letnia botwinka Można powiedzieć że ta zupa to ciepła wersja chłodnika, a to dla tego, że tak samo jak chłodnik, pasuje aby ją podać w
Miód i pieprzcydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany i nic więcej do szczęścia nie było mi potrzebne. Pozostałe produkty, z których wyczarowano kolejne potrawy, pochodziły od lokalnych dostawców, m.in. z: Masarni Szymański Jan z Rogoża i Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera. Na niedzielnym stole oczywiście nie może zabraknąć rosołu, więc i podczas kolacji Barbara(...)konfiturą z czerwonej cebuli. Dla mnie lekko za suchy, ale sam jego smak był na tyle dobry, że można było wybaczyć to niedociągnięcie. Kolejnym daniem było żeberko z pieczonymi ziemniakami i żółtym burakiem. I tutaj co uważam za największy komplement z mojej strony - po raz pierwszy zjadłem żeberko ze smakiem. Łatwo odchodziło od kości, a tym samym było idealnie wypieczone
Food SquareDolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja(...)koniec warstwę pomarańczową. I delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym
Bon Appetit MałgorzatyNa zakończenie sezonu truskawkowego postanowiłam zrobić knedle z truskawkami, lecz nieco inne, bo z dodatkiem twarogu. Dzięki temu knedle zyskały na smaku
Rozpustne gotowaniedługim namyśle zdecydowałam się przygotować jeszcze jedną potrawę do konkursu WINIAR z papirusem w roli głównej. Tym razem wykorzystałam Papirus z czosnkiem i ziołami oraz polędwiczkę wieprzową. Zrobiłam z niej medaliony otulone boczkiem. Dwa arkusze zużyłam do podsmażenia boczku i dwa do usmażenia medalionów z tym, że te przecięłam na pół aby łatwiej było mi przewracać medaliony na drugą stronę(...)usmażone medaliony będą odpowiednie nie tylko na niedzielny obiad ale również na uroczystą kolację , a robi się je naprawdę szybko. Można je podać zarówno na grzance jak i z ziemniakami purée albo tak jak ja z ryżem. Dowolnie także można skomponować garnitur z warzyw i owoców. U mnie są to suszone śliwki i morele oraz fasolka szparagowa.” Czytaj więcej
Wiem co jemkochani :) Jako zapaleni pierogarze mieliśmy ochotę na nową wersję pierogów. Dumaliśmy, dumaliśmy i wyszło fajnie. Czy dla Was pierogi to też najlepsza potrawa ? My bez ruskich długo wytrzymać nie możemy hehehehe, a i inne wersje też bardzo lubimy :) Wracając do naszych pierogów pomyśleliśmy, że trzeba by zrobić je zupełnie inne wyglądem i smakiem. Zielone to nic zaskakującego, ale użyte komponenty(...)wyszło naprawdę niecodziennie. No to spójrzcie co nam wyszło, a może będziecie chcieli ich wypróbować. Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie
vegetanieDoceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światainną wersję smażonej ryby. Ja użyłam dorsza, ale nada się także halibut, sola, okoń morski lub nilowy, flądra, turbot albo po prostu mintaj. Piccata to włoski sposób przygotowywania potraw, polegający na smażeniu, następnie zdjęciu głównego składnika z patelni i wlaniu odrobiny wina, które zbierze całe smaki. Do dań w stylu piccata dodaje się często kapary, cytrynę, pietruszkę i masło(...)uważam, że świetnie do tej rzadkiej, kwaśno-słonej polewy pasuje właśnie delikatne mięso ryby. Dorsz zyskał charakteru. Podałam go z rukolą oraz ziemniaczkami hasselback (zrobiłam średniej wielkości ziemniaki, które piekły się 60 minut). Piccata z dorsza: 4 filety ze świeżej, białej ryby (ja użyłam dorsza) 2 łyżki kaparów z zalewy 3 łyżki białego, wytrawnego wina 3 łyżki soku z cytryny
Poezja smakurozmaryn.Ładnie widać kawałki ziemniaków.inspirował blog Gotuje, bo lubi W Majowej Piekarni zaszaleli:AciriBajkoradaAlutkanie-ład mAlutkiAniaTo smakujeAmberKuchennymi DrzwiamiAsiaAsia's White KitchenBeataStare GaryBożenkaSmakowe KubkiDanusiaCo mi w duszy graDorotaUgotujmyTo.plElaW poszukiwaniu Slow LifeKamilaOgrody BabilonuŁucjaFabryka kulinarnych inspiracjiMagdaKonwalie w kuchniMagdaZ miłości do słodkości...MarcinHGrahamka, weka i kajzerkaMargotKuchnia AlicjiMałgosiaAkacjowy blogMimblapierogi ruskie raz!Renata Sforks'n'canvasUrszulaproste potrawy
Grahamka, weka i kajzerkanich bardzo zadowolona...najbardziej chyba z frytkownicy..ostatnio często była w użyciu..były w niej smażone zrazy, pieczarki , kurczak, skrzydełka i ponownie skrzydełka....no i oczywiście frytki, ziemniaki w plasterkach itp.Waga oczywiście też jest używana w moje kuchni..i to dość często..ja dużo piekę ..więc ważenie jest wskazane przy wypiekach..Zestaw form do pieczenia składający(...)używana jest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też.Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane do podgrzewania różnych potraw..moi domownicy czasem wracają do domu o różnej porze, a czasem jak wracają to ja jestem już w pracy..więc takie pojemniki szybko i łatwo podgrzeją obiadek..Naleśnikarka
Moje domowe kucharzenietego, abyście również spróbowali je przygotować. Co to jest Sigara Böreği? Sigara Böreği jest jednym z wariantów dania o nazwie börek lub burek. Börek to rodzina potraw składających się z ciasta filo lub w Turcji yufka, napełnionego różnorakimi nadzieniami, a następnie upieczonego lub usmażonego. Wśród nadzień najpopularniejsze są serowe (feta i szpinak, feta i zioła), oraz(...)charakterystycznemu cylindrycznemu kształtowi. Dzięki niemu można je wygodnie ująć w dłoni. Nazwa odnosi się raczej do kształtu niż nadzienia, gdyż cygara mogą być napełniane zarówno serem i ziołami, serem ziemniakami i natką pietruszki, jak i mielonym mięsem czy szpinakiem. Ciekawostką jest, że nazwa kalem böreği została wymyślona dopiero w 2011 roku przez pewną turecką organizację, aby uniknąć nawiązywania do palenia
Chilli Czosnek i OliwaTo smaczne i lekkostrawne danie, bardzo często gości
zielonacukinkaPolecamy prosty sposób na tradycyjną wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza w smaku od wieprzowej i bardziej miękka. Przygotowana oczywiście z cebulą, która doda soczystości potrawie i genialnie współgra z jej aromatem. Składniki : 500g wątróbki drobiowej 2 cebule 1/2 szklanki mleka 3 łyżki margaryny 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sposób przyrządzenia : wątróbkę oczyszczamy z żyłek i przerostów, kroimy(...)obsmażamy wątróbkę na margarynie z dwóch stron, dodajemy cebulę i solimy dusimy pod przykryciem około 15 minut (jeśli trzeba podlewamy nieco wodą) podajemy z kiszoną kapustą lub małosolnym ogórkiem, ziemniakami lub pieczywem
zobacz ich smakmamy co na stół wyciągnąć. Ot taka po prostu szybka zagryzka, a do tego niezwykle smaczna. My czasami robimy "sprzątanie lodówki" i podczas takich właśnie akcji wymyślamy potrawy i wykorzystujemy wszelakie znalezione "resztki". Oczywiście nie bierzemy wszystkiego jak leci, tylko starannie komponujemy danie. Tak było i tym razem. Lodówka wyczyszczona, a wszystkie składniki pasują do siebie idealnie, babeczki wyszły(...)dylematem. Otóż Madzia od jakiegoś czasu męczy mnie żeby się na jakąś wioskę wyprowadzić. Jakiś dom kupić (albo chociaż rozpadający się szałas), jakąś kozę, posadzić parę marchewek czy ziemniaków i żyć tam sobie spokojnie. Prawdę mówiąc jakbym miał wybierać między rozpadającym się szałasem, a fajnym domem to wybór jest prosty :) Chociaż cała sprawa wcale prosta nie jest. Bo z jednej
Marder&Marder Manufacture