potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:47/100)

Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 176

jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka wiosenna 121

Botwinka wiosenna Składniki Przepis na cztery osoby     3 młode buraki 1 łyżeczka cukru Duży pęk  botwiny 1,5 litra bulionu  warzywnego lub

Miód i pieprz
Gołąbki z mięsem i kaszą 164

Gołąbki to klasyka polskich potraw, a te z   z ryżem i mięsem  znają chyba wszyscy. Ja je również  bardzo lubię ale czasami robię też inne, choćby te z grzybami i kuskusem , czy takie jak dzisiaj. Polecam, a już wkrótce na blogu gołąbki z młodej kapusty z ziemniakami. Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy

Gosia gotuje
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 266

Sycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą

Oryginalny smak
Placki ziemniaczane 220

łyżki śmietany  olej z ryżu Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach dodać startą cebulę. Wbić jajka, dodać mąkę ,śmietanę i przyprawy.Wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.  Rewelacyjna, oparta na staropolskiej recepturze przyprawa myśliwska. Mieszanka najwyższej jakości przypraw i ziół idealnie się nadaje do wszelkiego rodzaju potraw myśliwskich, korytek góralskich, dziczyzny, baraniny, sosów. Przyprawa myśliwska

Moje domowe kucharzenie
Szare kluski wersja 4 ( z otrębami) 156

Pewnie już zauważyliście że lubię eksperymenty. Często wracam do tradycyjnych przepisów i lekko je modyfikuję szukając optymalnego smaku. Tak jest z szarymi kluskami. Ta super prosta

Buniabaje w kuchni
Sos cebulowo-szczypiorkowy 182

jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jest to gęsty sos, podawany na zimno, w którym można maczać różnego rodzaju składniki, poczynając od chipsów, paluszków, krakersów, aż po zdrowsze składniki – takie jak np. warzywa. Dip z czerwonej cebuli i szczypiorku idealnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do grillowanych ziemniaków, innych warzyw, grzanek itp. Składniki […] The post Sos cebulowo

Kulinarne Przeboje
Sposób na przesoloną zupę 113

Pewnie każdemu się czasami zdarza, że przesoli zupę. Z aprosiło się gości na obiad, a tutaj przesolona zupa. Istnieje kilka sposobów, dzięki któremu uratujemy swoją przesoloną

Smaczne Potrawy
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 719

harynki były najtańszą i  codzienną potrawą spożywaną przez ubogich robotników sezonowych, których zarobki były tak niskie, że czasami mawiano: „Nie zarobis na słónego harynka!”. Po II wojnie światowej czasami jeden śledź musiał wystarczyć dla całej rodziny. Wieszało się go wte - dy nad stołem, na którym stała miska z ziemniakami i cebulą. . Harynki w cebulowej zołzie

Bon Appetit Małgorzaty
Gnocchi z warzywami zapiekane w piekarniku 129

Tego typu potrawę jedliśmy ostatnio pod nazwą Schnupfnudelpfanne spędzając ostatni weekend w Górach Żytawskich. Naszym oczom ukazały się ceramiczne garnuszki z zawartością rumianych kluseczek zapiekanych na warzywach. Bardzo nam smakowały – do tego stopnia, że takie same chciałam ugotować sobie w domu.  Składniki: Gnocchi: 4 duże ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy

Roślinna - blog wegański
Gorący kurczak z ziemniakami na sałacie. 210

Postanowiłam tego lata jeść nieco lżejsze potrawy, więc ciągle eksperymentuję w poszukiwaniu takich dań. Dziś przygotowałam sałatkę z ciepłymi ziemniaczkami i kurczakiem grillowanym. SKŁADNIKI: (2-3 porcje) 1 średni filet z kurczaka 1 pomidor 2-3 ogórki zielone (gruntowe) 3-4 liście sałaty lodowej szczypiorek 8-10 ugotowanych młodych ziemniaków ulubione przyprawy: chili, sól, pieprz, vegeta marynata do kurczaka

Kuchnia Beaty
Tymiankowe żołądki z warzywami 183

Pogoda za oknem zdecydowanie zniechęca do lekkich potraw, dlatego dzisiaj serwuję konkretne jedzonko - potrawkę z drobiowych żołądków. Porcja jest wprawdzie duża, ale danie okazało się tak smaczne, że po wziętych dokładkach, niewiele go już zostało. Ja podałam z grubą kaszą jęczmienną perłową, ale równie dobre będzie z ryżem, makaronem, czy ziemniakami :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Hamsi - sardynka z Morza Czarnego 126

tego naprawdę smaczne, jak w żadnej innej potrawie zaklęty jest w nich smak Morza Czarnego. Znane pod różnymi nazwami od Odessy przez Konstancę aż do Gruzji. Tylko tu zwane są hamsi. Zatem hamsi! Drobne szprotki spożywa są niczym frytki, są nawet podobnie zrobione, skoro małe rybki były tu dostępniejsze od ziemniaków, to właśnie rybki wrzuca się na rozgrzany olej

Jadło i czytadło
Zupa rybna 197

skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :)Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym

Proste Potrawy
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 181

ulega wątpliwości, jest potrawą jednogarnkową i mieszaniną różnych produktów. Ta mieszanina, w moim przypadku, była od początku do końca zamierzona i zaplanowana. Zapiekanki, bo o nich mowa, często bywają dziełem przypadku. Otwieramy lodówkę i bierzemy, co się nawinie (no, może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko(...)pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię, posypujemy pozostałym serem i zapiekamy, już odkrytą, przez ok. 15 minut.Właściwie, to makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem było potrawą  ”na życzenie”. Danie wyszło pyszne, lekkie, aromatyczne, z powodzeniem na obiad, czy kolację. Wszystkie smaki się zrównoważyły i pasowały do siebie idealnie. Makaron „lubi” rybę, warzywa

mojewypiekiinietylko
Zupa dyniowa 280

Moja "przygoda" z daniami z dyni zaczęła się dopiero rok temu. Pomyśleć, że tyle dobrego mnie ominęło:-P Składniki: 500g dyni, 6 ziemniaków, 0,5l bulionu

Kuchnia Pełna Pasji
Szybki zielony sos wiosenny 155

Składniki : szałwia świeża, pokrojona około 1/3 szklanki natka pietruszki tyle samo szczypiorek też około 1/3 szklanki śmietana lub jogurt-  około 1/2 szklanki  ewentualnie

Proste Potrawy
Feijoada, feijoada, feijoada.... 193

Przyszedł i czas na feijoadę. Bardzo długo zbieraliśmy się do zamieszczenia tego wpisu. Hmmm, to brazylijska potrawa narodowa ale do pięknych i fotogienicznych nie należy. Feijoada nie stworzył wybitny kucharz jak sałatka Cezara. Feijoada powstała przez przypadek z tzw. resztek stołu a stworzyli ją niewolnicy pracujący na brazylijskich plantacjach.Plantatorzy z rodzinami zjadali najlepsze ich zdaniem części mięsa czy to wieprzowiny(...)wołowiny a resztki tj. żeberka, uszy, nóżki, ogony, tłuszcze (boczek) oddawali niewolnikom. To wygotowane i wymieszane z czarną fasolą, tak popularną w Brazylii jak ziemniaki w Polsce stworzyło słynną feijoadę.Brasileiro lubi powtarzać, że jedzenie samych piersi i skrzydełek kurczaka na zdrowie właścicielom plantacji nie wyszło. A niewolnicy wprost przeciwnie pochłaniając codziennie miskę feijoady uniknęli wszelkich chorób.Jak na wstępie

Smaki Brazylii
No i klops! Prosto z Kalifornii 293

każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim miłośnikiem wszelkiego rodzaju meatballs. Postanowiłam stworzyć własną wersję, nieco inspirowaną włoskimi smakami. Są bez żadnego sosu, lekkie, aromatyczne, podane z warzywami a nie makaronem… Polecam serdecznie! Klopsy a’la Food Polka Składniki(...)łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych cukinii Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Ziemniaki ugotwać w skórkach; odcedzić

Jem więc Jestem
Jarzynowa sałatka z marynowanymi grzybkami 134

rodzinnym domu obowiązkowo wśród dwunastu potraw na stole swoje miejsce ma sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami. Dzisiaj przedstawiam Wam jej moją, dość skromną wersję.    Pomijam w niej jajka i ogórki kiszone, a zamiast groszku dodaję konserwową kukurydzę. Dzięki temu smak grzybów jest bardziej wyczuwalny.   Życzę smacznego! Składniki: 4 – 5 ziemniaków sałatkowych, 1 marchew, 1 pietruszka, jasna

Nie tylko w kuchni
Zdjęcia od czytelników 121

zdjęcia potraw, które były  przygotowane z moich przepisów. Jest mi bardzo miło, że próbujecie przepisów, które zamieszczam na swoim blogu. Dajecie mi ogromnego "kopa" do działania. Dziękuję i czekam na więcej.     Tarta z mascarpone w wykonaniu Justyny       Ciasto z truskawkami i kruszonką w wykonaniu Justyny       Ziemniaki po szwedzku w wykonaniu

Passion of Cooking
Mussaka 117

naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem układamy warstwami: ziemniaki,cukinię,bakłażana i mięso(gdybyśmy używali świeżego bakłażana-przed smażeniem trzeba go posolić i odstawić na sicie ok.30 minut). Na wierzch wylewamy przesmażone pomidory. Następnie układamy plastry mozzarelli i zalewamy całość sosem beszamelowym. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni (najpierw potrawę zakrywamy folią do pieczenia,na koniec dajemy zrumienić się Mussace

Wielki apetyt
Sezon na zioła czas zacząć! 251

temat sadzenia, pielęgnacji. ROZMARYN Jestem wielką fanką ziemniaków... więc z rozmarynem kojarzy mi się jedno:) Pyszne pyrki z grilla/piekarnika z solą gruboziarnistą, czosnkiem i oliwą z oliwek. Rozmaryn jest jednym z niewielu ziół, które ma intensywniejszy smak i aromat po ususzeniu. Ma bardzo wytrawny, lekko sosnowy smak, dlatego idealnie współgra z potrawami mięsnymi. Warto go również dodać do szpinaku

cooklife

Proponowane wyszukiwania