świeżo zmielonego pieprzu. Jak już wspomniałem, przygotowanie dzisiejszej potrawy jest naprawdę banalne. Połączenie kilku składników i ich zapieczenie nie powinno sprawić żadnej trudności nawet całkowitym laikom kulinarnym, a efekt jest nie tylko bardzo pożywny, ale również smaczny, mogąc stanowić miłą odmianę od codziennej kuchni. Przygotowanie dania rozpocząłem od obrania ziemniaków, które następnie starłem na tarce o średnich oczkach
Wyprawy kulinarneNikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie odmówicie chrupiącego, pachnącego placuszka, prawda? Nie muszą być czasochłonne i nie potrzebujecie wcale ostrej tarki. Jedyne, co Wam potrzebne to… blender! Jedna z ulubionych potraw od lat szczenięcych. Jedzenie na pocieszenie. Moje(...)mieć na nie ochotę o 1- 2 w nocy. Albo na śniadanie. Na chociaż jednego. Są tak proste. I tak smaczne. Nie oszukujmy się, że można je zrobić zdrowo – ziemniaki to węglowodany, mają skrobię, sypiemy mąkę, smażymy w tłuszczu i każdy jego zamiennik będzie po prostu niesmaczny. Przyznajcie – raz na jakiś czas można się skusić. Stare ziemniaki – najlepiej mocno
Karo in the Kitchenkażdego z Was. Choć przygotowanie tej potrawy nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, to jednak potrzebne jest pewne zgranie poszczególnych czynności i odrobina skupienia. Po części wynika to z faktu, że składniki szybko stają się miękkie, a my nie chcemy niczego rozgotować. Szczególnie źle w tym gronie wypadałyby rozgotowane ziemniaki czy pochodząca z puszki fasola
Kulinarna PokusaSkładniki: kacze udka 2 sztuki, tymianek 1 łyżeczka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, masło klarowane 1 łyżeczka, cebula 2 duże, jabłka 1 duże, woda 1,5 szklanki DODATKI: ziemniaki gotowane w mundurkach 10 mniejsze, surówka - w opisie udka kacze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, naciąć skórę po skosie, natrzeć
W Mojej Kuchni Lubięfosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, 2 ziemniaki, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki curry, liść laurowy, 3 ziela angielskie, sól, pieprz
paapilotkaadanie "tradycyjne", które po dodaniu słowa góral staje się "regionalnym" i traktowanym niemalże na równi z tymi potrawami prawdziwie góralskimi takimi jak np. moskole... a przecież tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie
Kuchenne aromatydobra alternatywa dla kotletów wieprzowych. Są lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku ryb, ale na pewno będzie urozmaiceniem jadłospisu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post
mojewypiekiinietylkoobieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Maminek kulinarnySkładniki 1 cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 duże ziemniaki pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo nie naleśniki, ani placki ziemniaczane. Jeszcze coś innego... Składniki : 1 szklanka białej
Proste PotrawySkładniki : na około 5-6 szklanek wody 1 szklanka grochu w całości 1/2 szklanki grochu łupanego 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera i pora 2
Proste Potrawyważny jest dobry piekarnik ( i wcale nie taki drogi). Ostatnio piekłam kilka swoich ulubionych potraw i są o niebo lepsze niż w poprzednim piekarniku. Dzisiaj podam przepis pochodzący z miesięcznika „Lubię gotować „ nr 10/2012 na chleb żytni z dodatkiem ziemniaków. Przepis zmodyfikowałam, dodając zioła i suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego
Na słodko lub wytrawniechorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione smaku potrawy. Tym zaś wszystkim, którzy podobnie jak ja, nie stronią od pikantnych smaków, polecam danie
Miód i pieprzpłycie grzewczej układamy mięso i warzywa, do grillowania.Na patelenkach plastry sera. Na talerz nakładamy ziemniaki i za pomocą drewnianej szpatułki zsuwamy na nie stopiony ser. Jemy z grillowanym mięsem i warzywami.Jest to najprostsza wersja raclette.Raclette, to rodzaj szwajcarskiego sera, sposób przyrządzania potrawy i nazwa sprzętu.To danie na każdą okazję – na romantyczny wieczór we dwoje, rodzinną biesiadę(...)RACLETTE wywodzi się z Wallis w Szwajcarii i podobno ma już ponad 400 - letnią historię. Legenda głosi, że biedni drwale, przez przypadek, odkryli wyborny smak topionego sera. Pierwotnie potrawa była przyrządzana przez szwajcarskich pasterzy na gorących kamieniach ułożonych wokół paleniska. Nazwa raclette pochodzi od francuskiego słowa „racler” co znaczy zdrapywać. Dosłownie zdrapuje się ser stopiony na powierzchni krążka sera
Kulinarny karnet Christophera