcji: 16
KuchniaWeDwoje.plPierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji
Ze smakiem bez glutenumakowym. Smak dodatkowo podbija likier pomarańczowy. Gdy chałkę będą jadły dzieci zamień likier na sok pomarańczowy. Jak wszystkie moje wypieki chałkę upiekłam ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki na 2 chałki: 500 g maki orkiszowej jasnej 700 250 ml mleka 30-40 g świeżych drożdży(...)łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, następnie delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odchodzące od brzegów misy. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do powojenia objętości w międzyczasie przygotować mase makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać masło i miód (tylko miód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!