Przepis wykorzystywaliśmy w Arabii Saudyjskiej ( link do bloga ) Danie przygotowywał nasz kolega Mariusz. Do tego pieczone ziemniaczki i obiad gotowy. Potrawa prosta jak konstrukcja młotka, a efekty.... ? Spróbujcie sami :) Składniki 70 dag piersi z kurczaka 2-3 łyżki drobnego białego sezamu 2-3 rozbełtane jajka 6 łyżek mąki tapioka lub mąki pszennej 400-500 ml rzadkiego jogurtu lub mleka(...)zamoczyć w jajku a następnie panierować w mące z sezamem. Smażyć na rozgrzanej patelni lub we frytkownicy do uzyskania jasnozłotego koloru, uważając aby nie przypalić sezamu. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem źródło Landria Voigt, Landria Voigt, C.H.H.C Landria Voigt, C.H.H.C
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapotrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie pod koniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata to posypka składająca się z czosnku, pietruszki i skórki cytrynowej, zawsze podawana do klasycznego włoskiego osso bucco. A że ta wołowina w dzisiejszym przepisie jest przygotowana(...)trzymamy aż do czasu podania mięsa. A z czym zjeść ten delikatny, ale niezwykle wykwintny i wyrazisty gulasz? Na pewno nie z chlebem i raczej nie z ziemniakami. Włosi jedzą osso bucco na szafranowym risotto. Jeśli macie czas, spróbujcie tej wersji, jest obłędna. A jeśli nie macie czasu albo jest za gorąco na stanie w kuchni
Karo in the Kitchennich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością(...)naprawdę wyśmienita ryba. Do niego podano Esporão Private Selection White 2010 – stanowiło to idealne połączenie. Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010. Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tosty oraz pomarańczowo waniliowy krem brulee
królestwo garówNiby knedle nie są bardzo tłuste,kaloryczne czy też słodkie, ale na pewno większość osób na diecie jest przerażona ziemniakami i mąką stosowaną do ich zrobienia. Sama zielenina w jadłospisie, a po nocach śnią się pyszne knedle ze śliwką jedzone na rodzinnym pikniku, w upalne popołudnie, nad rzeczką. Tak.. ja sama do dnia dzisiejszego miewałam takie sny.. Choć(...)zrobienia ich? A no to, że nie muszą być one ze śliwką. Mogą być też z moim ukochanym jabłkiem. I tak powstały.Idąc tokiem myślenia Kudłatych Kucharzy - 99% potraw, które przygotowuje, jest dużo lżejsza niż ich pierwowzory. Tak też było z tymi kulkami. ,,Jak stracić na wadze, kochając jedzenie" - stosując odpowiednie zamienniki.Knedle serowe to bardzo dobry pomysł
Czarnawisienkaświeża, ale ja użyłam suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Połączyć mięso, ziemniaki, cebulkę, natkę, jaja i 2 łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, jeśli masa jes zbyt rzadka - dodać więcej bułki tartej. Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce(...)pewnością, stworzone na jego bazie, Majonezy smakowe. To niezwykłe połączenie majonezu z dodatkiem naturalnych wyciągów smakowych (czosnkowego) i (chrzanowego), w połączeniu z kompozycją przypraw sprawi, że jaja, wędliny, czy potrawy z grilla nabiorą nowego wykwintnego i niepowtarzalnego smaku. W ofercie także majonez chrzanowy - może kiedyś spróbuję :) Po więcej informacji zapraszam na stronę internetowa firmy - tutajSą też
kolorowotorcikowoKapustę duszoną podaję jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków. Wszystkie składniki są tanie a wykonanie jest proste i szybkie. Świetnie się sprawdza jako ciepły posiłek po pracy w zimowych miesiącach. Qchnia po prostu Składniki: 1 średnia biała kapusta 4 kawałki kiełbasy (około 70 dag) 1 cebula 1 duży koncentrat pomidorowy papryka ostra i słodka w proszku sól(...)Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na patelni z tłuszczem po smażeniu kiełbasy. Dodajemy do całości. Kapustę doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i papryką w proszku do smaku. Potrawa powinna być w miarę ostra. Qchnia po prostu
Qchnia po prostuprzepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz był z wołowego mięsa, zawinięty w cienki plaster wołowiny, wspaniały smak. Na moim stole była także(...)dwukrotnie smażone, które możecie kupić już za 2,5 euro/porcja, z sosem 3,5 euro, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. Jak piszą w przewodnikach, wcale nie należą one do potraw wegetariańskich. Dlaczego? Otóż najlepsze frytki belgijskie smażone są na tłuszczu zwierzęcym! Konfitury. Sklepowe witryny wyglądają jak najlepsze sklepy z biżuterią. Konfitury znajdziecie np. w makaronikach
Moja smaczna kuchniaKapuśniak musi być kwaśny ! Kapuśniak musi być kwaśny, prawda ? Uwielbiam kapuśniak taki prawdziwy z kiszonej kapusty, prosty nie przekombinowany. Ten dzisiejszy jest kwaśny taki jak
Kuchnia na wzgórzuLeczo z cukinią , bardzo lubiana w moim domu potrawa . Dlatego też często przyrządzana , zwłaszcza teraz kiedy mamy sezon na cukinię , paprykę i pomidory . Danie jednogarnkowe a więc mało pracochłonne a jednocześnie smaczne , tanie i zdrowe. składniki na 4 porcje 75 dag kiełbasy 2 cukinie 6 dużych pomidorów 1 zielona papryka 3 czerwone papryki 3 cebule(...)posypujemy mieloną papryką. i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy . Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z pieczywem . warianty leczo można także podać z ziemniakami lub ryżem
Smakowite DaniaSezon na kurki trwa, więc trzeba to wykorzystać. Dzisiaj zapraszam na sos kurkowy. Można go podawać z makaronem, wszelkiego rodzaju kluskami, ziemniakami, mięsami, ... Na zdjęciu sos kurkowy z kluskami śląskimi. Składniki: 300 g kurek 1 cebula pęczek pietruszki 100 ml śmietany 30% 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka masła sól pieprz Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, natkę pietruszki(...)czasie sos się zredukuje i zagęści. Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę. Moja propozycja na dzisiaj to sos kurkowy z kluskami śląskimi. Zobacz również: Kluski śląskie. Smacznego
Smak mojego domuJest z nami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija
Rozpustne gotowanieniego. Hummus jak dla mnie za mało wyrazisty. Osobiście bardziej bym go przyprawiła. Wyścigi z Kurtem na zawijanie trójkątów. Podobno moje wyszły najładniejsze :) Dorada z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziemniakami. Sama patroszyłam, pierwszy raz w życiu, rybę, Do tej pory zawsze filety, bądź też ryby patroszone. Wrażenia dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti(...)Przyjemność jaką daje uczenie się nowych rzeczy, od takiej sławy kulinarnej, jest nie do opisania. Luźna atmosfera w kuchni Kurta to też ogromny pozytyw. Bawiłam się tam świetnie. Każdą potrawę, którą przygotowywaliśmy, następnie jedliśmy w jadalni, popijając pysznie schłodzonym winem. Dowiedziałam się, że robię błędy przy podstawowych kulinarnych czynnościach jak trzymanie noża, krojenie cebuli, czy papryczki jalapeno. Dla amatorów
Mój Smak na ŻycieZaczynamy akcje Gotuje z Julia Child, na którą wszystkich serdecznie zapraszam na portalu Zmiksowani, gdzie można dokładać swoje wpisy przez cały sierpień. Mam nadzieje, ze się
Bernika - moj kulinarny pamietnikOgólnie przepis jest na tyle fajny, że można dodać do niego każdy rodzaj mięsa. W oryginalnym przepisie jest kurczak, też robiłam i wyszedł wyśmienity. Jest tak specyficzny smak tej potrawy, że nawet nie umiem opisać tego słowami. Pamiętajmy tylko, że mięso przed flambirowaniem musi być na tyle już odpowiedniej miękkości (jakiej sobie życzymy), bo po podpaleniu ono już(...)łyżki musztardy rosyjskiej lub Dijon- 1 kostka "konor" smażona cebulka - sól zmiękczająca mięso - pieprz czarny, różowy i ziołowy NA PURÉE:- 1 kg ziemniaków - 200 ml śmietany 30%- pol kostki masła - 1 gałązką rozmarynu - 1 gałązką tymianku - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw dzielimy mięso na kawałki, solimy solą
Zainspiruj się kuchnią