potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:50/100)

Nostalgia to też składnik 125

przypominają mi Chorwację…   Pamiętacie potrawy, które sprawiały Wam najwięcej radości w czasach, gdy byliście dziećmi? Możecie nie pamiętać dokładnie, czy robiła je mama, babcia czy ciocia, ale pamiętacie np. słodki zapach wanilii, mocno przypieczone placki ziemniaczane czy rozpuszczone masło. To, że w szarlotce poza cynamonem były tłuczone goździki. Że do ubitych ziemniaków poza masłem ktoś dodawał stary żółty

Karo in the Kitchen
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 187

cebulą wlewamy bulion z ziemniakami i gotujemy. Ilość bulionu zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Ja zawsze dodaję mniej (nie wlewam wszystkiego) i w trakcie gotowania decyduję o ewentualnej dolewce.Gdy warzywa są miękkie, wszystko blendujemy. Zostawiamy zupę na średnim ogniu, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli. (no chyba, że lubicie słone potrawy).I gotowe! Powiem Wam, że delikatne podniebienie

Kitchens Alphabet
Dawno temu... czyli pachnący wędzoną papryką gulasz zapiekany z ziemniakami :) 178

Niedawno brałam udział w konkursie na stronie MniamMniam.pl. Pierwszym etapem było wybranie kategorii dotyczącej rejonu skąd pochodzą przyprawy. Portal dostarczał dwie z nich. Do uczestnika należało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tagine z kurczakiem i oliwkami 141

skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste i przechodzą wszystkimi aromatami i smakami. Tagine z kurczakiem i oliwkami Czas przygotowania: 2,5 godziny Składniki: 500 g filetów z podudzia kurczaka 2 cebule 1 marchewka 200 g zielonej fasolki szparagowej 150 g zielonych oliwek bez pestki 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki 4 ziemniaki ok. 200 ml bulionu

Kulinarne przygody Gatity
Zupa szczawiowa z jajkiem 161

W środowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną wiosenną zupę ze szczawiem. Z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Baeckeoffe 186

otrzymujemy, przy okazji tej potrawy możemy potem wykorzystać do przygotowania np.  zupy cebulowej . Podaną w przepisie goleń wołową możecie zastąpić innym kawałkiem mięsa z kością. Oprócz wołowiny możecie użyć wieprzowiny lub jagnięciny. Składniki 80dag wołowiny 2 plastry goleni wołowej 3 marchewki 2 duże białe cebule 4 pomidory 20dag wędzonego boczku 4 duże ziemniaki 400ml wina riesling 10 ziaren

W kuchni wieczorem
Duszona młoda kapusta 173

Smaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie i zabierałam, aż w końcu dostałam główkę młodej kapusty prosto z ogródka i nie było wyjścia. Część domowników, tak jak ja jadła kapustę z młodymi ziemniakami z koperkiem, a inni musieli dodatkowo dostać

dom-agi.pl
Kwaśnica 153

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa

mojewypiekiinietylko
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 220

potraw, które serwuję mojej Rodzinie na dania nie zawierające glutenu. Jasne jest, że nie jestem w stanie całkowicie wyeliminować go z ich diety, nie dajmy się zwariować, ale potrawy bezglutenowe są równie pyszne co te tradycyjne, a czynnik zdrowotny zdecydowanie do mnie przemawia. Tym razem zrobiłam knedle ze świeżymi  śliwkami, które teraz są bardzo tanie, ale spokojnie(...)owoców. Bardzo polecam!SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków1,5 szklanki kaszy jaglanej2 3/4 szklanki wody1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej1 szklanka mąki ziemniaczanejśliwki świeże lub mrożone (lub inne ulubione owoce)WYKONANIE:Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź wodę i pozostaw do ostygnięcia.Kaszę jaglaną przepłucz na sitku pod gorącą wodą, następnie opłucz wrzątkiem. Wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody i gotuj

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa kalafiorowa z kaszą manną 185

Zupa kalafiorowa z kaszą manną...Delikatna, kremowa zupa kalafiorowa.Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny.Z aromatycznym koperkiem.Zabielona śmietaną.Pycha! Składniki:1 średni kalafior;5 średnich ziemniaków

Gospodyni Miejska
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 220

które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi być). Pojawiła się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże,- cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze,- ziemniak, 3- mleko kokosowe, pół puszki

Wypisz Wymaluj
Bigos po cygańsku 221

oczywiście odpowiednio zmodyfikowali). Lubią potrawy tłuste oraz przysmaki, które może im zaoferować las.  Bigos po cygańsku ma niewiele wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam

My Culinary Art
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 190

również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina (cordero asado) lub mleczne prosię, typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo trufado de Navidad). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie(...)domu lub na balkonie z nadzieją, że Mędrcy przyniosą im w nocy wymarzony podarunek. Obok butów zostawiają wodę i siano dla wielbłądów oraz jedzenie dla strudzonych wędrówką władców. Typową potrawą przygotowywaną na Święto Trzech Króli, i co ciekawe jedzoną na śniadanie, jest Pastel de los Reyes – ciasto w kształcie obręczy udekorowane kolorowymi kandyzowanymi owocami, symbolizującymi klejnoty, które nosili

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak to jest z tym glutaminianem? 139

oznacza? Dodanie większej ilości do potrawy nie wpłynie znacząco na jej smak (nie pogorszy go, ale też nie polepszy). Sam w sobie jest raczej neutralny, ale wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne(...)ilościach jest niezbędny m.in. do prawidłowej pracy układu nerwowego. Produkt Zawartość wolnego kwasu L-glutaminowego [mg/100g] Parmezan 1200 Kurczak 44 Makrela 36 Świeże pomidory 246 Groszek 200 Kukurydza 130 Ziemniaki 10 5. Kojarzony jest z tzw. "syndromem chińskiej restauracji" , objawiającym się bólami głowy, kołataniem serca, poceniem się, dreszczami, uderzeniami gorąca, omdleniami. Nie ma to jednak potwierdzenia naukowego, bowiem przyczyną mogą

Powiedz dietom nie
Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą 110

Kapuśniak z boczkiem, kiełbasą i fasolą to rozgrzewająca i przepyszna gęsta zupa. Wspaniały smak kapuśniaku jest dzięki połączeniu gotowanej kapusty kwaszonej ze smażonym boczkiem, kiełbasą oraz

Smaczne Potrawy
Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 156

oznajemy historię polskich i litewskich potraw, znajdujemy anegdoty o życiu Polaków w Wilnie i jego okolicach oraz słuchamy rodzinnych historii autorki - Ewy Wołkanowskiej-Kołodziej, której mama była znaną na Litwie kucharką. I właśnie przepisy swojej Mamy, która zawsze gotowała na oko - postanowiła Pani Ewa spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Łatwe leczo z papryki i kiełbasy 152

węg. „Lecso”) to tradycyjna węgierska potrawa z duszonych pomidorów, papryki oraz cebuli z dodatkiem kiełbasy i boczku. Leczo podobnie, jak nasz bigos ma wiele odmian i oczywiście każdy je robi inaczej, ale zawsze pysznie smakuje. Polecam przepis na szybkie, zdrowe i łatwe leczo z papryki i kiełbasy na smaczny obiad. Podawać na ciepło z ziemniakami, ryżem lub pieczywem, ozdobione zieloną

Smaczne Potrawy
Bataty faszerowane 360

pracy. Ostatnio cenię takie potrawy, ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane

Poezja smaku
Tortilla pszenna 146

którego skład wchodzą ziemniaki jaja i przeróżne dodatki. Natomiast w kuchni meksykańskiej jest to płaski okrągły placek o różnej średnicy - mniejszej dla tortilli kukurydzianych i większej dla pszennych. Tortille w Meksyku podaje się prawie do wszystkiego, ale zawsze ciepłe. Są także obowiązkową bazą do quesadilla, burrito, fajitas, tacos, enchiladas i wielu innych potraw. Prawdziwe tortille, to kukurydziane. Powstają

Pełny talerz
Właściwości kalarepy oraz przepis na zupę krem z kalarepy z chrzanową nutą 153

SKŁADNIKI 3 kalarepy 2 ziemniaki 1 marchew chrzan słonecznik sól / 1-2 kostki rosołowe pieprz czarny / pieprz ziołowy śmietana WYKONANIE Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w średniej ilości wody z solą lub 1-2 kostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość

Zofiana