potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:30/100)

Adżapsandal 183

wszechobecne w gruzińskiej kuchni. Adżapsandal to potrawa, która powinna być przygotowana w garnku lub na patelni o grubym dnie, aby potrawa smażono-duszona "dojrzewała" na małym ogniu. Składniki 1 kg bakłażanów 500 g pomidorów malinowych 400 g ziemniaków 300 g cebuli 150 g oleju po kilka gałązek zieleniny : bazylii, natki pietruszki, kolendry 4 ząbki czosnku 6 czerwonych papryk sól pieprz

R'n'G Kitchen
Prażonki jurajskie 95

ustawić w ognisku, obłożyć popiołem i tlącymi się polanami drewna. Zapomnieć na około 45 minut. Prażonki jurajskie sporządzane są z ziemniaków krojonych w plastry, duszonych w specjalnym żeliwnym garnku nad ogniskiem, przykrywane liściem kapusty. Jest to tradycyjna lokalna potrawa pochodząca z okolic Zawiercia.    Dzień drugi Na śniadanie umówiliśmy się

królestwo garów
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 128

Smaker podał mi świetny sposób jak można urozmaicić pieczone ziemniaki. Przygotowanie ich idzie szybko, jednak czasu im trzeba trochę dać, by doszły do siebie. W między

Pink Envelope
Tortilla hiszpańska 131

Tortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie

Pink Envelope
Zupa - krem z pietruszki z wędzonym łososiem + film 154

kremowa, delikatna zupa- krem z pietruszki, której charakteru i oryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą  propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu  250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek

Smakowite Dania
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 247

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem(ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy)Składniki:(na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm)- 2 kg ziemniaków- 05, kg pieczarek- 4

Gotuj Z Muzyką
KAPUŚCIANIKI I KARTOFLANIKI PRABABCI KASI 185

Kuchnia podkarpacka (Bieszczady) Prababcia Kasia mieszkała w Ropience w Bieszczadach. Sporo potraw naszej rodzinnej kuchni zawdzięczamy właśnie Jej. Miałam szczęście poznać babcię i choć nie

Przepisy Aleksandry
Testowanie produktów Podravki 169

Vegeta jest znana i lubiana na polskim rynku od ponad 28 lat. To oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).  Vegeta Natur

Pasja Smaku
Prażone, prażuchy, pieczone, ... 275

części Polski nazwy są różne, lecz jest to potrawa jednogarnkowa rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe.Potrzebne są : główka białej kapusty ( min 1,5 kg ) 40 dag boczku skóra z boczku  2 kawałki kiełbasy 3 pieczarki ( większe ) 6-7 większych ziemniaków sól, pieprz, odrobina mielonego kminku, zioła prowansalskie 2 papryczki

Mechanik grilluje
Moja grochówka 246

Grochówka jak każdy wie to zupa przyrządzana z łupanego grochu, na wędzonce z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku. Gęsta, treściwa, rozgrzewająca i mimo że czerwiec za pasem temperatura nie skłania do letnich potraw, ale właśnie do solidnych dań takich jak polska grochówka. Jedni jedzą ja tak gęsta ze aż łyżka stoi, ja wolę bardziej rzadszą, lżejszą jej wersję

Bernika - moj kulinarny pamietnik
,, Kulane " puree ziemniaczane z wędzonką 186

Lubię bawić się słowem. Fantastycznie opisuje się potrawy nadając im zniekształcone nazwy. Np. jak określić puree ziemniaczane zmieszane dla smaku z paseczkami wędzonki i podane

Buniabaje w kuchni
Frytki 338

fast foodem, co oczywiście nie jest komplementem. Z drugiej strony wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy w najmniejszej nawet mierze pod uwagę dostępnych w sklepach „spreparowanych” mrożonych „frytek”, które

Kulinarna Pokusa
Jednogarnkowe danie – z kapustą, kiełbasą i ziemniakami 247

ęcej warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby. My uwielbiamy kminek, więc

Mieszam w Garnku
Pieczone krokiety ziemniaczane 141

odróżnieniu od tradycyjnych krokietów te są pieczone, co nie ujmuje im nic ze smaku, a zmniejsza nieco kaloryczność tej potrawy. Są pyszne podawane na gorąco, a ja je lubię w obecności barszczyku czerwonego. Smacznego! Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Farsz: ok. 20 dag pieczarek 50 g żółtego sera

psgotujemy
Kaczka marynowana w zalewie do ogórków 233

bardzo aromatyczne, z chrupiącą skórką (cały tłuszcz się wytopił) dosłownie rozpływało się w ustach. Podałam ją w „towarzystwie” pieczonych ziemniaków oraz surówki z sałaty rzymskiej i papryki . Ta kaczka, według mnie, zasługuje na wysoką pozycję w rankingu ulubionych potraw z drobiu. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kaczka marynowana w zalewie do ogórków appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Barszcz ukraiński czyli buraczany eintopf 127

Nazywam często barszcz ukraiński eintopfem ponieważ (wym. ajntopf – niem. jeden garnek) jest to potrawa jednogarnkowa,  zastępująca cały obiad ze względu na bogaty i pożywny skład. Składniki: 5 buraczków ćwikłowych, 1 por, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżeczka kminku, 10 dag wędzonego boczku, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem 406

strony - błyszczącą i matową. Strona błyszcząca izoluje ciepło tj. odbija je, a matowa przepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.Źródło przepisu: Wielkie

Gospodyni Miejska
Placuszki z kurczaka z kiełkami fasoli mun 194

Lubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż  czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki

Buniabaje w kuchni
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 192

gdzie królową kuchni jest papryka. Węgry i jedna z najpopularniejszych potraw czyli zupa gulaszowa. Na Węgrzech zwana jest gulyásleves lub krócej gulyás. Aromatyczna zupa wyróżniająca się intensywną barwą oraz nutą czosnku, pomidorów i dużej ilości papryki. Od wieków gulasz był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków i różnego rodzaju mięsa: wieprzowego, baraniego czy wołowego oraz warzyw(...)dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans, aby smaki się połączyły. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej przygotowane zacierki. Jó étvágyat!!! Notatki * można użyć antrykotu, pręgi wołowej - papryka w potrawach węgierskich jest wszechobecna, więc nie zrażajcie się jej ilością - smalcu

Wędrówki po kuchni
Sznycle w fasoli 175

Potrawa dnia drugiego . Doskonale się sprawdza kiedy nam się spieszy. Przygotowujemy na raty. Nadmiar usmażonych sznycli po ostudzeniu ląduje w zamrażarce. Jak przychodzi pora to  wystarczy otworzyć puszkę fasolki w fosie pomidorowym. Ułożyć na niej sznycle i podgrzać. Oczywiście podaję przepis od początku choć nie ukrywam, że sznycle były z zapasu. Czas: 30 minut lub 10 minut zależy(...)bardzo małym gazie. Podawać posypane natka pietruszki ( lubczykiem lub melisą). * Można dodatkowo podać ziemniaki ale ostatnio jestem zwolenniczką podawania niektórych dań bez ziemniaków , ryżu, klusek itp. I nie chodzi o liczenie kalorii czy inne diety -po prostu wydaje mi się, że jeśli mamy w potrawie groch , fasolę, soję czy soczewicę to nie potrzeba nic dodawać

Buniabaje w kuchni