potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:49/100)

Prosty gulasz warzywny - fasola Piękny Jaś, dynia i bakłażan 179

rondla, w którym jednocześnie gotujemy właściwą potrawę, i dogotować ją przez 10-15 minut z pozostałymi składnikami. Porcje: 4 Czas przygotowania: 90 minut + 12 godzin moczenie fasoli Składniki: 200 g fasoli Piękny Jaś, 350 g bakłażana (1 szt), 350 g dyni Hokkaido, 300 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 szt.), 300 g ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża

SzczyptaSmaQ
zupa z fasolką szparagową 170

Lekka zupa z fasolką szparagową Lato to najlepsza pora na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. Składniki na cztery sześć osób 1,5 l drobiowego

Miód i pieprz
Pstrąg pieczony z warzywami. 241

spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe

Rozpustne gotowanie
Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, klopsami i zieleniną 199

Zapraszam na pyszną zapiekankę z młodymi ziemniaczkami. Możemy ją przygotować zarówno na obiad jak i na kolację. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1/2 kg młodych ziemniaków, 30

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z bobem 285

Chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis z serii: dania z makaronem. Tym razem będzie to makaron z bobem . Bób jest jednym z warzyw, które można wykorzystać jako

Kuchnia Pełna Pasji
Zrazy wołowe 154

ziela angielskiegomajeraneksólpieprzZrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa. W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzą się z kuchni litewskiej, ale po latach z powodzeniem zakorzeniły się w kuchniach narodów dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej: polskiej, litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Na śląsku bardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów

Świat Domowej Kuchni
Placuszki ziemniaczano - cukiniowe 248

lubczyk, oregano, majeranek, tymianek; przyprawa do ziemniaków, ew. inne wg uznania). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy 3- 5 łyżek stołowych mąki. Smażymy na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni, pamiętajcie, by odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Danie to jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu:) W tego typu potrawach największą trudność mi sprawia solenie, dlatego warto

Taste Of My Day
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 184

zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne kropleki pary.  Oliwa z oliwek kropla po kropelce, podgrzewana kapała mi delikatnie do środka, aromatyzując całość delikatnie. Gdy całość się poddusiła, większe kawałki rozgniotłam ...ubijakiem do ziemniaków .  I starłam trochę Grana Pandano

Z Kuchni Do Kuchni
Karczek koczownika 136

Karczek koczownika To szybka potrawa , jedna z tych , które wkłada się do jednego gara , wsuwa w piekarnik i..wyciąga jak się przypomni ,że czas na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo aromatyczna , naprawdę świetnie smakuje , a jeśli jeszcze poda się ją do pieczonych ziemniaków , to po prostu wymiata . Dlaczego koczownika – bo jak wędrujące ludy

Ogrodnik w podróży
Zupa cebulowa 147

Zupa cebulowa to idealna potrawa na jesienne chłodne dni. Sycącą, pachnąca, rozgrzewająca. Składniki: 4-5 dużych cebul 2 łyżki brązowego cukru 200 ml białego wytrawnego wina 1 litr wywaru wołowego (może być warzywny) 1 średnia marchew  5 łyżek masła 4 łyżki oliwy  ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek, ser żółty Opcjonalnie: ziemniaki, czerwone wytrawne wino Masło topimy w garnku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Leczo z cukinią 158

pomidory się rozpadną i połączą z potrawą, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Mieszamy od czasu do do czasu, ale delikatnie, żeby cukinia się nie rozpadła. Po ok. 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy mieloną papryką - słodką i ostrą. Leczo można podawać samo, z ugotowanym na sypko ryżem lub z podsmażonymi na patelni ziemniakami

W SMAK
Kurczak a’ la z Mezlai 119

mięty, którą dodaje się do sosu. Potrawa wyszła niezwykle interesująco i ma ciekawie dobrane smaki. Przy tym przygotowanie jej nie wymaga wielkiego nakładu pracy i skomplikowanych czynności. Jeżeli czasem macie problem, co chcielibyście zjeść na obiad, a chcecie sobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam

dom-agi.pl
Pollock w cieście piwnym 175

lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba, to atrakcje jakie czekają tych, co się na nią skuszą. Oczywiście należy jeszcze wspomnieć o jednym – smaku piwa w gotowej potrawie nie czuć. Smacznego.   Wydrukuj przepisThe

mojewypiekiinietylko
CHŁOPSKIE JADŁO 178

Potrawy jednogarnkowe mają to do siebie, że są treściwe, pożywne, zazwyczaj niedrogie i nie trzeba wielkich kulinarnych umiejętności, aby je wykonać.  Tak jest i w tym wypadku. Kulinarny misz-masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe :)) Składniki: 40 dkg mięsa mielonego 4 ziemniaki 2 cebule 20 dkg boczku lub kiełbasy 40dkg kapusty kiszonej

Walijskie Pichcenie
Zrazy wołowe 318

kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba(...)ciepło jako główne danie, ale nie każdy wie, że doskonale smakują również na zimno jako przekąska. Zrazy wołowe 2015-12-20 04:59:11 Zrazy wołowe to bardzo popularna potrawa, ale wymaga odpowiedniej techniki – radzimy jak je przyrządzić, aby były delikatne, kruche i soczyste. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Zrazy 700-800g wołowiny – zrazowej, antrykotu, rostbefu, łopatki

Kulinarna Pokusa
Prezentacja produktów regionalnych - Sułów 152

ciekawe. Oczywiście dla osób, które odwiedzają większe imprezy tego typu, nie będzie to nic nowego, ale dla mnie, jak na początek wystarczyło. Wszystkie stoiska cieszyły się dużym zainteresowanie, a potrawy, choć co jakiś czas dokładane, szybko znikały z tacek. Wszystko można było kupić za 0.50 -1 zł. Panie przygotowały szeroki repertuar produktów. Zaraz po przyjeździe powitał nas taki widok(...)minut stałam i patrzyłam się na te wszystkie smakołyki :) Zainteresowanie stoiskiem Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Deszkowiece II "Wieź Pokoleń" Placki z fajerki także smakowały :) Kaszaczek i faszerowany ziemniak - pyszne :) choć ziemniak nieco zimnawy Zupa gospodarza - coś na kształt meksykańskiej (mało regionalna) i niezbyt ciepła. Pierogi z bobem i mięsem - niestety zimne. Było w czym wybierać... I jeszcze więcej dobroci... Panie

Pasja Smaku
Nostalgia to też składnik 125

przypominają mi Chorwację…   Pamiętacie potrawy, które sprawiały Wam najwięcej radości w czasach, gdy byliście dziećmi? Możecie nie pamiętać dokładnie, czy robiła je mama, babcia czy ciocia, ale pamiętacie np. słodki zapach wanilii, mocno przypieczone placki ziemniaczane czy rozpuszczone masło. To, że w szarlotce poza cynamonem były tłuczone goździki. Że do ubitych ziemniaków poza masłem ktoś dodawał stary żółty

Karo in the Kitchen
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 187

cebulą wlewamy bulion z ziemniakami i gotujemy. Ilość bulionu zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Ja zawsze dodaję mniej (nie wlewam wszystkiego) i w trakcie gotowania decyduję o ewentualnej dolewce.Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Zostawiamy zupę na średnim ogniu, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. (no chyba, że lubicie słone potrawy).I gotowe! Powiem Wam, że delikatne podniebienie

Kitchens Alphabet