zostaje mi mięso drobiowe i warzywa z rosołu, zawsze staram się je wykorzystać w jakiejś potrawie. Tym razem przygotowałam potrawkę z kurczaka. Danie proste, szybkie i tanie, m oże nie wygląda zbyt apetycznie ale smakuje przednio . składniki na 4 porcje 3 ugotowane udka z kurczaka włoszczyzna z rosołu ( marchewka , pietruszka, seler ) 1 szklanka rosołu(...)mąki robimy białą zasmażkę i rozprowadzamy ją zimnym rosołem, doprawiamy sola, pieprzem i szczyptą papryki i zagotowujemy.Wkładamy mięso i warzywa i wszystko razem podgrzewamy. Potrawkę podajemy z ziemniakami i surówką
Smakowite DaniaTo pożywne i zdrowe curry warzywne to szybki pomysł na rozgrzewającą obiadokolację. Orientalne przyprawy i mleko kokosowe to składniki, które podkreślają jego charakterystyczny intensywny smak.Składniki
wyzwania kuchenneDzisiaj zapraszam na gulasz. Każdy ma z nas przepis na swój gulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :)Zaczynamy : Składniki:ok 1 kg wołowiny4-5 marchewek1 pietruszka150 gr pieczarekoliwa300 ml rosołu wołowego100 ml śmietany *sól, pieprz, paprikanatka pietruszki*opcjonalnie Wykonanie:Wołowinę kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany(...)pieczarki , gotujemy ok 20 min. Doprawiamy do smaku. Teraz tez możemy dodac śmietanę do smaku.I obiad gotowy , prawda że bylo prosto I łatwo :) ? Gulasz podałam z duszonymi ziemniakami z koperkiem.Smacznego
Smaki Edytyzostał w domu, a my zatęskniliśmy do marokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt na patelni Ballarini Positano . Ponieważ jednak tajine jest potrawą, która „ dusi się we własnym sosie ” więc wykorzystałam też specjalną pokrywkę Ballarini z regulacją pary . Pokrywkę dokupiłam niedawno i był to jej pierwszy poważny test – zdała go bardzo dobrze. Udało(...)Produktowym programu Master Chef Składniki ok 1 kg wołowiny (może być pręga) 4 - 5 moreli suszonych 5 - 6 suszonych śliwek 2 średniej wielkości cebule 2 średnie marchewki 3 ziemniaki ewentualnie jedna świeża papryka Przyprawy: Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też: po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawolnego w roku! Szykowanie świątecznych potraw to rytuał na miarę polskiej Wigili i większość oczekuje na ten moment z utęsknieniem. Główny posiłek to wczesny obiad, około godziny 16. Potrawy na świętecznym, aerykańskim stole ewoluuja i gusta Amerykanów zmieniają się z roku na rok, ale dziękczynnieniowy indyk ma korzenie w historii tego państwa. Przygotwanie wielkiego indyka (w całości(...)bazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach
Jem więc JestemSkładniki: piersi z kurczaka 2 podwójne, woda 3 litry, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, rodzynki Kresto 100 gram, sok z cytryny 2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, mąka tortowa 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki piersi zagotować, zebrać "szumy", dodać umytą włoszczyznę razem z liśćmi selera(...)cytryny mąkę wymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniewątpliwie duży wpływ na życie codzienne mieszkańców oraz lokalną kuchnię.W menu znalazłam polędwicę wołową pieczoną w łagodnym sosie z kawy i burbona. Niewątpliwie nie jest to narodowa potrawa Gwatemali, ale ciekawe i zaskakujące zestawienie smaków i konsystencji zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji tego dania. Eksperymentując z polskimi produktami dodałam razowy kwas chlebowy i gorzką czekoladę. Spróbujcie sami, afrodyzjaki(...)szklanka bulionu wołowego,100 ml whisky,200 ml Razowego Kwasu ChlebowegoOlej z pestek winogron,sól, pieprz do smaku.Pikantne puree marchewkowe w koszyczkach z boczku:8 plastrów boczku,2 duże ziemniaki,6 marchewek,1 posiekana chili,1 łyżka posiekanego szczypiorku,oliwa aromatyzowana czarną truflą,śmietanka 18% lub mleko,sól i pieprz do smaku.Przygotowanie:Przygotować marynatę: wymieszać 2 łyżki oleju, whisky
SzczyptaSmaQGoogle, tylko dosmaczyła wg własnego uznania. Polecam, jest to bardzo zaskajujące doświadczenie. U nas warte kolejnego i jeszcze następnego powtórzenia. Dla niezdecydowanych polecam tym bardziej! Bardzo fajny smaczek nadało potrawie tofu wędzone, dla mnie bomba, jak dodatek wędzonego boczku... :-)Składniki:- 2 kostki tofu (u mnie jedno wędzone, drugie zwykłe)- 3 cebule- 1/2 główki czosnku- passata pomidorowa ok.700g- ketchup(...)mielonym. Dolać passatę pomidorową, doprawić do smaku ketchupem, solą, pieprzem chili i oregano. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-)U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego
Smaczne ZdroweKotlet pożarski vel kotlet Pożarskiego lub kotlet à la Pożarski jadało się bardzo często w moim domu. Potrawa ta pochodzi z kuchni rosyjskiej, a moja mama pochodziła z terenów, które obecnie są w obcych rękach. Więc przepis przywiozła ze sobą na terenie odzyskane, ja przygotowuję kotlet pożarski według jej przepisu. Kotlet pożarski jest to panierowany kotlet mielony przygotowany z mięsa(...)dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone też bardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Na blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłaściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych. 3. Mąka ZiemniaczanaMąkę ziemniaczaną wytwarza się z ziemniaków o dużej zawartości skrobi. Charakteryzuje się białym kolorem, zwięzłą strukturą i bezwonnym zapachem. Nie jest sypka.Mąkę ziemniaczaną wykorzystuje się do zagęszczania zup, sosów, kisieli, budyniów, wypieku ciast, ciasteczek. Coraz(...)pory,jest lekkie i aromatyczne. Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich. Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos
NaKońcuJęzykasamosy, które uwielbiam już od dawna, w nieco odchudzonej i zdrowszej wersji bo pieczonej zamiast smażenia na głębokim tłuszczu. Jeśli i Wy lubicie indyjskie smaki to jest to najlepsza potrawa, które może je Wam przybliżyć. Farsz jest warzywny a przy tym genialny! Pierwszy raz kiedy miałam okazję jeść samosy robiła je moja koleżanka weganka, kto by pomyślał, że to wegańskie(...)też pojawi się na blogu. Może zamiast pączków w Tłusty Czwartek! :) Składniki na kilkanaście samosów: 1 opakowanie gotowego ciasta filo 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 3 ziemniaki 1/2 główki kalafiora 1 mały batat 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru
Mango Papajasajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek drożdżowy ,tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym(...)się do dalszej pracy ,bo langosz upieczony ,usmażony wg mojego przepisu nie ocieka tłuszczem, jest chrupiący , pulchny i naprawdę smaczny. Składniki. 50dag mąki 350ml mleka 30g drożdży 3 ziemniaki w mundurkach Ser żółty Śmietana kwaśna Szczypta cukru sól Czosnek Olej Wykonanie. Robimy zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy
Kulinarny karnet Christopherarybami? często je jecie? Czy omijacie szerokim łukiem? Ryby są lekkie i zdrowe, warto uwzględnić je w swoim codziennym menu, proponuję zrobić je w cieście kukurydzianym z ziołami, potrawa jest łatwa do przyrządzenia i smaczna. Polecam na piątkowy obiad, ale nie tylko. Składniki: 6 kostek mintaja Ciasto: 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku(...)mrożone zanurzamy w cieście. Następnie kładziemy na gorący olej i smażymy na wolnym ogniu na złocisto, w trakcie smażenia polewamy dodatkowo ciastem aby panierka była grubsza . Podajemy z młodymi ziemniakami i dowolną surówką. Zapraszam również do świata aromatycznych i tanich przypraw, warto tam zajrzeć ! Klik
Wanilia i KardamonCzy nienajmilszym widokiem dla mamy jest jej pięknie zajadające ze smakiem dziecko? Oczywiście są inne piękne sytuacje, ale ta należy do tych z górnej półki, w
MamaOskarkacałej Polsce za oknem trwa piękny, słoneczny dzień.. Promienie słońca malują nam uśmiech na twarzy oraz co ważne: rozjaśniają nasze kuchnie i pomagają tworzyć pomysły na coraz to nowe potrawy! (; I skoro już tak o pięknym słońcu mowa to zapraszamy Was na ciepły i promienisty krem marchwiowo-czosnkowy, który mam nadzieję ucieszy Wasze podniebienia.Obydwie zupy są sporządzane oddzielnie (głównie(...)witaminy.Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir
Symfonia Smaków