pieprz DODATKOWO 30 dag sera żółtego garść zielonej pietruszki NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki. FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy delikatnie się zrumieni dodać pokrojone pieczarki i dalej smażyć
Gotuję Testujęgotową mąkę kokosową do pojemniczka i szczelnie zamknij. Do czego używać mąki kokosowej? Sposobów na wykorzystanie mąki kokosowej w kuchni jest naprawdę wiele. Sprawdzi się idealnie zarówno do wypieku ciast i ciastek, jak i domowego chleba. Na blogu już niedługo pojawi się kilka przepisów z jej wykorzystaniem. Mam nadzieję, że Wam zasmakują przepisy z jej wykorzystaniem. Artykuł Mąka kokosowa
Blendmanprzygotowania beszamelu, który ma za zadanie związać powyższe składniki: 100 g masła ok. 100 g mąki 500 ml mleka sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Potrzebne produkty do przygotowania ciasta do smażenia makaronowych kąsków to: mąka, ok 200g woda, 300 ml sól i pieprz Makaron łamiemy na mniejsze kawałki i gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą
PichceniomaniaDomowe masło to bardzo prosta sprawa :) Wystarczy śmietanka kremówka, ewentualnie sól no i lodowata woda. To było moje pierwsze podejście do własnej roboty masła i już wiem, co muszę poprawić następnym razem- ILOŚĆ! Ja zrobiłam z zaledwie 330 ml śmietanki, z której wyszło mi dokładnie 100 g masełka :) Wyszło go naprawdę mało, więc pisząc dla Was przepis(...)wręcz lodowata Przygotowanie: Schłodzoną śmietankę przelać do dużej miski. Zacząć ubijać mikserem. Gdy śmietanka ubije się na sztywno- będzie mieć konsystencję taką, jak do ciasta, dodać do niej sól i nadal ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż śmietanka się zwarzy i pojawią się grudki masła. Może to potrwać nawet 10 minut. Na zdjęciach poniżej
Nastoletnie Wypiekaniezacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę. Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC . Wyjmij i ostudź. (Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk
Food SquarePotraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden stek jest w stanie zaspokoić głód dwóch dorosłych osób. I to w całkiem elegancki i prosty sposób. Stek do tego przepisu może być wyjęty prosto z lodówki – jest z nim chwila zabawy, chwilę spędza na blacie nabierając smaku dodatków, a dodatkowo później – szybko obsmażamy(...)zalewy, kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki, jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem. Odstawiamy na 30-40 minut. Rozgrzewamy piekarnik
Karo in the Kitchenmusli dietetyczne, a moje dziecko nawet wzięło sobie parę do szkoły. No cóż wszystkie warunki spełnione. Ciastka bez dodatku rafinowanego cukru , więc idealne na drugie śniadanie do szkoły. Proste ciasteczka z musli, do których zrobienia można wykorzystać pełnoziarniste musli z suszonymi owocami, a nawet warzywami. Ostatnio wpadła mi w ręce paczka musli z buraczkami. O bardzo lubię takie zdrowe(...)orzechów 3 łyżki goji jagód Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Wymieszaj tahini z miodem i jajkiem. Dodaj suche składniki i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto jest klejące. Formuj okrągłe płaskie ciastka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Do formowania ciasteczek użyłam metalowej obręczy o średnicy 7 cm. Wsuń blaszkę do piekarnika i piecz
codojedzeniaWitam serdecznie Pokażę jak upiec domowy chleb pszenny z płatkami owsianymi . Jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny . Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej 370 ml letniego mleka 100 g płatków owsianych błyskawicznych 30 g drożdży świeżych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru olej do posmarowania blatu podczas wyrabiania lub mąka do podsypania Link do filmu z przygotowania : Chleba(...)się puszysty jak pianka . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : płatki owsiane , mąkę , sól , mleko i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą teraz ciasto wykładam na blat posmarowany olejem ( można podsypać mąką zamiast smarować blat olejem) i wyrabiam ciasto dłonią około 4 minut aż będzie ładnie odstawało od dłoni Wyrobione ciasto wkładam do miski
Uwaga Babcia Piecze ChlebMega prosty w przygotowaniu i baaaardzo smaczny chlebek, w niczym nie ustępuje temu na aktywnym zakwasie. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie mój ulubiony. Polecam! Składniki: pół szklanki zarodków lub otrębów pszennych 175 ml wrzątku 125 g mąki pszennej razowej typ 2000 125 g mąki żytniej typ 720 15 g suchego zakwasu żytniego 300 ml letniej wody 1 łyżeczka(...)wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić na godzinę, by mąki się zakwasiły. Po tym czasie dodać otręby, sól, cukier, mąkę i drożdże instant, ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna
Domowa Cookierenka Agimogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka* 400g mąki(...)misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut
les mirabellesPowiem Wam szczerze, że nie wyobrażam sobie mojej kulinarnej przygody, bez tego przepisu. Prosty, klasyczny, idealny. Tak w trzech słowach mogę najprościej opisać ten przepis. Przepis na domowe, klasyczne, kruche ciasteczka, znane mojemu pokoleniu, pokoleniu mojej Mamy, a także i Babci. Świetnie nadają się do chrupania razem z herbatą, jako przekąska poza domem, czy jako smakołyk dla maluchów. Najlepsze(...)mąkę i pokrojone na kawałki masło. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i ekstrakt waniliowy - energicznie mieszamy. Do mąki wlewamy masę jajeczną, mieszamy, a następnie ugniatamy.Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, a następnie wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie.Pieczemy w 180`C przez
Słodkie PrzyjemnościCiasto ma dosyć luźną konsystencję, ale nie dosypujemy więcej mąki niż jest w przepisie. Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarujemy olejem, a dno wysypujemy płatkami owsianymi. Ciasto dzielimy na dwie równe części i wykładamy do przygotowanych keksówek. Powierzchnię chlebów wyrównujemy ręką zwilżoną wodą. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żarodoporne, do połowy wypełnione wodą. Chleby wstawiamy do zimnego(...)całym domu, korci swym aromatem. Chrupiąca skórka, delikatny, wilgotny i porowaty miąższ. Pajda chleba z masłem (hmmmm ze smalcem też) i ogórek małosolny robiony na sucho – istna uczta – prosta, ale jakże wspaniała. Biorąc jeszcze pod uwagę szybkość oraz prostotę wyrabiania i pieczenia tego chleba, naprawdę warto się na niego pokusić… Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Chleb dla leniwych
mojewypiekiinietylkosztuk) i z jagodami zamiast rabarbaru - bo tego ostatniego nie mogłam nigdzie dostać. I muszę przyznać, że obie wersje smakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki są bardzo proste do przygotowania - trzeba tylko uważać na masło. Chwilę trwa, zanim zacznie brązowieć, ale trzeba uchwycić ten moment - inaczej bardzo łatwo je spalić. Poza tym wykorzystujemy tylko białka - idealny sposób(...)posiekać.Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać.Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.Smacznego!Jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste i pożywne babeczki z owocami, z małą zawartością cukru. Idealne na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zrobienie ich jest bardzo łatwe :). Składniki na około 12-15 sztuk: 2 szklanki mąki 4 jaja 4-5 średniej wielkości gruszek, najlepiej twardych 15 dag marakui suszonej 2-3 łyżki cukru pudru płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka sody imbir(...)przyprawami, mieszamy i odstawiamy. Jajka ubijamy mikserem , dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką, olejem, proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec do ciasta dodajemy owoce i delikatnie mieszamy wszystko razem. Nakładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 40 minut
Apetyczna babeczkaUwaga: Idealny, puszysty biszkopt genueński nie jest taki prosty do wykonania (nie dodaje się do niego proszku do pieczenia). Jeśli wyszedł Ci twardy i zbity, musisz powtórzyć jego wykonanie. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej lub ubij je w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą). Staraj się bardzo delikatnie mieszać składniki, aby piana nie opadła. Biszkopt genueński(...)cukrem na sztywną pianę, następnie wsypać przesianą mąkę wraz z kakao i delikatnie wymieszać, starając się jak najmniej zmniejszyć objętość piany. Wlać roztopione masło i ponownie delikatnie wymieszać . Ciasto przelać do formy i piec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut . Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej
Z Kuchni Do Kuchni