potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:63/100)

Placek ziemniaczany z gulaszem 169

talarki marchew oraz paprykę – w kostkę. Pieczarki z warzywami dodać do gotującego się mięsa. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju – dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym  oleju rozprowadzamy cienką warstwę masy ziemniaczanej. Smażymy(...)białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki - to je zje ze wspaniałym gulaszem. Kto lubi gulasz – zje go z pysznymi, chrupiącymi  plackami. Te dwa składniki – smakowo – bardzo się

mojewypiekiinietylko
Kanapkowa miętowa pasta z bobu 190

względów wizualnych. I bardzo proszę: jeżeli tylko masz taką możliwość, zaopatrz się w buteleczkę dobrej jakości oleju z pestek dyni; jego cudownie intensywny orzechowy aromat nada niecodziennego charakteru wielu potrawom.  Składniki: 300g bobu 2 łyżeczki oleju z pestek dyni (tłoczony na zimno, nierafinowany) 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku ½ świeżej papryczki chili 6 listków świeżej mięty(...)przełóż je do malaksera, wlej olej oraz sok z cytryny, dodaj przeciśnięty czosnek i zmiksuj na w miarę gładką masę (możesz też rozgnieść go za pomocą praski do ziemniaków). Przełóż do miski.  Papryczkę chili pokrój w drobną kosteczkę, miętę posiekaj. Dodaj je do zielonego smarowidła i zamieszaj. Gotową pastę przechowuj w lodówce.  Podawaj z podpieczonymi na patelni grillowej

Roślinna - blog wegański
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 139

sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów na nowe, bazujące na ich przepisach, fajne potrawy. Jako, że nasza propozycja jest dość pracochłonna nie będziemy się rozpisywać na temat piękna gór i gwary góralskiej, bo każdy zapewne był chociaż raz i wie jak jest pięknie(...)Pieczone pierożki na góralską nutę (5 osób) Składniki farsz: 200 g serka twarogowego w typie bałkańskim 100 g tartego serka wędzonego a'la oscypek 1 serek wiejski (odcedzony) 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, czarnuszka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski. Ziemniaki oczywiście wcześniej obieramy ze skórek. Dodajemy pieprz, paprykę ostrą i sporo estragonu

vegetanie
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55843

minut. Na koniec dodajemy łazanki, mieszamy, doprawiamy, jeśli trzeba. I gotowe! 4. Smażony karp Karpia lubię takiego zwyczajnego, smażonego. To jest mój smak świąt z dzieciństwa. Nie jakieś wymyślne potrawy z karpiem - tylko przyprawiony solą, pieprzem, obtoczony w mące i smażony na patelni. Taki zwykły. I taki Wam polecam. Składniki : płat karpia sól, pieprz mąka (może być zwykła pszenna(...)kojarzyła się ze świętami? To było wyzwanie! Spróbowałam zrobić warstwową sałatkę śledziową, też w wersji uproszczonej, bo bez ziemniaków w mundurkach. Pyszna wyszła! Ale gdyby ktoś miał więcej czasu niż pół godziny, to polecam dodać właśnie ugotowane w mundurkach ze 2 ziemniaki.   Składniki : filety śledziowe a'la Matjas w oleju buraki ćwikłowe całe, gotowane (takie można kupić

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Opieńki w śmietanie na zimno 205

Jejku jak ja uwielbiam tę potrawę, zresztą ja uwielbiam wszelakie grzyby poczynając od pieczarek, boczniaków, mung czy shtake, na podgrzybkach kaniach, kurkach i prawdziwkach kończąc.Aby przygotować to danie potrzebny jest zapasik z jesieni. Specjalnie robię kila słoików osolonych i odrobinę ukwaszonych opieniek aby w zimie i teraz podczas Wielkiego postu można było np w piątek, jak to było(...)kilkanaście minut pyszny obiad. Polecam. Składniki: 1 słoik 0,7 l solonych, lekko ukwaszonych opieniek 1 duża cebula 300 ml gęstej, kwaśnej śmietany kilka gałązek koperku sól do smaku ziemniaki z wody, ilość wg uznania  Sposób wykonania: Grzyby przełożyć na sitko i spłukać letnią przegotowaną wodą. Bardzo dokładnie odsączyć i przełożyć do miski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę

Gosia gotuje
Rolady z indyka pieczone z rozmarynem 154

Rolady to potrawa z  mięsa, Przygotowuje się rolady przez zawinięcie farszu w kawałek mięsa. Tradycyjnie była to wołowina, ale można spotkać też rolady robione z użyciem innego mięsa. Rolady obecnie przygotowuje się  z różnych gatunków mięsa. Mięso  tnie się w sporej wielkości plastry, lekko rozbija tłuczkiem i faszeruje różnymi dodatkami np. boczkiem, wędzoną słoniną, dodaje cebulę, musztardę, czerstwe pieczywo, ogórki(...)również grzyby leśne. Tym razem rolady przygotowałam rolady z indyka faszerowane pastą z bakłażanów z czosnkiem i chili. Nie dusiłam ich na patelni, tylko wraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karminadel czyli kotlet mielony inspirowany kuchnią mojej babci. 213

wykonaniu było to mięso wieprzowe - zawsze samodzielnie mieliła w maszynce ręcznej, której również ja używam do dnia dzisiejszego. Babci nie ma już ze mną lat kilka, ale smak jej potraw i widok krzątającej się po kuchni, zawsze ze mną pozostanie. Zmieniłem troszkę jej przepis, zastąpiłem wieprzowinę indykiem i wołowiną, ale reszta jest niezmieniona...zapraszam na smak z dzieciństwa! Czego(...)mięsa (łyżka) -pół cebuli drobno posiekanej -jajko do panierki -dwie-trzy łyżki mleka -starta bułka (własna najlepiej) do panierki -sól, pieprz, papryka słodka mielona -mała garść żurawiny drobno posiekanej Ziemniaki: -ziemniaki młode -szczypiorek posiekany -łyżeczka masła -śmietanka 18% dwie-trzy łyżki -śmietana 12% duża łyżka -sól, pieprz po szczypcie Surówka: -ogórek zielony, obrany i pokrojony jak do mizerii -trzy łyżki

BaRepas
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 141

spore ilości czosnku i ostrej papryki. Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska(...)Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu

Bon Appetit Małgorzaty
Placki po węgiersku 126

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki(...)proszku 1 łyżeczka majeranku 5 kulek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 i 1/2 szklanki wody Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz  do smaku

Gosia gotuje
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 253

boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana, która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający(...)odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę polecam Was szczególnie w zestawieniu z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą doprawioną solą i sokiem z cytryny.  Cytrynowa saltimbocca z kurczaka przepis własny na 4-6 porcji czas przygotowania: 20 min. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami czyli "Apetyt na Francję" 169

Ostatnimi czasy nasza kulinarna biblioteczka wzbogaciła się o kilka ciekawych pozycji, a ponieważ święta coraz bliżej, to mam okazję wypróbować nowe przepisy. Prym wiedzie wydana przez

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierogi ruskie z pikantnym farszem 173

Pewnie zdecydowana większość uwielbia pierogi ruskie, a czy ktoś jadł je z farszem pikantnym? Jeśli jeszcze nie, to nie ma się co zastanawiać, tylko zakasać rękawy

Kuchnia domowa Ani
Szymon Kubicki: Smacznie, kreatywnie i bez glutenu. Recenzja + Konkurs 114

grupom produktów: I Szparagi, bób, groszek II Cukinia i kwiaty cukinii III Pomidory IV Truskawki, maliny, jagody, wiśnie… V Dynia VI Jabłka i gruszki VII Marchew i buraki VIII Ziemniaki i bataty IX Pory X Szpinak i jarmuż XI Soczewica XII Kasze XIII Ryż i komosa ryżowa XIV Mąka XV Jaja XVI Sery XVII Ryby i owoce morza XVIII Mięso(...)prostu przecudne ! Nie miałam okazji poznać ich na żywo, jak narazie tylko wirtualnie ale mogę powiedzieć, że to świetni ludzie Smacznie, kreatywnie i bez glutenu to zbór zdrowych, kolorowych potraw. To wybawienie dla osób będących na diecie bezglutenowej. Szymon udowadnia, że można zjeść urozmaicone, różnorodne potrawy. Osoby na bezglutenie nie muszą być skazane na wstrętne, gotowe jedzenie. Można

Moja pasja smaku
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 179

dania z jego dodatkiem – wow :) Kolejna sprawa to steki i wołowina, której (pomimo tego, że jest zdrowym i chudym mięsem) unikałam jak ognia. Ale zachęcona sukcesami smakowymi potraw z przepisów samego Gordona Ramsay’a postanowiłam i tutaj się przełamać. I nie żałuję! Jak zwykle wszystko wyszło wyśmienite. Obiad iście świąteczny, więc polecam na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia(...)pokruszony ser Stilton (lub inny z niebieską pleśnią) i posiekaną natkę pietruszki. Mieszać, aż do rozpuszczenia. Steki wyłożyć na talerze, dodać sos pieczarkowy. Ja podałam w towarzystwie puree z ziemniaków i sałatki z surowego brokuła . * O tym Gordon nie wspomina w swojej książce. Ale ja skorzystałam akurat z pomysłu Pascala i uważam, że świetnie ten pomysł się sprawdził w przypadku

Moja Delicja
Kurczak pieczony z warzywami. 152

      Pysznie, zdrowo, kolorowo! Naprawdę warte polecenia danie! Złocisty, soczysty kurczak, pieczony z pieczarkami, cebulką, marchewką. Jak dla nas REWELACJA!   Składniki

Rozpustne gotowanie