Suszone bataty to popularna i smaczna przekąska rodem z krajów azjatyckich. W Polsce bataty są nadal niedoceniane, choć swoimi właściwościami znacznie przewyższają ziemniaki, a przygotowane z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKopytka z kurczakiem w pieczarkachSkładniki:(dla 4 osób)Kopytka:-2 kg ziemniaków- 2 szklanki mąki - 2 jajka- sól do smakuKurczak w pieczarkach:- 4 kawałki piersi
Gotuj Z MuzykąZupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu
Oryginalny smakpodaje się w Turcji na zimno, z porządnym chlustem równie chłodzącego jogurtu. Powiem Wam, że danie smakowało mi niebiańsko. Zamiast pocić się po zjedzeniu gorącego obiadu, skonsumowałam lekką warzywną potrawę, po której czułam się odświeżona, ale i nasycona. Pamiętajcie, że mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wiedzą, co jeść w gorące dni, więc warto sięgać po inspiracje do ich dorobku kulinarnego.P.s. Şakşukę(...)niej także ziemniaki i marchewkę. Jeżeli lubicie pikantne dania, dodajcie do sosu ostrą papryczkę lub płatki chilli, jednak je nie chciałam pocić się od paprykowego żaru. Şakşuka przypomina mi tzw. lecho, które moja Mama przygotowuje co roku, dusząc na oliwie cukinie, paprykę, pomidory i cebulę. Zresztą, jak okiem sięgnąć po kulinarnej mapie Europy, znajdziemy wiele podobnych potraw, zawierających cukinię
Chilli Czosnek i Oliwaczas rodzin, wspomnień o nieobecnych bliskich i podróży, oczywiste, że warto znaleźć potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem i podzielić na większa liczbę biesiadników. Tak jest w przypadku pieczonego drobiu, wcześniej odkoszczonego i nadzianego dowolnym farszem. Może być mięsny, z kaszy, ziemniaków lub, jak u mnie dzisiaj, z ryżem i dodatkami czyniącymi z niego egzemplarz
I tu będę miała takie teChyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami. Składniki: ½ kg kiszonej kapusty 15 dag łuskanego grochu 5 ziemniaków 1 cebula 2 łyżki mąki 1 łyżka masła Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Cukier Wykonanie: Groch namoczyć, następnie posolić i ugotować. Kapustę opłukać
Tradycyjna Kuchniainnego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii,ale to nie jedyne polskie danie noszace dziwna nazwe.Na swiatecznym stole u wiekszosci bedzie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających długiego gotowania jak gulasze i wszystkie strączkowe.W jezyku niemieckim nieprzypadkowo nazywa się Bohnenkraut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej".Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy.A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana
Gorący kąsekplacki a’la kartoflane. Można też cukinię wymieszać ze startymi na grubej tarce ziemniakami, lub startą marchewką. Wykorzystałam do doprawienia placków chili w młynku, zakochałam się w tej przyprawie od Kotanyi, ostatnio chili dodaję prawie do wszystkich dań. Bo my lubimy pikantne potrawy. Składniki: 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGęsta -syta zupa kalafiorowa. Jak dla mnie to potrawa wystarczająca na jednodaniowy obiad. Kupując kalafior nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły pół kalafiora robię jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy
Buniabaje w kuchnismaku, a więc często można zrezygnować z jajka czy mąki w potrawie. Dzisiaj przepis dla tych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków (opcjonalnie) 100gr. ugotowanej zielonej soczewicy (dobrze jest ją namoczyć przed gotowaniem
Przepysznik - BLW i nie tylkowięcej rodzajów mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy. Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka
Olikowa kuchniaPieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do
Oryginalny smakjakiś czas mam chęć na wakacyjne wspomnienia i smaki. Tym razem przypomniała mi się potrawa jedzona parokrotnie na wyspach greckich czyli kleftiko. A że kupiłam malutki kawałek jagnięciny, to danie było idealne. Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego(...)Dijon sok z 1/2 cytryny 1 łyżka oregano 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki białego wina 100 g sera feta 4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor 400 g ziemniaków 100 g fasolki szparagowej doddatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino
Stare Gary