Polenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki
Oryginalny smakSkładniki: 7 średnich ziemnaków ugotowanych i zmielonych 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej sól, pieprz, cebula mięso
Proste Potrawypora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny dokładnie obieramy. Od selera(...)usunąć ewentualnie zdrewniały fragment. Marchew i oba rodzaje selera tniemy na słupki o długości ok. 5 cm oraz szerokości ok 4mm – patrz zdjęcie. Jeśli zależy nam na efektownym wyglądzie potrawy, warto przyłożyć się do tego etapu. Por tniemy w paski o szerokości ok. 4mm. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i na średnim płomieniu podsmażamy cebulę i czosnek – przez
Kulinarna Pokusarozpowszechnione w drugiej połowie XIX wieku. W związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego w tym czasie ceny ryb uległy obniżeniu, dzięki czemu stały się dostępne dla każdego..Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę jej podawania "na wynos".W Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej(...)mąki pszennej75 ml wody100 ml mlekajajkołyżka octu1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaodrobina soli i pieprzuponadto:vegetaolej do smażeniaRyba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia.Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie
Słodka Stronanastępnie jeszcze ciepłe mogły wylądować w misie razem ze skwarkami i pokruszonym twarogiem. Co było zaskakujące, to zawsze niewystarczająca ich ilość, mimo że babcia gotowała ich cały gar. Sama potrawa jest bardzo prosta i może mało wyszukana, ale pachnie domowym ciepłem i smakuje miłością, którą w jej przygotowanie się wkłada. Postanowiłem ten babciny przepis po raz pierwszy powtórzyć i przygotować samemu(...)Oczywiście nie smakuje tak samo, ale zadziałało dla mnie niczym wehikuł czasu — jeszcze raz mogłem sobie przypomnieć te beztroskie chwile. * SKŁADNIKI 4-6 porcji 2 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 duże wiejskie jajka 2 płaskie łyżeczki soli boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie
Food Squarekażda matka o tym dobrze wie i stara się przemycić w ulubionej potrawie coś dodatkowego. Tak też było z moją mamą , Wkładki do placków ziemniaczanych były przeróżne ,zaczynając od warzyw ,przez owoce do mięsa włącznie. Tak właśnie narodziły się jabł-zioki. Czyli placki z ziemniaków i jabłek . Placki te królują na moim stole do dziś . Gdy moje wnuczki
Eli Gotowaniejadł mięsko, nie codziennie ale przynajmniej 3 razy w tygodniu. Ma 9 mięsiecy. Potrawę dodatkowo wzbogaciłam o olej arganowy, świetne źródło zdrowia, dostępne w sklepie internetowym MarokoSklep . Potrzebujemy: 1 "kotlet" z piersi z indyka szczypta pieprzu ziołowego 4 sztuki fasolki szparagowej żółtej i zielonej i mały ziemniak kilka kropel oleju arganowego Efas Indyczą pierś oprószamy pieprzem ziołowym i wkładamy
MamaOskarkawielkopolska potrawa postna. W mojej rodzinie je się ją prawie w każdy piątek :) z powodu nadmiaru czosnku niedźwiedziego w moim ogródku, nadal przetwarzam te zielsko :-PSkładniki na obiad dla 4 osób:8 dużych ziemniaków (żółte, masłowe, najlepiej typu winiety)mały kubeczek śmietany 9% albo 12 %szklanka mleka2 kostki twarogu tłustego najlepiej jak najmniej kaszkowatego, choćby typu imperialszczypiorekkilka liści czosnku niedź
Bon Appetit Małgorzatyobsuwy. Tym razem trochę większa, jakieś 3 miesiące z hakiem. Ale dzięki temu mogę powspominać lato, poprzypominać sobie. A potrawa, owe tytułowe udka kurczakowe okazały się hitem i doskonałą potrawą, przepis już opchnąłem w pracy :) Otóż odwiedził mnie mój przyjaciel Mateusz z żoną Agnieszką i małym brzdącem Szymonem. Z Mateuszem w tym roku stuknęło nam 20 lat znajomości. Niestety teraz(...)jest istotne żeby nam się ładnie przypiekły kurczaki i ziemniaki) i wkładamy oba naczynia. Po 10 minutach kurczaki przewracamy na drugą stronę i polewamy kilkoma łyżkami marynaty. Po kolejnych 10 minutach znów przewracamy i znów polewamy. I tak samo po kolejnych 10 minutach - tutaj już wlewamy resztę marynaty i zostawiamy potrawę jeszcze na 30-40 minut w piekarniku - niech się
Marder&Marder Manufacturerozpowszechnione zostało w drugiej połowie XIX wieku, gdzie w związku z rozwojem floty rybackiej i transportu kolejowego ceny ryb uległy obniżeniu. Dzięki temu stały się dostępne dla każdego. Potrawa nosi znamię fast food'u m.in. ze względu na przyjętą formę podawania jej "na wynos". W Polsce ryba z frytkami przywodzi mi na myśl wakacyjny zestaw obiadowy z dobrej nadmorskiej(...)szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy samodzielnie przygotować w naszych domach niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Składniki: ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli i pieprzu
Słodka StronaNiby to "tylko" panierka, a jednak całkowicie zmienia zwykłego kurczaka w elegancką potrawę. Przyrządzałam go już z parmezanem, z "oszukanym" parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym. Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z mashem z ziemniaków ze śmietanką i masłem. Do dzieła! KURCZAK W ORZECHOWO-SEROWEJ PANIERCE
Gotowanie to kochanieklasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow.Skladniki:1 kg buraczkow1 mala cebula1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowych na wsiach. Jest to potrawa prosta, uboga w składniki, często spożywana w biedniejszych domach kujawskich w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Wigilię, Środę Popielcową, Wielki Piątek, jak również w ciągu roku(...)piątki. Podaje się ją z gorącymi ziemniakami uprzednio ugotowanymi w mundurkach i obranymi, jako danie obiadowe. Składniki:4 duże płaty śledzia solonego2 cebule500ml śmietany koperek
Walijskie Pichcenienaprawdę smaczne potrawy. I tak oto powstała zupa z bobu (i z bobem:D). Powiedzmy sobie szczerze: może ta zupa nie wygląda najpiekniej..., może kolor nie jest najciekawszy, ale uwierzcie mi, smakuje po prostu świetnie! :) Ugotowana tylko na lekko zrumienionej cebulce, bez mięsa, jest esencjonalna i aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim soczyste pulpety, zapiekane w kremowym, aksamitnym sosie... mmmm... Dodatek ziemniaków do masy mięsnej nadaje im niezwykłej soczystości
Rozpustne gotowanie