Poniższy przepis może być gratką dla miłośników kruchego ciasta, rozmaitych potraw zapiekanych, a także wędzonego boczku czy szparagów. Ponieważ te ostatnie można obecnie kupić właściwie przez cały rok, więc z prostych składników „wyczarujemy” takie sycące danie niezależnie od sezonu. Technicznie, to dość typowa quiche, a więc składniki zapiekamy w masie jajecznej wypełniającej kruche ciasto w formie do tarty. Aczkolwiek(...)wędzonym boczkiem i suszonymi pomidorami. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno jako dowolny posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki 250g zielonych szparagów 350g średnio przerośniętego wędzonego boczku 350g ziemniaków (najlepiej młodych) 75g suszonych pomidorów z oleju 1 duża czerwona cebula (180g) 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano sól czarny pieprz świeżo mielony 100ml słodkiej śmietany (18%) 4 duże
Kulinarna PokusaPodaję dzisiaj idealne mięso na świąteczny stół. Mięso jest kruche i delikatne w smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad
Moje Małe CzarowanieLekka zupa ze świeżych ogórków Gotowa zupa ogórkowa Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub
Miód i pieprzDzisiaj proponuję szybki, słodki obiad, czyli knedle z jagodami, ale nie z ugotowanych ziemniaków, a z kaszy manny! Dzięki temu możemy je przygotować
Rozpustne gotowanieJest to jakby popularna zupa z jarzynowa, ale poprzez dodanie soczewicy uzyskałam trochę inny smak, a co ważne wzbogaciłam zupę o nowy składnik :)Składniki : 2 marchewki
Proste PotrawySprostać własnym oczekiwaniom to największa sztuka. W zasadzie to nigdy nie lubiłam knedli. Zwłaszcza tych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem(...)jest delikatne w swojej strukturze. Sprawdzą się zarówno jako słodki obiad jak i deser. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ). Składniki na 10 knedli: 250 g twarogu 300 g ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko szczypta soli 10 dużych truskawek 1 łyżka cukru Do podania: jogurt naturalny, śmietana, wiórki kokosowe, płatki migdałowe itp. Ziemniaki obrać u ugotować. Jeszcze ciepłe
My simple kitchenłatwo dostępna. Ma wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Obecnie pojawia się coraz więcej przepisów z dodatkiem pokrzyw. Ja również bardzo lubię ją wykorzystywać w kuchni dodając do różnych potraw. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 20 sztuk świeżych liści pokrzyw, 1/2 cebuli 1/2 cukinii, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego(...)dwóch stron. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania kotletów mielonych użyłam przyprawy do mięsa wieprzowego, którą otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw Rafex . W skład przyprawy wchodzą: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, cebula, majeranek, gałka mielona, kolendra, kminek, kurkuma, cząber, rozmaryn, imbir mielony, curry i gorczyca. Przyprawa ta nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu
Tradycyjna kuchnia KasiJajko sadzone na szpinaku to prawadziwa bomba witaminowa. Wyjątkowego smakuje dodają potrawie listki czosnku niedźwiedziego, które idealnie podkreślają smak szpinaku.Czosnek ze szpinakiem to nieodłączny duet, dlatego jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego koniecznie dodaj zwykły. Zapraszam zatem na pyszne wiosenne śniadanie lub w towarzystwie ziemniaków na znakomity wiosenny obiad. Prosto, pysznie i bardzo zdrowo! Składniki na 2 porcje: pęczek świeżego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzisiaj danie na które skusi się zarówno amator nowości jak również miłośnik potraw mięsnych. Będzie to smaczna potrawka z kurczakiem oliwkami i porem w sosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek 3 łyżki
Smakowite DaniaMoi Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki
Z Kuchni Do Kuchniwyruszyłam na poszukiwania najlepszych przepisów, właśnie ze śliwkami. Na pierwszy ogień poszła potrawa, która już była na blogu. Tym razem, kierując się nazwą – prawdziwe knedle ze śliwkami – postanowiłam przetestować przepis Izy z bloga Smaczna Pyza. Składniki i wykonanie podaję za autorką. Składniki: - 1 kg ziemniaków- ok. 250g mąki pszennej luksusowej- 3 jajka- szczypta gałki muszkatołowej
mojewypiekiinietylkorybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram
Zgrabne GotowaniePolenta to włoskie danie, dawniej sporządzane z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki lub mąki kukurydzianej. Podawana jest jako dodatek do obiadu (zamiast ziemniaków) w formie papki
Oryginalny smakSkładniki: 7 średnich ziemnaków ugotowanych i zmielonych 1 jajko 1 -2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 łyżek dość kopiastych mąki pszennej sól, pieprz, cebula mięso
Proste Potrawypora 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku szklanka (250ml) bulionu kilka łyżek soku z cytryny płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka czarnego pieprzu dwa liście laurowe łyżka masła kilka niedużych ziemniaków oraz tarty chrzan – do podania Instrukcje Cebulę siekamy na drobną kostkę. Czosnek zgniatamy w wyciskarce do czosnku, a w ostateczności – drobno siekamy. Marchewki i seler korzenny dokładnie obieramy. Od selera(...)usunąć ewentualnie zdrewniały fragment. Marchew i oba rodzaje selera tniemy na słupki o długości ok. 5 cm oraz szerokości ok 4mm – patrz zdjęcie. Jeśli zależy nam na efektownym wyglądzie potrawy, warto przyłożyć się do tego etapu. Por tniemy w paski o szerokości ok. 4mm. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i na średnim płomieniu podsmażamy cebulę i czosnek – przez
Kulinarna Pokusa