wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana
Gorący kąsekplacki a’la kartoflane. Można też cukinię wymieszać ze startymi na grubej tarce ziemniakami, lub startą marchewką. Wykorzystałam do doprawienia placków chili w młynku, zakochałam się w tej przyprawie od Kotanyi, ostatnio chili dodaję prawie do wszystkich dań. Bo my lubimy pikantne potrawy. Składniki: 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGęsta -syta zupa kalafiorowa. Jak dla mnie to potrawa wystarczająca na jednodaniowy obiad. Kupując kalafior nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły pół kalafiora robię jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy
Buniabaje w kuchnismaku, a więc często można zrezygnować z jajka czy mąki w potrawie. Dzisiaj przepis dla tych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków (opcjonalnie) 100gr. ugotowanej zielonej soczewicy (dobrze jest ją namoczyć przed gotowaniem
Przepysznik - BLW i nie tylkowięcej rodzajów mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy. Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka
Olikowa kuchniaPieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do
Oryginalny smakjakiś czas mam chęć na wakacyjne wspomnienia i smaki. Tym razem przypomniała mi się potrawa jedzona parokrotnie na wyspach greckich czyli kleftiko. A że kupiłam malutki kawałek jagnięciny, to danie było idealne. Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego(...)Dijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino
Stare GaryŻaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana w specjalnych żeliwnych kociołkach nad ogniskiem, została wpisana w 2006 na listę produktów tradycyjnych. W domu – piekarnik zastąpi nam ognisko. W Porębie żeliwo zaczęto odlewać w 1799 roku. A kociołki to główny produkt, który(...)jest dumą tej fabryki do dziś. Przy okazji – to właśnie w Porębie znajdziecie największy kociołek, którym można nakarmić aż 500 osób. Naczynie mieści w sobie ok. 160kg ziemniaków, 25kg kiełbasy, 15kg cebuli. Nie dotarłam do informacji jak długo piecze się taka ilość dobra wszelkiego, ale jestem pewna jednego – warto poczekać :) Na prażonki wybieramy ziemniaki typu A lub B, mało skrobiowe
Karo in the Kitchenpieprzem. Śledziowa wieża. Składniki: 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno pokrojone Świeżo zmielony pieprz 1 mały ogórek kiszony pokrojony w kostkę 1 mała papryka konserwowa Wykonanie: Ziemniak obrać, pokroić w talarki, rozłożyć ściśle w ausztycherze ( obręczy). Docisnąć łyżką i na ziemniakach rozsmarować majonez. Następnie go góry, warstwami(...)usuwać. Na denku małej tortownicy ,lekko natłuszczonej, ułożyć rybki w kształcie rozety, posolić. Tak przygotowane rybki piec w temp.200 stop.10-15 min. Wcześniej zacząć gotować ziemniaki. Przygotować puree z łyżką masła i śmietany. Kiedy gotują się ziemniaki i pieką rybki przygotować masę pomidorową. Posiekaną cebulę zeszklić ,dodać posiekane pomidory z ziołami ,posiekane oliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę
Kulinarny karnet ChristopheraSuszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory. Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLubie potrawy które zrobimy w bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-) Polecam! Składniki; 5- 6 małych ugotowanych ziemniaków 2 łyzki oleju 1 mała cebula pół pęczka szparagów 7 jajek lekko roztrzepanych pół szklanki mleka 10 dag sera feta sól, pieprz 1 łyzka przyprawy
Radość kipiąca uśmiechem.Zupa buraczkowa jest sycąca, pożywna, bardzo smaczna i dostarcza wielu witamin. Buraki można gotować, piec, jeść na surowo, każdy sposób jest dobry dla zdrowia. Składniki: 5
Smaczne PotrawyZupa jarzynowa jest smaczna, lekka i pożywna. Zupę podajemy ciepło zimą lub chłodną latem z kromką chleba posmarowaną masłem. Składniki: 2,5 litra wody 3 skrzydełka
Smaczne PotrawyDuszona młoda kapusta, świeżo usmażone mielone kotlety i młode ziemniaki obficie posypane koperkiem…tradycyiny obiad latem niemalże na każdym polskim stole, nie sądzicie? Taki właśnie
codojedzenia