proste ciasto - 15398 przepisów (strona:746/1027)

Recenzja "Zieleniny bez glutenu" i chleb jaglany 176

Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Są propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery.  Produkty w nich oryginalne, często zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach. Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację. Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą  W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy

Proste Potrawy
Leciutkie placuszki serowe z miodem 134

Uwielbiam placuszki. Warto zacząć od nich dzień Dziś zapraszam Was na leciutkie placuszki serowe z miodem. Jak zawsze przepis jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Jeśli chcecie takie placuszki przygotować dla rodziny zwiększcie składniki proporcjonalnie do liczby osób. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję – 6 placuszków) 100 g serka kanapkowego o smaku naturalnym 1 łyżka ulubionego miodu (polecam miód(...)polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed

Słodkie okruszki
Śmietankowo bananowy deser warstwowy 225

Uwielbiam desery. To od nich zaczęła się moja przygoda w kuchni. Dziś polecam Wam śmietankowo bananowy deser warstwowy. Jak to w deserach bywa i ten jest prosty i szybki w wykonaniu. Kilka podstawowych smaków i składników ułożonych w apetycznych warstwach potrafi zdziałać cuda i poprawić humor nawet w tak brzydką deszczową pogodę. Taki deser możecie jeść zarówno w wersji(...)przygotowujemy budyń śmietankowy. Do deseru wykorzystujemy 1 szklankę gotowego budyniu. Odstawiamy go do wystudzenia (ma być ciepły, ale nie gorący). Ciasteczka przekładamy do misy blendera z nożami (odkładamy jedno ciasto do dekoracji), dodajemy 2 łyżki płatków migdałowych. Całość miksujemy na a la kruszonkę. Banana obieramy i kroimy w kostkę. W dwóch pucharkach/szklankach układamy warstwy naszego deseru. Na dno każdego pucharka

Słodkie okruszki
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni - październikowa piekarnia 158

trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku(...)mozaikami Konwalie w kuchni Kornik w kuchni Kuchenne wojowanie Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne

Stare Gary
Koktajl bananowy, idealny na śniadanie 124

Dziś polecam prosty koktajl idealny na śniadanko. Sycący i smaczny z dodatkiem CHRUPEK   Składniki: mleko kokosowe 3 szklanki banany 4 szt mieszanka chrupkich gwiazdek do dekoracji( przyjemnie się przegryzało w miedzy czasie ) ZENTIS   Krok 1 Banany obieramy ze skórki,nożykiem obcinamy końcówki z obu stron i wyrzucamy. Banana kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Krok(...)wyglądało to dajemy kształt gwiazdek.   *  Lokowanie produktu " Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów." Dekoracja może nam służyć również do innych celów.Pasuje do ozdoby ciast deserów,koktajli czy tak samemu do zjedzenia złapać garść

Różowa kuchnia
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewką 99

Chłodnik to zupa idealna na okres letni. Choć pogoda ostatnimi czasy nas nie rozpieszcza, świeżych warzyw mamy pod dostatkiem, stąd zrodził się pomysł na tą pyszną

Ania i Marcin gotują
Zdrowa żywność od Biogo :) 135

wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska.  Biała czekolada z wanilią  Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać(...)wspominałam, że ta powyższa jest w 100% wegańska , przygotowana na bazie napoju ryżowego. Ma delikatny, kremowy, "mleczny" smak, z wyraźnym akcentem wanilii. Przyjemnie rozpuszcza się w ustach. Skład jest prosty i krótki. Na pewno sięgnę po inne warianty smakowe z tej firmy.  Czekam na Wasze opinie na temat sklepu Biogo oraz o produktów, które wybrałam

Zdrowie na języku :P
Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majówkę. 191

jajko i wsypujemy cukier. Całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę pszenną z 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, chwile miksujemy do połączenia składników. Ręce oprószamy mąką pszenną i formujemy kuliki z ciasta. U mnie ciasteczka są dość duże - kulka wielkości orzecha włoskiego. Możecie robić mniejsze ciasteczka. Ciasteczka bardzo rosną podczas pieczenia. Uwaga! jeśli Wasza masa jest za luźna (wszystko zależy od użytego

Słodkie okruszki
Babeczki maślankowe 224

popołudnie np. niedziela. Parzycie na spokojnie kawę, siadacie w fotelu i do tego pyszna maślankowa babeczka. Składniki niby nie wyszukane, ot maślanka, cukier trzcinowy, mąka, masło. W połączeniu tych prostych składników jednak kryje się smak i to nie byle jaki. Nie chcę na siłę Was przekonywać jakie są pyszne, zaniosłam kilka do pracy, żeby sprawdzić czy tylko(...)cukier i masło – wyrobić jak na kruszonkę. Do niedużej miseczki odłożyć 2 łyżki( to nasza kruszonka )*. Dodać sodę, sól i maślankę – zmiksować. Przygotować 12 foremek i nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremki. Wierzch posypać odłożoną kruszonką. Piec 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Jeśli nie chcecie piec babeczek z podanego przepisu można upiec ciasto. Czas pieczenia

Niebieski kubek z kawa
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 204

Włosi mają najlepsze jedzenie na świecie i basta. Najlepsze, najprostsze. Zaledwie kilka składników do mocnego i aromatycznego sosu, do tego domowy makaron. Do jego samodzielnego zrobienia

Karo in the Kitchen
Odrywana drożdżówka z konfiturą 178

Mięciutka, pachnąca drożdżówka wypełniona konfiturą z owoców leśnych, a do tego bardzo prosta w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kubkiem ciepłej herbaty. Składniki: 250 ml mleka, 600 g mąki pszennej, 1 opakowanie drożdży instant (7g), 80 g margaryny, 100 g cukru, 2 jajka, szczypta soli, do posmarowania: 1 jajko, 1/2 słoiczka konfitury owoce leśne Nasze domowe(...)musicie 25 g drożdży rozpuścić w mleku, z łyżeczką cukru i mąki i poczekać, aż zaczyn wyrośnie), cukier, szczyptę soli, wlewamy mleko i margarynę oraz wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, tak długo aż zacznie odchodzić ładnie od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Tortownicę (o średnicy 25cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną. Z ciasta odrywamy

Aga w kuchni
Irish soda bread - Irlandzki chleb na sodzie 146

Popularny w Irlandii, ekspresowy pszenno-razowy chleb pieczony bez dodatku drożdży czy też zakwasu, rośnie pięknie dzięki sodzie. Nie trzeba go zagniatać, zagniatanie wręcz mu szkodzi... Bardzo prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Można dodać do niego orzechy, rodzynki, ja lubię go z kminkiem :-) Polecam! Składniki: Na 1 spory chlebek: 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej(...)małe kawałeczki, dodać do sypkich składników rozcierając je palcami. Wlać maślankę. Szybko wymieszać składniki dużą łyżką, aż powstanie w miarę jednolita masa. Ręce i blat oprószyć mąką. Wyjąć ciasto z miski, uformować z niego około 20 cm okrągły bochenek. Przełożyć chleb na przygotowaną blachę. Ostry nóż oprószyć mąką. Na wierzchu chleba zrobić nacięcie w kształcie krzyża na głębokość około

maniapieczenia
Paluszki chlebowe - grissini 178

Włosi to jednak wiedzą co dobre! Na imprezę, zamiast typowego pieczywa przygotowałam ostatnio grissini - do pochrupania, do maczania w tzatziki, do przegryzania z serami. Pycha! Przygotowanie ich jest bardzo proste, a takie świeże, chrupiące pieczywo z solą morską, sezamem lub czarnuszką świetnie się sprawdza na wszelkiego rodzaju towarzyskie spotkania przy stole.     Składniki: 400 g mąki pszennej(...)mieszamy drożdże, cukier, wodę i oliwę. Odstawiamy na 10 minut. Obie mąki wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Po 10 minutach wlać drożdżowy płyn do mąki. Wyrobić ciasto - im dłużej wyrabiane, tym lepsze - jak staram się mu poświęcić ok. 10 minut. W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką. Wyrobione ciasto powinno teraz wyrosnąć (podwoić objętość) - w tym celu trzeba

Kulinarne Inspiracje
Kluski śląskie z bułką tartą 156

bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej) sól łyżka oleju do gotowania klusek pół kostki masła(...)wsypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy

na moim stole...
CZEKOLADOWE KRUCHE CIASTECZKA 137

CZEKOLADOWE I KRUCHE CIASTECZKA  są idealne do popołudniowej kawy. W wykonaniu są naprawdę szybkie i proste. A co najważniejsze wiesz co jesz;-)  Pysznie czekoladowe! I o to chodzi, jeśli chce się zjeść słodkości. Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 30 g kakao 150 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła  70-80 g cukru ( idealnie żeby był(...)Dodałam jajko i ekstrakt z wanilii.    Połączyłam masę z suchymi składnikami. Mąką,sodą,kakao i szczyptą soli. Starłam pozostałą część czekolady na wiórki.   Wsypałam je do ciasta i wszystko wymieszałam drewnianą łyżką. Z masy wyszło mi 20 ciasteczek. Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach pomiędzy nimi. Można je nakładać np. łyżką

potrawyregionalne