masła Łyżka mąki 150g śmietany 12% Sól i pieprz Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów
Kolizje Smakówsoli ). Uznaję gotowanie na parze jako system przyrządzania potraw , ale zrobiona tak potrawa musi być smakowita. Oczywiście są osoby które muszą jadać w specyficzny sposób ze względu na ostrą dietę związaną z chorobą - na to nie ma wpływu, ale reszta - ? . No cóż jakoś nie solona pierś kurczaka ugotowana z ziemniakiem i brokułem na parze bez dodatku przypraw jest
Buniabaje w kuchniPóźno już, bo obiad był na bardzo spóźnioną kolację, ale może uda mi się skończyć dziś posta :) Wolę pisać na świeżo, jak jeszcze czuję smak potrawy, dlatego zrobiłem sobie ulubioną herbatę białą, cytrynową z teekanne i postaram się go skończyć, przed pójściem spać. Co do herbaty, to ciężko ją dostać, kilka miesięcy jej nigdzie nie mogłem znaleźć(...)mają :) Zapas trzeba było zrobić :) Ale nie o herbacie miało być :)Na obiadokolacje wymyśliłem sobie dziś roladę schabową w boczku, nadziewaną świeżą bazylią, suszonymi pomidorami i mozzarellą oraz ziemniaki i cukinie. Suszonych pomidorów nie jadam codziennie, to że się przewinęły w kliku przepisach jest spowodowane tym, że je otworzyłem i tak zużywam po trochu. Ale dziś się skończyły, także jakiś
Parowar FacetaOstatnio mam fazę na kluski i pierogi. Dzisiaj też podobnie. Zrobiłam krokiety ziemniaczane z nadzieniem jajecznym. Bardzo smaczne, a zarazem można wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam
O kuchni z uczuciemTa inna wersja pierogów ruskich bardzo mnie zachęciła przede wszystkim dlatego, że robi się je dość szybko.Składniki:60 dag ugotowanych ziemniaków25 dag sera białego
Kuchnia domowa AniNa dzisiejszy ostatni obiad w 2013 roku postanowiłam zrobić nasze ulubione danie, czyli delikatny sos pieczarkowy i chrupiące placki ziemniaczane. Ta prosta i smaczna potrawa uszczęśliwi
Przepisy Aleksandrykuchni może występować w dwojakiej roli – jako głównego składnika potrawy, jak i dodatku. W tej pierwszej, rewelacyjnie sprawdza się jako baza do zupy. W roli dodatku cykoria najczęściej sprawdza się w sałatkach ponieważ ma lekki gorzkawy smak. Składniki: 2 cykorie 1 cebula, 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 1 mała żółta papryka por (biała część) 1 szklanka mleka
Bon Appetit MałgorzatyJest to moja wersja indyjskiej potrawy Aloo Saag. Jest "ułagodniona" i spolszczona, dla tych, dla których indyjskie klimaty są zbyt ostre. Danie nie dosyć, że jest naprawdę pyszne, to jego wielką zaletą jest to, że jest tanie, a dwa podstawowe składniki jakimi są ziemniaki i szpinak z pewnością macie w domu
Jadło i czytadłosię z płaskim, wstążkowym makaronem trenette, gotowanym z małymi kawałkami ziemniaka. Pod koniec gotowania dodaje się fasolkę szparagową. Na koniec te trzy składniki są mieszane z pesto i odrobiną wody z gotowania. Voila! Jak już pewnie zdążyliście zauważyć, ja lubię bawić się smakami i wymyślać własne wersje tradycyjnych potraw i napojów. W pesto zakochałam się tak naprawdę dzięki małej
Gotowanie to kochanieKarkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ... potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich. Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-) Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki
Walijskie Pichcenieznane np. glutaminian sodu, guma arabska itd. wykluczamy z potraw majonezy, gotowe sosy, serki topione. Po prostu zastąpmy je na jogurt naturalny, kefir, białe serki do sparowania na kanapki. jedzmy dużo warzyw i owoców. To właśnie w nich znajduję się najwięcej pożytecznych kalorii i witamin. biały ryż, ziemniaki zastąpmy na brązowy; chipsy na pokrojoną w paski marchewkę; fast
Truskawkowa Fiestaniż zrobienie i zjedzenie innej potrawy. Przejdę od razu do składników ( choć widać je jak na dłoni ) , ale na pewno jesteście ciekawi dokładnego przepisu :)Składniki : (na 4 szaszłyki)1 plaster schabu4 pomidorki cherry zebra1 mała papryka czerwona8 plastrów wędzonego boczku 4 pieczarki 1 cebula czerwona 1 cukinia mała1 mały ziemniak 1/2 woreczka (50g) ryżu jaśminowego
Parowar Facetawiele racji, choć istnieją też oczywiście różnice, jak z kwadratem i prostokątem. Główna różnica polega na tym, że gnocchi można przyrządzić także z puree z warzywa innego niż ziemniak. Zatem bardzo popularne są gnocchi z buraków czy szpinaku z dodatkiem serka ricotta, nazywane w Toskanii strozzapreti. Ponad to Włosi zamiast przaśnej okrasy, dodają do klusek rozmaite sosy, od bolońskiego (który(...)zrobiły ogromną furorę w całej Europie, aż w końcu na początku XX wieku, wraz z włoskimi imigrantami, wypłynęły za ocean. W Ameryce Południowej zostały wchłonięte przez tamtejszą kuchnię, jako potrawa tania i szybka w przygotowaniu. Spodobała się tubylcom tak bardzo, że 29-go dnia każdego miesiąca wyznaczono Dia de Ñoquis (Dzień Gnocchi), jako że był to ostatni dzień przed wypłatami
Przepysznik - BLW i nie tylkowspaniałego, nie mogę się doczekać! Do tej pory kuchnia to było (i jest) moje terytorium, ja tam rządzę ale... czemu nie. Uwielbiam takie zmiany. A wracając do tej pięknej potrawy- no cóż, plan zrobienia tego cuda musi być bardzo przemyślany, gdyż zrobienie jej wymaga przejścia przez kilka etapów. Jednak mimo wszystko mogę uznać, że siła tkwi w prostocie(...)plus kilka sztuk do ozdoby) 50 gram malin sok z połowy limonki skórka z limonki łyżka cukru 3 łyżki wody sól pieprz 500-600 gram młodych ziemniaków, porządnie umytych i osuszonych łyżka oliwy z oliwek rozmaryn oregano koperek 10 łodyg szparagów Całe to piękne i złożone danie zaczynam od umycia i osuszona piersi kaczki. Nacinam każdą pierś
Mango Papajamajeranek na przykład, który jak wiadomo poprawia trawienie cięższych potraw. Dodaje się zamiast tego sporo świeżych warzyw .Zielony groszek jest bardziej lekkostrawny, więc nie ma po nim problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże
Sztuka gotowania w/g Samiry