podaję z puree ziemniaczanym ze szczypiorkiem, cebulką i natką pietruszki. Potrawa iście wiosenna. :) 1kg schabu bez kości plastry ananasa z puszki twardy ser żółty garść świeżej rzeżuchy 4 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia pół szklanki mleka, garść posiekanego szczypioru i natki pietruszki do puree (na ok. 1kg ziemniaków) Mięso kroimy na plastry o grubości centrymetra i rozbijamy dość
Kuchenna KontrrewolucyaPolenta, jak każda potrawa ludowa, jest w przygotowaniu wyjątkowo łatwa. Nic dziwnego, że zyskała na terenie całych Włoch niezwykłą popularność, stając się daniem tak sztandarowym jak pizza, a zarazem z Italią niekojarzonym. Może być głównym daniem, a także dodatkiem do niego – zastępując ziemniaki lub ryż. 700 g mąki kukurydzianej 2 litry wody sól oliwa cebula 4 ząbki czosnku
Bon Ton ItaliaZagrody Guciów , gdzie znajdziecie prostą wiejską kuchnię wzorowaną na potrawach gotowanych przez tamtejsze prababki. Dziś polecam smaczną i zdrową zupę krem z młodego kalafiora podaną z blanszowanymi listkami pokrzywy. Będziecie zachwyceni :) Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1-1,5 l domowego bulionu, 1/2 młodego kalafiora, 2-3 młode ziemniaki, 2 łodygi selera naciowego, 2 garście listków pokrzywy, 1 chili
SzczyptaSmaQNaszego zaprzyjaźnionego Futrzaka Pomysłowego ( klik na kulinarny blog Futrzaka ) dręczył w Argentynie brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanastępnie zmniejszyć ogień i dodać śmietanę oraz doprawić potrawę pieprzem i solą.Na samym końcu do miseczki wlać 200 ml zimnej wody, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i dodać do garnka z bitkami. Całość energicznie mieszając gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.Podawać na ciepło z ziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem
Gospodyni Miejskaznamiona tych państw. Trzeba jednak zaznaczyć, że większość potraw jest raczej tłusta i ciężka , dlatego ja dzisiaj przygotowałam lżejszą wersję kulajdy. Zamiast kości wieprzowych użyłam rosołu drobiowego, na którym zrobiłam zupę. Zrezygnowałam również z mąki, którą zastąpiłam 12 % śmietaną. Składniki:50 dag pieczarek 1 cebula 25 dag ziemniaków 1 i 1/2 litra rosołu
pieprzny smaczeklubię gotować ? Jeśli tak, to jaka jest moja ulubiona potrawa? Widać po blogu czy lubię gotować :) a najbardziej chyba makarony :) 4 Moje dwa triki a'la Perfekcyjna Pani Domu ? Jeden to mycie luster pianką do golenia :) czyli żadna para im nie straszna, a drugi to chyba solenie makaronu, ziemniaków czy warzyw dopiero po zagotowaniu wody. Od niedawna to praktykuję
Magiczne Życie Martytłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut(...)SMACZNEGO ! Uwagi: Prawdziwy ser gruyere, parmezan czy pecorino to jedyne gatunki serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy - one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy ser się topi, a nie pali
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut. Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy 2 -3 łyżki śmietany i dusimy 10 minut. "Łatwy" kurczak gotowy! Ja podałam go z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą. Życzę wszystkim SMACZNEGO
Kuchnia moimi oczamipoza rant naczynia ,abyśmy mogli założyć je środka. Obrane ziemniaki gotować 15 min, przestudzić i pokroić w plasterki . Układać je warstwami na cieście, posypując solą, pieprzem, gałką muszkatołową ,posiekanymi ziołami i rozpuszczonym masłem. Zalepić ciasto na górze .Wokół rantu ułożyć ozdobny warkoczyk. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Pośrodku potrawy robimy otwór wkładając małe, metalowe lub porcelanowe kółko. Piec
Kulinarny karnet Christopheraziemniaków do obiadu serwujecie alternatywnie puree z warzyw? Ja tak robię. Można zrobić puree np. z groszku, marchewki... Dzisiaj zrobiłam puree z selera. Co Wy na to? Lubicie seler? Sam, jako warzywo nie jest zbyt smaczny. Co innego jeśli dodaje smaku w zupie. Ale, odpowiednio przyrządzony i przyprawiony do smaku potrafi zamienić całe danie obiadowe w wyrafinowaną potrawę(...)przestudzenia. Zmiksowałam blenderem na puree. Na koniec przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałka muszkatołową. Gotowe puree przełożyłam do salaterki. Tak przygotowane można podać na stół zamiast ziemniaków. Doskonale pasują do dań mięsnych i ryb. Na takim puree podałam dorsza pieczonego w piekarniku. Zachęcam Was, żebyście chociaż raz zrezygnowali z ziemniaków i na rzecz puree
Kuchnia u KrysiTabasco. Jest jednak legendarny dla kultury kulinarnej południowej Kalifornii i zjednał sobie rzeszę oddanych miłośników. Każdy jednen z prawdziwych fanów Tapatio, użyje tego sosu jako dodatku do niemal każdej potrawy. Tak jak Polak użyje soli lub pieprzu. Tapatio został stworzony w 1971 przez meksykańskiego imigranta – Luis Saavedra z braku jakichkolwiek alternatyw dla sosu Tabasco. W tamtych czasach Tabasco(...)Kalifornii i zasiądzecie do śniadania lub lunchu w bylejakim diner, szanse, że butelka tego sosu będzie stała na stole jest ogromna. Jeśli polejecie nim sobie jajecznicę, omlet lub ziemniaki, nikt nie będzie na was patrzył ze ździwnieniem. Żeby już dziś zapoznać was z kultowym smakiem podaje prostą recepturę imitującą ten klasyk. Jeżeli więc lubicie bardzo pikantnie lub cierpicie na nadmiar
Jem więc JestemPotrawa którą kochają chyba wszyscy amerykanie ;) ja jadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja :) Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy. Składniki (na 4 porcje): - makaron drobne kolanka (ok 300 g), - 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych), - kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków
Co na wege obiad?prawie ugotowane, dodajemy kaszę. Kaszę sypiemy na górę potrawy i od tego czasu już nie mieszamy. Wlewamy tyle wody, aby kasza była przykryta. Gotujemy 20 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy nie należy dolać wody. NIE MIESZAMY! Po upływie tego czasu kapusta z kaszą jest gotowa. Podajemy z ziemniakami. Jeżeli podgrzewamy to danie następnego dnia, powinniśmy dodać
Życie zamknięte w smakubardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok, bez curry. To chyba jedyne "utrudnienie", bo przepis jest bardzo prosty i robi się sam. A zupa jest smaczna, zdrowa i niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego
Pełny talerz