potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:40/100)

Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 180

połączenia zaledwie kilku dobrej jakości składników, powstaje coś pysznego. Bo najprostsze potrawy często okazują się najlepsze! Tak właśnie jest z tym pstrągiem. Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem.  Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale

Obiad za dychę
Zapiekanka rybno-ziemniaczana 227

odmierzać czas zdecydowanie szybciej niż zwykle, skończyło się na zapiekance. Pomimo dużej ilości konkurencyjnych potraw, spisała się smakowicie i wiem, że nie będziemy czekać do grudnia, by zaprosić ją ponownie na kolację:) Zapiekanka rybno-ziemniaczana Składniki: 500 dkg filetów ulubionej ryby   1 kg ziemniaków 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 por (biała część) 2 łyżki soku z cytryny

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z kapusty pekińskiej 148

Ewentualnie, jeśli nadal macie problemy to można to nazwać z angielska: hot pot. A dla ludzi posługujących się wyłącznie językiem nadwiślańskim może to być po prostu "ognisty kociołek". Potrawa była genialna! Na stół wjechał taki elektryczny piecyk a na nim wielki gar (prawdziwy tradycyjny hot pot jest z mosiądzu i ma palenisko, w którym pali się węglem drzewnym). Gar był(...)już nie pamiętam co dokładnie tam było, bo od ilości wrażeń straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie

Marder&Marder Manufacture
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 157

Kurkuma to przyprawa aromatyczna i lekko goryczkowata, którą chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu(...)trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy ustnej, gardła ( co miałam okazję sprawdzić i zadziałał od razu, jestem

Życie na widelcu
Obiad za 10 zł - ziemniaczana tarta z kaszanką i surówką z sałaty lodowej. 231

stanie sobie wbić do głowy, że moje dwie porcje mogłyby być zjedzone przez jednego rosłego mężczyznę. Przecież nie zawsze jest tak, że na obiad je się solidną porcję ziemniaków, kawał mięcha, najlepiej bez czegoś zielonego. Jeżeli tak jest to nudą zawiewa...Ważąc kiedyś 136 kg nigdy nie zjadłbym podwójnej porcji obiadu, potrójną porcję deseru i owszem, ale dwóch udek(...)trzeba wykorzystać w kuchni do kolejnych potraw. Istotna jest zasada, że nic nie powinno się marnować. Stąd konkretna, wykorzystana ilość w przeliczeniu na wagę i cenę, zostaje zawsze przeze mnie podana, by zmieścić się w koszcie właśnie 10zł z obiadem dla 4-osobowej rodziny. Dziś coś z kaszanki. Czego użyłem? -2kg ziemniaków ugotowanych z solą; koszt 0,73zł/kg

BaRepas
Zupa z kwiatami cukinii 190

ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)½ selera naciowego150 g szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka)200 g makaronu małego formatu, u mnie ditalini3 łyżeczki oliwy z oliwekszczypta gałki muszkatołowej1,5 lt gorącej wodystarty parmezansól, pieprzCukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukinii usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć smak potrawy. Szybko(...)następnie podsmażamy cebulę na jasno złoty kolor. Do cebuli dodajemy szpek. Mieszając prażymy przez ok. 1-2 min. Dodajemy cukinię, kwiaty cukini (zostawiamy jeden do dekoracji), seler i ziemniaki. Na koniec posypujemy szczyptą gałki muszkatołowej.  Następnie całość zalewamy gorącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 8 minut. Do zupy dodajemy drobny makaron i gotujemy do miękkości często mieszając

Mia Cucina Sofieta
Śledzie pod szubą 232

filetów śledziowych (matias), 1 cebula, 3 jajka, 2 ziemniaki, 3 marchewki, 2 buraki, pieprz czarny (świeżo mielony), 4 łyżki majonezu, natka pietruszki (do dekoracji). Szuba - zwana również śledziem pod pierzynką. Dla mnie jest to jedna z najlepszych sałatek śledziowych. Cytując historię tej sałatki ze strony  przystanekpraga - możemy przeczytać, że śledź pod szubą po raz pierwszy pojawił się na stołach(...)Szowinizmowi i Upadkowi – Bojkot i Anatema”. Potrawę o tak oryginalnej nazwie wymyślono, aby pogodzić gości gospody i złagodzić nieco prowadzone przez nich po pijanemu kłótnie i spory, które przynosiły zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików

Świat Domowej Kuchni
Warzywna dietetyczna zupa krem 203

warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę. Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy 1 łyżka oliwy 1,2 l wody 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 pęczek dymki 2 łodygi selera naciowego

Smaki Przyprawy i Kolory
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 207

kraje dawnego Imperium Ottomańskiego mają jej swoje regionalne wariacje. I tak turecka wersja potrawy nie ma warstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami z dodatkiem

Karo in the Kitchen
kapuśniak z kiszonej kapusty na golonce 147

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety 1 cebula 3 ziemniaki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 golonka

Ugotujmy Coś
Pierogi leniwe 359

Publikuję dzisiaj przepis na pierogi leniwe. Faktycznie, czas wykonania potrawy jest nie długi a obiad jest smaczny. Pierogi leniwe kojarzą mi się z piątkowymi obiadami w przedszkolu...  ... dzieciństwo... to były czasy.....       Pierogi leniwe    Składniki: 2 opakowania serka homogenizowanego, 3 ugotowane ziemniaki, 9-10 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, jajko, sól, masło

paapilotkaa
Warzywna dietetyczna zupa krem 348

Dziś mam dla Was propozycję zupy warzywnej ale w wersji bardziej dietetycznej niż zwykle. Ostatnio postanowiłam odchudzić trochę swoje potrawy. Dlatego dziś na lunch do pracy przygotowałam sobie tę oto zupę.Z podanych składników wyszło tak ok 1,5 litra zupy1 łyżka oliwy1,2 l wody2 małe ziemniaki2 małe marchewki2 małe pietruszki1 pęczek dymki2 łodygi selera naciowego3 łyżki chudego(...)uznania)lekki sos sojowy - do smakusól i pieprzDymkę siekamy, wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę. W rondelku podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy

Kulinarna rozmowa
Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, 213

najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych. Bo to przecież kasza a nie ziemniaki jest naszym historycznym daniem. Taka kasza była całym posiłkiem , co najwyżej podawano do niej zsiadłe mleko . Lekkim odstępstwem od oryginału jest pewnie natka pietruszki bo raczej ,,zieleniną " w tamtych czasach potraw nie posypywano. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 352

wolnym tłumaczeniu kogut w winie, jest jedną z najbardziej znanych francuskich potraw. Klasycznie kurczak powinien dusić się w czerwonym winie długo, ja jednak proponuję dziś wersję szybszą, ale także przepyszną:) Kurczak duszony w czerwonym winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem(...)kostkę 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków

karmelowy