prawie tysiąc. Jak niektórzy z Was pisali pod zapowiedzią tego wpisu, z dań z Wow-a można byłoby zrobić osobny serwis albo i całą książkę. Pewnie nie zrealizujemy wszystkich potraw, ale na pewno będziemy co jakiś czas wracać do tego uniwersum. Na pierwszy ogień wzięliśmy coś bardzo prostego, ale nieziemsko dobrego – słodki chlebek z batatów, czyli „sweet potato bread(...)tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PUREE Z BATATA (5 + 20 min) Batat obieramy, kroimy w średniej wielkości kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości ok. 20 min. Gdy ziemniak będzie gotowy, odlewamy wodę i rozgniatamy go widelcem na gładkie puree (powinno wyjść ok. 1 szklanka puree). Odstawiamy do wystygnięcia. 2. PIEKARNIK Ustawiamy go na 190 stopni, opcja góra
Nerds KitchenSkładniki: golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 3 łyżki, olej rzepakowy 7 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, marchew 8 nieduże, kapusta 1 główka młoda, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryczka chili 1 średnia, woda 1 szklanka golonki indycze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju zrumienić golonki z każdej(...)chwili zasyczenia pary gotować na małym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie samo opadnie golonki są miękkie i smakują z kapustą i marchwią, można je podać do pieczywa, ziemniaków.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś kolejna porcja przepisów z serii Kuchnia ekspaty czyli jak przygotować potrawy kuchni polskiej nie mając dostępu do polskich produktów . Mieszkająca w tureckiej części Cypru Ingalil jest prawdziwą kopalnią pomysłów na odtworzenie polskich smaków na emigracji. Moja Gadzina i ja szczerze Ją podziwiamy i z niecierpliwością czekamy na kolejne przepisy. A Was serdecznie zapraszamy do lektury bloga o codziennym(...)kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, mielimy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy sól, pieprz oraz podsmażoną cebulkę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataktóry od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji(...)mamałyga to gomi – potrawa bardzo ważna dla Gruzinów. Od razu uprzedzam, że smakuje lepiej niż wygląda. Jest to kaszka kukurydziana (z białej kukurydzy, podobna do polenty) z dodatkiem sera. Danie jest ciągnące. Jest to tradycyjne danie… weselne, podawne z czaczą. Zawsze przyrządzane w kotle na żywym ogniu. My nazwaliśmy danie gruzińską owsianką.Gomi - potrawa weselna z kaszy kukurydzianej
Poezja smakuParę dni temu sąsiadka zapukała do moich drzwi. „Zobacz co ugotowałam dziś na obiad. Takie nic a fajnie smakuje.” Przed sobą trzymała garnuszek. Otworzyła pokrywkę. W
kulinarnajamka.blogspot.comWyczesana wieprzowina to bardzo ciekawa potrawa. Niezwykle łatwo ją przygotować chociaż wymaga sporo czasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec wychodzi(...)pysznych, domowych bułkach i z dodatkiem łagodnej sałatki z kapusty pekińskiej smakowało naprawdę wspaniale a mięso po prostu rozpływało się w ustach. Można też podać je po prostu z ziemniakami albo ryżem jako danie obiadowe. Też będzie smakowicie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawodzie, w której moczyliśmy, aż będą miękkie, a następnie blendujemy. Jeżeli ktoś woli można je oczywiście pokroić w kostkę, nie zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy(...)jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody. Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam
Czerwona PorzeczkaPyszne danie obiadowe , które w dzieciństwie było moją niezbyt lubianą potrawą ale w końcu się do niej przekonałam . Smażona watróbka ma swoich przeciwników ale także dużą liczbę zwolenników. Może na talerzu nie wygląda zbyt apetycznie ale naprawdę smakuje świetnie. składniki na 4 porcje 0,50 dag wątróbki drobiowej 2 łyżki mąki szklanka mleka 1 duża cebula 2 jabłka(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu z pokrojonymi cząstkami jabłek , dodajemy usmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem do miękkości jabłek . Podajemy z ziemniakami i surówką
Smakowite Daniawykorzystaliśmy paprykę zieloną i czerwoną. Było też masło i bardzo dużo śmietanki 30%. Nie mieliśmy czasu aby zrobić rosół, więc wykorzystaliśmy bulion consomme , który doskonale podkreśla lub wydobywa smak potrawy. A że ogórków były śladowe ilości, była zupa delikatna, o lekko ogórkowym smaku. W oczach jurorów, nasz Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki wzbudziła podziw i otrzymała najwyższą ilość(...)ogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na rosole wołowym. Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa była podana z ziemniakami, oraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesień zbliża się wielkimi krokami, czuć ją już w powietrzu. Mam jednak nadzieje, że ciepłe dni jeszcze do nas wrócą. Tak czy inaczej nabrałam ochoty na typowo jesienne potrawy, a szczególnie na moje ulubione mięsa duszone z warzywami. Dlatego przedstawiam dziś soczystego kurczaka duszonego z jabłkami, dynią, pieczarkami i boczniakami, z dodatkiem ziół i czerwonego wina. Jest(...)pokrojone w plasterki 3 grubsze plastry boczku, pokrojone w 0,5 cm kostkę 2 duże gałązki rozmarynu, plus do podania ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina 250 g słodkich lub zwykłych ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kawałki 250 g dyni, obranej i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 jabłka, bez gniazd nasiennych i pokrojone na 2 cm kawałki Przygotowanie: Natrzyj kurczaka
karmelowyklasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim, czyli takim(...)łyżki soku z cytryny 1,5 l bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego
Kuchnia Prezydentowejprawdę, jeżeli w przepisie jest kiszona kapusta i mięcho, to dla mnie sygnał że należy to wykonać w wolnowarze i będzie pysznie. Alzackie choucroute to typowa potrawa dla tego rejonu Francji. Nigdy nie miałam okazji spróbować oryginału, wiec moje danie jest raczej daniem insiprowanym tym przepisem. Jedną z parówek wrzuciłam na początku pieczenia - wbrew moim obawom nie popękała(...)parówki, dobrej jakości ( dałam z szynki ) 250 g kiełbasy ( u mnie bronowicka), w kawałku 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 1/2 szklanki białego wytrawnego wina gotowane ziemniaki i musztarda Dijon do podania przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Kapustę wymieszać ze sporą ilością kminku i doprawić pieprzem. Cebulę umieścić w dużej misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , przełożyć
Stare Garymoim balkonie wskazuje 50 stopni C. Mamy piękne Babie Lato, najpiękniejszy moment w roku. Ja jeszcze nie myślę o jesiennej szarudze i na moim blogu nie zobaczycie na razie potraw z dyni i grzybów! Będzie za to więcej przepisów z pomidorów, papryki i bakłażanów. Takich, jak moja dzisiejsza propozycja - briami, czyli grecki gulasz warzywny. Wiele krajów śródziemnomorskich(...)piekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami, pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas
Chilli Czosnek i Oliwamiłośniczką wszelkiego rodzaju klusek, kluseczek, kopytek, pys, knedli, gnocchi… Dania przypominające dzieciństwo, które często przyrządzam choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Odkryłam fakt , że Szwedzi również lubią przyrządzać podobne potrawy. Polskie pyzy na przykład przypominają szwedzkie palt, które Szwedzi jedzą z wędzonką i dżemem z czerwonej borówki. Postaram się takie palt przygotować we wrześniu Pisząc dzisiaj o takich pysznościach(...)jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami Składniki: 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 100 g mąki 1 żółtko 200 g kurek 3 dymki 1 łyżka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia garść rukoli 2 czubate łyżki pesto
codojedzeniaświata. Restauracje, w których Marek uczył się sztuki kulinarnej należą do wąskiego i elitarnego kręgu. Między innymi miał on okazję gotować dla Julii Roberts i Luciano Pavarottiego.” Wina do potraw dobierali Piotr Kamecki, oraz Tomasz Kolecki Majewicz. Marek Flisiński przygotował ucztę dla oczu, podniebienia i węchu, oraz... do zabawy. Po za „konkretnymi” daniami, otrzymaliśmy kilka amus-buche, które cieszyły(...)liście rabarbaru, przewiązany sznurkiem. Następnie pojawiły się zamknięte torebki, nóż z rękojeścią z gałązki winorośli, oraz miseczka z zielonym sosem. I znowu zabawa :) w torebkach chipsy z podwędzanego ziemniaka, posypane pudrem z lubczyku, do nich majonez ziołowy. Aromat uwolnił się po otwarciu torebki. Okazało się, że chipsy mogą być pyszne :) Po chipsach przyszła kolej na menu składające się z ośmiu
królestwo garów