takie urządzenie nie odbierze mi przyjemności z gotowania? Oczywiście, że nie! To nie jest robot, który wszystko za mnie zrobi. Samodzielnie muszę zająć się siekaniem, mieszaniem, czy wyrabianiem ciasta. Multicooker nie wymyśli też za mnie autorskiego przepisu! Mogę gotować tak jak zazwyczaj, tylko zamiast kilku sprzętów mam możliwość użycia jednego. Przecież każdy korzysta z garnka lub patelni, a to urządzenie(...)opracowywała Wam moje autorskie przepisy. 1. Babka ziemniaczana Chyba nie muszę opisywać babki ziemniaczanej, bo zapewne każdy ją zna. Ale dla tych, którzy jeszcze jej nie robili - poniżej przedstawiam prostą, podstawową wersję na smaczne danie. Pieczona w multicookerze jest tak samo pyszna - jak klasycznie w piekarniku. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 150g boczku (można
Di gotujewięc upiekłam orzechowe bezowe ciastka orzechowe. Ciastka bezowe przełożyłam lekkim kremem z mascarpone. Robi je się szybko, a jeszcze szybciej znikają z talerza! Bezowe ciastka można przełożyć kremem. Przygotowałam prosty krem z mascarpone i białej czekolady. Bezowe ciastka orzechowe Składniki: 32 ciastka 3 białka ½ łyżeczki cynamonu 150 g włoskich orzechów, zmielonych + 50 g drobno pokrojonych 250 g brązowego cukru(...)drugą porcję bardzo drobno pokrój. Wymieszaj orzechy z cynamonem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj małe porcje ciasta wielkości czubatej łyżeczki w odstępach. Piecz przez około 15 minut, aż ciastka będą lekko rumiane około 15 minut. Wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź. Dopiero ostudzone ciastka można oderwać
codojedzeniaProste rozwiązania bardzo często okazują się najlepsze, dlatego jako słodki dodatek do prezentu wybrałam właśnie kruche ciasteczka. Niewątpliwie uroku dodaje im domowy dżem z soczystych truskawek z dodatkiem wanilii. Lekko posypane cukrem pudrem prezentują się uroczo. Taki prezencik od serca spakowałam do słoika i przewiązałam kokardką. Tego typu podarunek z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego obdarowanego! No, chyba(...)łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny kształt foremką lub nożem. Pieczemy
Wrzosowa PolanaProsty, pszenny chleb na drożdżach z niewielką ilością mąki razowej. Z nutką czosnku i ziarenkami kminku. Idealny wypiek jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z domowym pieczywem. SKŁADNIKI: 550g mąki pszennej typ 650 125g mąki pszennej razowej typ 2000 450ml wody 1 łyżeczka cukru 25g drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku całego 2 ząbki czosnku Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)będziemy zagniatać chleb wsypać mąki, resztę ciepłej wody, kminek, olej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy drożdże się spienią wlać do przygotowanych składników. Połączyć i wyrabiać ok 10min. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą ściereczką na ok 1-1,5h. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do większej formy chlebowej. Forma powinna być
https:KKuchniaMniampierwszy raz, a przepis wzięłam z książki Carli Bardi "Czekolada". Bardzo dużo ciekawych przepisów z wykorzystaniem czekolady. Prawdziwy raj dla czekoladoholików :-). Ciasteczka są rewelacyjne, do tego bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Lekki kokosowy smak idealnie łączy się ze smakiem białej czekolady i wanilii. Zapraszam do skosztowania :-). CIASTECZKA KOKOSOWE Z WIÓRKAMI Z BIAŁEJ CZEKOLADY(...)mikserem utrzeć masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i dalej mieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną, ubijając do otrzymania miękkiego ciasta. Czekoladę białą posiekać na drobno. Ręcznie wmieszać wiórki czekoladowe do ciasta. Rękoma ugnieść kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec
Zakątek rozkoszy kulinarnychIdealna babka na Wielkanoc:) Prosta, smaczna i pachnąca cytryną:) Długo szukałam przepisu, który przypominałby ten ze starego pożółkłego skoroszytu mamy i znalazłam taki na stronie Wielkie Żarcie dodany przez alidab. Składniki : 4 duże jaja 1 szklanki cukru (1 szklanka=0,25 l) 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 200 g stopionej margaryny starta(...)waniliowym na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnią margarynę, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem
cucinaretrzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś) i mam chwilę czasu na wpis na blogu. Jakiś czas temu zrobiliśmy sobie z Madzią taki pseudo chiński obiad. Pseudo(...)wielu grup kulinarnych. I często, właściwie codziennie niemal, przewijają się tam pytania w stylu: "Słuchajcie, macie jakiś pomysł na dzisiejszy obiad?" . Tak, mamy pomysł :) Będziemy więc zamieszczać tutaj takie proste i szybkie dania, pewnie nie jednej osobie się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych
Marder&Marder ManufactureGofry drożdżowe z owocami to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni. składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki(...)soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Następnie rozpuszczone w mleku drożdże łączymy z mąką, jajkami oraz cukrem i dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Obrane owoce kiwi kroimy w kostkę a oczyszczone z szypułek i umyte truskawki na pół. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną
Smakowite Danianigdy nawet w ręku tego nie trzymałem. W każdym razie nabija się tę maszynkę masą do ciastek, wyciska różne wzory ciastek przy pomocy odpowiednich końcówek i piecze. Taka tam prosta robota.. No i przeleżała ta maszynka kilka lat w kuchennej szafce, aż dnia pewnego Madzia miała objawienie. Wstała, wyjęła tę maszynkę i wykręciła takie zajebiaszcze ciacha(...)waniliowego 100 g cukru pudru Masło lub margarynę ubijać mikserem przez około 10 minut. Dodać oba cukry, żółtka, potem przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Następnie ciasto wkładamy do specjalnej maszynki do robienia ciastek lub używamy maszynki do mielenia mięsa ze specjalna nakładką. Wyciskamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Marder&Marder Manufacturezaprząta moją głowę. I myślę, że nie tylko moją. Jeśli znudził Ci się makaron, nie lubisz kaszy gryczanej, a na ryż nie masz akurat ochoty - to przepis idealny dla Ciebie. Proste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów(...)kropli oleju woda do ugotowania Przygotowanie: Mąkę mieszam z całymi jajami i solą. Dodaję kilka kropli oleju. Na koniec podlewam wodą - tyle by powstało gęste choć jednak lejące się ciasto. Proporcje mąki i wody, które podałam w składnikach stanowią tylko przykład. Przygotowując kluski nigdy nie używam miarek. Mąkę sypię do miski prosto z torebki. Po wymieszaniu z jajami, wodą reguluję
Kuchnia po mojemupaluchów. Wstałam i w mojej głowie zaświtałam myśl na wspaniałe, świeże pieczywo z kubkiem gorącego kakao. Czyż to nie idealny początek dnia? Jak dla mnie, tak. Przepis jest dość prosty i szybki. Wymyśliłam go w oparciu o znane mi przepisy na bułeczki i inne pieczywa. Troszkę "tego", troszkę "tamtego" i ... w rezultacie wyszły wspaniałe, lekko słodkie paluchy. Chrupkie z zewnątrz(...)Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól i drożdże wymieszać w misce drewnianą łyżką. Dodać ciepłe mleko, wodę, olej i jedno jajko. Chwilę mieszać łyżką, aż do wstępnego połączenia składników. Następnie wyrabiać ciasto ręką, aż będzie miało jednolitą konsystencję. W przypadku gdyby było zbyt lepiące można dodać odrobinę mąki (około 1/2 -1 łyżki). Miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około
Słodkie okruszkiprzetestować od a do z. Efektem są wyśmienite, delikatne mini pączki, którymi zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli. Mało, ze są pyszne w smaku to jeszcze banalnie proste w przygotowaniu. Każdy laik pączkowy sobie z nimi poradzi. Gwarantujemy :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: około 26 małych „pączków” Składniki: 300g serka homogenizowanego o smaku waniliowym z pokruszoną(...)jajka, całość mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i odrobinę soli. Całość mieszamy widelcem. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Odczekujemy chwilę i łyżką nakładamy porcje ciasta. Kiedy ciasto zacznie się ładnie smażyć i rumienić, wówczas temperatura jest odpowiednia i możemy smażyć wszystkie pączki. Musimy jednak uważać by temperatura nie była zbyt wysoka, bo pączki będą smażyć
Kolizje Smakówoczywista :) Nawet mój mąż ostatnio mi powiedział „Kochanie nawet nie wiesz, jak mi jest miło, kiedy rano o 6-tej nie muszę wychodzić po chleb". Ten przepis jest niewiarygodnie prosty, więc jeśli ktoś zaczyna swoją przygodę z chlebami na zakwasie, koniecznie musi go wypróbować. Piekę ten chlebek raz w tygodniu i uwierzcie mi, jest świeży przez 5 dni... bo potem(...)przegotowanej letniej wody. 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 10 dag nasion słonecznika Dodatkowo: Słonecznik do posypania chlebka Mąki, zakwas, sól oraz nasiona słonecznika wymieszać dodając wodę. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Powinno też dać się wymieszać. Następnie przekładamy masę do formy o wymiarach 35 cm x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Zwilżoną wodą ręką równamy wierzch
Delicious TitbitsZapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna ! Składniki na blaszkę od piekarnika : 3 jajka 250 gr sera np. gouda
Gotowanie...to proste !Witajcie :) Dziś bardzo klasycznie. Jedzenie, które każdy lubi :) A tak naprawdę powinniśmy powiedzieć "SWOJSKIE JADŁO" Każdy z nas pamięta domowe jedzenie u mamy :) Na samą myśl
vegetanie