węg. „Lecso”) to tradycyjna węgierska potrawa z duszonych pomidorów, papryki oraz cebuli z dodatkiem kiełbasy i boczku. Leczo podobnie, jak nasz bigos ma wiele odmian i oczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną
Smaczne Potrawypracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane
Poezja smakuktórego skład wchodzą ziemniaki jaja i przeróżne dodatki. Natomiast w kuchni meksykańskiej jest to płaski okrągły placek o różnej średnicy - mniejszej dla tortilli kukurydzianych i większej dla pszennych. Tortille w Meksyku podaje się prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw. Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają
Pełny talerzSKŁADNIKI 3 kalarepy 2 ziemniaki 1 marchew chrzan słonecznik sól / 1-2 kostki rosołowe pieprz czarny / pieprz ziołowy śmietana WYKONANIE Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość
Zofianabardziej treściwe i sycące potrawy, a przy tym wypełniające dom pięknymi zapachami. Taka jest zapiekanka ziemniaczana, którą zrobiłam wczoraj na obiad. Wyszło jej tyle, że nie wiem, czy dziś ją dokończymy. Jest to wiec nie tylko smaczne, ale i niedrogie danie. Naprawdę polecam. Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą Potrzebujemy: 1,5 kg ziemniaków 30 dag boczku parzonego
Ratunku obiadchyba oprócz jajek jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko
Bernika - moj kulinarny pamietnikskładnikiem są gotowane ziemniaki. Rozbite na gładką masę dodawane są do ciasta zawierającego również jajka i mąkę. Przygotowanie kopytek nie jest skomplikowane. Może być jednak wymagane nieco cierpliwości, gdyż ziemniaki należy ugotować, potem następuje wymagające naszego zaangażowania wyrabianie ciasta i jego krojenie na kluski, a na koniec ich gotowanie. Na szczęście kopytka, które po wyjęciu z wrzątku zostały od razu(...)skleją się nadmiernie. Chociaż więc zalecamy podawać je świeże, w ostateczności można przygotować je zawczasu i podać do później przygotowanego posiłku. Odgrzewamy je wówczas w sposób stosowny do docelowej potrawy i okoliczności, np. na patelni ze skwarkami, w kuchence mikrofalowej czy też piekarniku rozgrzanym do stosunkowo niskiej temperatury. Kopytka mogą być większe i mniejsze, zwykle mają jednak charakterystyczny kształt
Kulinarna PokusaNa Wielkanocnym stole nie może zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go drugiego dnia na świąteczny obiad. SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy
Kuchnia BeatyGrillowana makrela z warzywami i puree ziemniaczanym (źródło: alma.pl)Składniki:surowa makrelanatka pietruszkikoperekcukiniapaprykamasłokwaśna śmietanapomidorki koktailoweziemniakioliwaSposób przyrządzania:Na wstępie należy dokładnie wyszorować ziemniaki, zalać je wodą, posolić
WojnaNaSmaki.plwiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego to właśnie tanie i łatwo dostępne produkty roślinne stanowiły podstawę ich pożywienia (pożywiali się nawet dziko rosnącą zieleniną w potrawie o nazwie horta). Okazało się zatem, że zwyczaje żywieniowe zrodzone z biedy zapewniły Grekom długie i zdrowe życie. Produkty zbożowe Większość wybieranych produktów zbożowych powinna być pełnoziarnista(...)wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości. Ponadto jedzono ryż, pszenicę (xinochontros), hilopites (jajeczny makaron), oraz ziemniaki. Warzywa i owoce Należy wybierać warzywa i owoce sezonowe, świeże i pochodzące z lokalnej uprawy, a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych
Chilli Czosnek i Oliwasię go dopóki nie ma się go do czego wypić. Do gotowania używa się win wytrawnych i wg Julii Child wcale nie powinniśmy lekceważyć jakości trunku, który dolewamy do potrawy, bo jego aromat wyostrza się w trakcie gotowania i dodanie wyjątkowo kiepskiego alkoholu może zaszkodzić daniu zamiast je wzbogacić. Warto zajrzeć na polskie portale winiarskie(...)miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc tymianek i natkę pietruszki, ziele angielskie, czosnek. Nie zapominajmy też, że musztarda, majonez
W kuchni wieczoremkuchennego arsenału, a dzięki niemu za naciśnięciem jednego przycisku siekanie, rozdrabnianie, krojenie czy ubijanie składników stanie się dziecinnie proste, a ty za każdym razem uzyskasz dokładnie taką konsystencję swoich potraw, jakiej potrzebujesz. Piękno technologii Sterowania Kolorami Illumina polega na uproszczeniu przetwarzania żywności. Możesz swobodnie korzystać ze wszystkich funkcji, których potrzebujesz, bez konieczności poruszania się w gąszczu przycisków, akcesoriów(...)zmienia kolor na różnych poziomach prędkości (każda z prędkości odpowiada konkretnym rodzajom żywności) Przewód zwijany na podstawie W zestawie tarcza tnąca, ścierająca, końcówka do zagniatania ciasta Tarcza do ścierania ziemniaków Moc 850W Elementy nadają się do mycia w zmywarce LINK DO PRODUKTU: http://pl.russellhobbs.com/russell-hobbs-products/food-preparation/food-processors/illumina-food-processor-20240-56.html MOJA OPINIA: Robot kuchenny Illumina spisał się na medal! Przyrządzałam w nim już kilkanaście różnych
Tetiisherimusi wrzeć jak ziemniaki. Mięso ma teraz chwile żeby nieco zmięknąć. My wrzucamy do tej kąpieli dla żeberek resztę naszych suszonych grzybów, dosypujemy słodkiej papryki, czosnku niedźwiedziego i przykrywamy tak aby została luka, która pozwoli na parowanie. Teraz mamy co najmniej 45 min czekania, aż sos będzie gotowy. Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze
Kuba Gotujejakby połączyć dwie potrawy: bigos i leczo. Po wypróbowaniu dania wg "gotowca" z torebki (kiedyś korzystałam z niego często) postanowiłam przygotować po swojemu, czyli zdrowiej. Efekt był doskonały! I już nie będę kupować gotowca, bo swoje uważam za jeszcze lepsze! Składniki: 1 główka kapusty 2-3 laski kiełbasy 3 papryki czerwone około 10 ziemniaków 3 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki
Kolorowy Przepisownikwalką o wymarzoną sylwetkę, potrawy które będę zamieszać na blogu, będą jeszcze bardziej dietetyczne. Mam nadzieję, że i Wy na tym skorzystacie :) Podstawą mojej diety są sałatki warzywno mięsne oraz syte zupy kremy. Dziś przepis na jedną z nich - krem z brokułów. Do roboty! ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Składniki: - 1 duży brokuł - 1 duży ziemniak - 2 marchewki - 1 pietruszka
Zgrabne Gotowanietakie potrawy bez których nie potrafię wyobrazić sobie świątecznego stołu. Jedna z nich jest kapusta z grzybami. Przygotowuję ją kilka dni przed wigilią aby osiągnęła dobrze odpoczęła i osiągnęła głęboki smak.SKŁADNIKI2 kg kiszonej kapusty1 duża cebula5 dkg suszonych grzybów30 dkg pieczarek15 dkg masła1 mały ziemniakPRZYGOTOWANIEKapustę dokładnie płuczę i przekładam do garnka. Zalewam zimną wodą i gotują aż zmięknie(...)masła i całość gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu ok 40 minut. PO tym czasie dosmaczam solą i pieprzem. Kiedy kapusta jest już doprawiona ścieram do niej surowego ziemniaki, całość dokładnie mieszam i doprowadzam do zagotowania (cały czas mieszam aby kapusta nie przypaliła się). Zdejmuję z ognia, wygładzam wierzch kapusty i układam na nim pozostałe 5 dkg masła. Przykrywam pokrywka
Magiczna kuchnia DariiSałatki to bardzo wdzięczne potrawy. Ich wariantów jest nieskończenie wiele i w komponowaniu składu ogranicza nas chyba tylko wyobraźnia. To dania, które mogą być bardzo złożone, skomplikowane albo proste, z zaledwie kilku najzwyklejszych składników. W każdym przypadku będzie pysznie i pożywnie. Sałatki mogę być z samych warzyw, owoców albo na bazie ryżu, makaronu czy ziemniaków z dodatkiem mięs
Smaczna Pyzaboczku-ziemniaki-słupki boczku(uwaga-naczynia niczym nie smarujemy) Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cz termoobiegiem na 90 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i przekładaniec jest gotowy. Najtrudniejszym elementem przygotowania potrawy jest
Maminek kulinarnytęsknicie do potraw z dzieciństwa? Ja po latach odkopuję stare przepisy z czasów, kiedy w naszej kuchni rządziła jeszcze babcia ... pyrki z gzikiem serwowano wtedy nooo... pewnie raz w miesiącu na piątkowy obiad. I był to dla mnie jeden z bardziej nielubianych piątkowych obiadów. Bo w sumie to czy dziecku mogą smakować ziemniaki w mundurkach z białym
Walijskie Pichceniewymienionych potrawach. Ponieważ żołądki już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo zadowolona. Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso więc warto się z nią zaprzyjaźnić. Szyje gęsie można nadziewać bardzo rozmaitymi farszami. Mogą to być starte ziemniaki, mięso z gęsi albo kasza. Ja wykorzystałam
Smaczna Pyza