potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:57/100)

Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 274

coś dla zwolenników „swojskich” smaków. Będzie karkówka, piwo, papryka, pieczarki oraz dobrze wszystkim znane przyprawy. Jednak dobór składników i przypraw wg przepisu poniżej skutkuje tyleż „znajomą”, co zarazem niebanalną potrawą o oryginalnym smaku i aromacie. W dodatku też bardzo dobrze wyglądającą. I choć niekoniecznie jest to idealny przepis na „szybki” obiad, to przyrządzenie w ten sposób karkówki jest mało skomplikowane(...)wcale nie przesadnie czasochłonne. Dlatego nada się dobrze zarówno na codzienny posiłek jak i poczęstunek dla gości przy nieco mniej zobowiązujących okazjach. Najlepiej podawać ją z kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Karkówka duszona z papryką i pieczarkami 2015-10-11 02:54:10 Oryginalna w smaku i atrakcyjna z wyglądu, acz nadal „swojska” karkówka duszona w piwie z papryką i pieczarkami

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z zielonego groszku z zajączkiem. 162

Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.4 ziemniaki1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża1 puszka zielonego groszku20 dag

Kulinarny karnet Christophera
Bogracz węgierski. 200

kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas. Gotować  około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz  jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut. W międzyczasie robimy kluseczki. Z jajek ,mąki  i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce(...)było lejące .Do gotującego się bogracza  małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki . Takie kluseczki można przygotować wcześniej,  gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z zajączkiem. 177

Soup with bunny. Lekka zupka z akcentem wielkanocnym dla tych ,którzy stronią od żurku ,a w szczególności dla dzieci.4 ziemniaki1 szklanka mrożonej włoszczyzny lub świeża1 puszka

Kulinarny karnet Christophera
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 125

Jesień pełna jest apetycznych kolorów. Często barwy te kojarzą nam się z czymś ciepłym, a zarazem rozgrzewającym nas w chłodne jesienne popołudnia.   Potrawy tej pory roku powinny składać się z urzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci(...)smaki jesieni. Składniki:    Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek  Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru Przygotowanie: Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję

Symfonia Smaków
Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 287

Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery.      Wieprzowina

Kuchnia na wzgórzu
Gnocchi w botwinkowym sosie. 147

     Zapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym

Rozpustne gotowanie
Chłodnik śledziowy czyli mazowiecka woda śledziowa 156

Jest to postna, regionalna potrawa. Idealna na post oraz święta. Jest tania, syta i aromatyczna :)Składniki:1 kg śledzi solonych (matyjasy) mogą być z mleczem jeśli ktoś lubipół litra mleka do moczenia śledzi1 l wody2 - 3 cebule4 łyżki octu250 ml śmietany 12 albo 18 %2 liście bobkowe / laurowe4 kuli ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu ziołowegosól i cukier do smakuziemniaki ugotowane(...)żeby nie zostały grudki. Następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku oraz pieprzem ziołowym, na sam koniec dodajemy śledzie. Chłodnik odstawiamy na 20 minut do lodówki. Gotujemy ziemniaki w łupinach i podajemy do chłodnika śledziowego.ugotowana cebula z octemchłodnik śledziowy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa curry ze szpinakiem 193

Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec gotowania dodajemy szpinak i łączymy go z resztą, jednocześnie pozwalając, aby się podgrzał. Gotową zupę(...)przestygnie, aby uzyskać zupę krem. Wedle uznania przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smacznego.        Przepis inspirowany Zupą kokosową ze szpinakiem i patatami z książki Potrawy z warzyw,wyd. Olesiejuk

Weganizm infantylny
Żeberka na ostro - dla Dominiki 258

Jak już opisałem tutaj , Małżonka Ma Aleksandra miewa czasem szalone pomysły, ale tym razem przeszła samą siebie.  Poprosiła, a raczej kazała mi stworzyć przepis na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 307

Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński , to przysłowiowa „klasyka gatunku” – dokładniej ujmując „gatunku kotletowego”. Uchodzi za narodowe danie Austriaków, podobnie jak w Polsce nasz „schabowy”. I faktem

Kulinarna Pokusa
Szwajcarsko – góralskie placuszki z jabłkiem, schabem i grzybami 166

natchnienie i szał twórczy. Czytałam o kuchni szwajcarskiej, natchnienie na mnie spływało, a szał twórczy się rodził. Pierwsze dwa warunki zostały spełnione. Postanowiłam, że będą to moje wersje potraw szwajcarskich i skoro kuchnia Szwajcarii czerpie z kuchni francuskiej i niemieckiej pojawią się i takie akcenty. Będzie to kuchnia szwajcarska w góralskim wydaniu. Na początek Rösti. Szwajcarskie placuszki ziemniaczane(...)wersji z jabłkiem. Podane na aromatycznym schabie z oscypkiem, grzybami leśnymi i odrobiną śmietany. Danie proste i aromatyczne. Składniki: kotlet schabowy (po jednym na osobę) 8 surowych i obranych ziemniaków 1 duże jabłko słodkie sól pieprz gałkę muszkatołową rozmaryn tymianek żółtko z jednego jajka kilka łyżek mąki sok z połowy cytryny plastry oscypka 0,3 kg grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki

ladykitchen
Pierogi z zieloną soczewicą 190

wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody (  nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść laurowy.Zemleć w maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach ( bądź utłuc tłuczkiem do ziemniaków - wtedy farsz nie będzie miał tak jednolitej struktury ). 2. Marchewkę obrać, zetrzeć na dużych oczkach ( jabłkowych ), cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. 3.  Olej rozgrzać, dodać cebulę(...)marchewkę, posypać pieprzem. Poddusić do miękkości marchewki. Wystudzić. 4. Do soczewicy dodać podduszone warzywa, kremówkę, wyrobić razem. Doprawić solą do smaku. Przepis dodaję do akcji Durszlaka: Wegetariański obiad Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Ziemniaczki z cebulką i pieczarkami 184

sojowe kotlety jedliśmy jak za karę, to o ziemniaczki smażone z cebulką walczyliśmy do ostatniej porcji. Ostatnio zamarzył mi się powrót do czasów dzieciństwa, postanowiłam więc przygotować potrawy kojarzące się z dzieciństwem. Dziś zapraszam na ziemniaczki, a już niedługo szykujcie się na kolejne powroty. Potrzebne nam (na 2 porcje): - 3-4 spore ziemniaczki - duża cebula - 250 g pieczarek - sól(...)trochę masła do smażenia Przygotowanie:  Ziemniaczki obieramy i kroimy w dość cienkie plasterki. Oczyszczone pieczarki również kroimy i podsmażamy na maśle z odrobiną pieprzu. Do obsmażonych pieczarek dodajemy ziemniaki, smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy do smaku i przykrywamy pokrywką. Dusimy, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki zmiękną. Jeśli jest taka potrzeba, ponownie

W poszukiwaniu inspiracji
Brägele 199

smaczne, całkowicie nie do podrobienia. Dodatkowo na smak wpływa wspaniała atmosfera straussów, w których możemy dostać pled, rozłożyć się na trawie lub usiąść na drewnianych ławach i zajadać pyszne potrawy na dworze, popijając znakomitym winem w otoczeniu łagodnych, winnych wzgórz(...)gospody otwarte są tylko w sezonie rolniczym, czyli od końca marca do połowy października lub początku listopada (w zależności od pogody). Składniki (na 2 duże porcje) 1 kg ziemniaków 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron pół pęczka szczypiorku sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania maślanka lub kefir do podania

Kuchnia Prezydentowej