Dzisiaj propozycja na obiad typowo weganski . To piękne i smaczne warzywo a raczej kwiat jest bardzo cenione przez naszą "wątrobę ". Z karczochow produkuje się wiele
zielonacukinkajedzą to szybkie, uliczne jedzenie, jednak ilości przypraw, a zwłaszcza chilli, jakich używają są zdecydowanie zbyt duże. W mojej wersji jest ich znacznie mniej. Poza tym potrawa swoim wyglądem może nie zachęca ale smakuje niesamowicie.SKŁADNIKIpół średniej cebuli, posiekanej2 jajka2 kromki chleb lub 2 małe bułkiprzyprawy: chili w proszku, kurkuma i garam masala (ilości według uznania)sól(...)masala i od razu położyć na jajka chleb lub przepołowione bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi przyprawami oraz skropić odrobiną oleju a następnie ugnieść całość za pomocą np. ubijaka do ziemniaków. Smażyć tak przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu ugnieść. Przekręcić jeszcze dwa razy za każdym razem ugniatając. W rezultacie całość powinna być cienka jak naleśnik
Złote przepisyCukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny(...)cukinia3-4 łyżki mąki pszennej3-4 łyżki mąki razowej2 jajkasól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (ja trę na dużych oczkach, ale można, jak ziemniaki do placków zetrzeć na małych). Jeśli cukinia ma dużo miąższu w środku, to można go wydrążyć za pomocą łyżki np. do lodów, bo wtedy masa będzie za rzadka, gdyż cukinia
upichcicnazwy przedmiotów brzmią całkiem poważnie, ale co ma być to będzie. Co nas nie zabije to nas wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek, ich obecność w różnorodnych potrawach to ta tarta jest dla Was! Osobiście uważam, że była to jedna z lepszych tart jakie jadłam w życiu i to nie tylko ze względu na wyborny spód(...)pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno, i tak wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Składniki na farsz: - 300-400g kurek - 4 małe ziemniaki - 2 cebule - por - pół pęczka koperku - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki oregano - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej/chili - sól, pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy, osuszamy
Be Fit Be Strongśmietanie jadało się w naszym domu w piątki. Oczywiście nie w każdy piątek, ale jeżeli już, to właśnie w ten dzień tygodnia. Przyznam, że to jedna z moich ulubionych potraw, chociaż jadam ją teraz bardzo rzadko ze względu na M., który na sam zapach ryby ucieka z domu (robimy w tej materii postępy, ostatnio zaakceptował halibuta). ŚLEDZIE W ŚMIETANIE(...)obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuJest kilka potraw, których nigdy nie zamawiam w restauracjach. Jedną z nich jest właśnie gulasz węgierski, który jeszcze ani razu w żadnej mi nie zasmakował. Pewnie dlatego, że za czasów mojego dzieciństwa, moja mama gotowała go perfekcyjnie i jakim go zapamiętałam, taki obecnie robię sama. Prosty + pikantny = najlepszy. Składniki podzieliłam na te podstawowe oraz przyprawy, by na pierwszy rzut(...)mięsa wołowego np. z łopatki 1 puszka pomidorów w zalewie 2 średnie pomidory 2 strąki czerwonej papryki 1 strąk papryczki chilli 4 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ostrej, węgierskiej pasty paprykowej (można pominąć, jednak z nią gulasz
Kuchenna KontrrewolucyaTe paprykowe ziemniaczki robię często na obiad odkąd wypróbowałam przepis, dokłanie TEN . Tym razem upiekłam ciut inaczej, a razem na nich schab w plastrach (bo mi
Kolorowy PrzepisownikNie samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczym najbardziej tęsknią ekspaci to smak potraw znanych z domu, z kraju z którego pochodzimy. I dotyczy to wszystkich bez wyjątku. Nie ważne czy jesteś Polakiem, Syryjczykiem, Hindusem, Australijczykiem czy Szkotem. Każdy z nas za czymś tęsknił. Mieszkaliśmy w niewielkim compoundzie w Al-Khobar, ale i tak był to prawdziwy tygiel narodowości. Tradycją stały się wspólne piątkowe biesiady(...)stanowił dla mnie fakt, że w gronie autorów znalazły się nazwiska Rafi Fenandez i Mriduli Baljekar, najlepszych moim zdaniem znawczyń kuchni indyjskiej. Zazwyczaj, kiedy sprawdzam książkę kucharską wybieram potrawę, którą znam z kraju jej pochodzenia. Tym razem wybór padł na samosy, na których różne wersje podawałam wcześniej przepisy na tym blogu. Tradycyjnie już nie skorzystałam z gotowego ciasta filo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapraszam na kurczaka Buffalo- choc mialo byc Buffalo chicken wings- ale zabraklo skrzydelek Chicken Buffalo wings to narodowa potrawa Amerykanow. Sos Buffalo jest mieszanka smakow, niezapomnianych..gdzie odmowienie sobie nastepnego skrzydelka jest osiagnieciem. Po prostu wszyscy kochaja Buffalo chicken wings. Zapraszam na Buffalo w wersji z podudziami I moja wersja sosu Buffalo a'la Edyta Zamiast skrzydelek , oczyscilam podudzia(...)balsamicznego, 2-3 lyzki miodu, 1 lyzka syropu klonowego, pol lyzeczki cukru, pieprz, sol, 2 lyzki sosu Worcestershire. Gotujemy do polaczenia skladnikow. Po upieczeniu , podudzia oblewamy sosem.W miedzyczasie upieklam ziemniaki z ziolami. Przygotowalam dip serowy do ziemniakow, oraz surowke z por I ogorka kiszonego.Podalam z pieczonymi ziemniakami w ziolach I dipem serowym Pozdrawiam serdecznie, milego weekend
Smaki Edytynaszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej zachęcić? Przede wszystkich prostota przepisów, bo znajdziemy w niej chociażby zapiekankę z kurczaka i ziemniaków, a właśnie takie głównie składniki królują w większości naszych domów. Owsianka, jajka na różne sposoby, makaron z sosem pomidorowym, czy najzwyklejsza zupa pomidorowa z dodatkiem świeżej bazylii – dla mnie(...)trikami, jak chociażby sposób na chrupiące i zdrowe paluszki rybne, czy nuggetsy z podwójną dawką błonnika Podsumowanie nasuwa się więc samo – jeżeli możemy i mamy okazję sprawić by potrawy, które przygotowujemy na co dzień, były dla nas i naszej rodziny, jeszcze zdrowsze, dlaczego z tego nie skorzystać ? Gotuj zdrowo dla całej rodziny Koniecznie sięgnijcie po tę kulinarną lekturę
NiePieprz.plwątróbką, za to uwielbiam pomidory z czosnkiem, cebulą i świeżymi ziołami. I właśnie te smaki postanowiłam ze sobą połączyć, muszę przyznać,że smak końcowy był zdumiewający. Polecam tę potrawę tym wszystkim,którzy do wątróbki są nie przekonani.Składniki: 50 dag wątróbki z drobiu mleko 25 dag pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki 80 ml czerwonego wytrawnego(...)błon , posypujemy mąką i smażymy z obu stron, dodajemy cebulę, czosnek , pomidory i wino oraz przyprawy. Dusimy 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami z wody
Gorący kąsekJak szaleć to szaleć. Botwinkę robimy nie często, a już taką w towarzystwie czerwonej kapusty to już pierwszy raz i zaręczam, że nie ostatni, bo wyszła
MamaOskarkaboczek parzony 20 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 2 łyżki, przyprawa Harrissa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, mąka pszenna 1 łyżka kapustę młodą pokroić nie za drobno i w misce zalać wrzącą wodą, po 3 minutach wodę odlać (kapusta młoda jest(...)odparowania płynu mieszając, na koniec dać soku z cytryny, przyprawę w płynie wsypać mąkę i szybko mieszając zagęścić - kapusta jest smaczna jako dodatek do mięs lub sama z ziemniakami lub pieczywem...........SMACZNEGO!!! przyprawa Harrissa jest pikantna i delikatnie aromatyczna, również w kapuście smakuje wyśmienicie
W Mojej Kuchni Lubię