kraju, konkretnie z rejonów górskich. Oryginalnie potrawa taka przygotowywana była nad ogniskiem w żeliwnych, szczelnie zamykanych naczyniach. Oczywiście to co widać poniżej to jej adaptacja do warunków kuchennych, przygotowana w dodatku przez osobę urodzoną i mieszkającą godzinę jazdy autostradą od morza – dlatego górali proszę o dużą wyrozumiałość w ocenach. Jeżeli ktoś lubi kapustę, ziemniaki i wędzony boczek, taka zapiekanka tworzy(...)składników, które starczą dla 4, a nawet 6 osób. Na szczęście jest to jedna z tych potraw, które w ostateczności można ponownie odgrzać w piekarniku bez dużej straty dla walorów smakowych. Czy to zdrowe jedzenie? Zależy jak na to spojrzeć. Kapusta i ziemniaki są na pewno wartościowe, jednak „przerośnięty boczek” może niektórych odstraszyć. Ale bez przesady – na tak dużą
Kulinarna Pokusapołączone w bardzo prostej i szybkiej w przygotowaniu potrawie. Gdy brakuje nam czasu, składniki do tego dania można kupić w praktycznie każdym markecie i w ciągu godziny mamy gotowy obiad. I to bardzo smaczny, co warto dodać – przynajmniej przy założeniu, że ktoś nie darzy niechęcią salami. Co więcej, choć potrawa nie jest może szczególnie wyrafinowana, to jednak wygląda całkiem(...)Ziemniaki kroimy w średnią kostkę (ok. 2,5cm) dodajemy do pozostałych składników, mieszając je ze sobą. Krojone w kostkę ziemniaki zwykle gotują się ok. 15-20 minut, ale trzeba to po prostu sprawdzić. Nie mogą być ani półsurowe, ani rozgotowane. Potrawę podajemy na gorąco w miseczkach. Składniki stałe podlewamy sosem. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia węgierska. Zainspirowany przez
Kulinarna Pokusajuż tam pozostał. Oryginalny węgierski gulasz od wieków był gęstą, zawiesistą zupą o pikantnym smaku, z dodatkiem ziemniaków, mięsa oraz warzyw. Gotowano go w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Bogracz (bogrács), bo tak nazywa się kociołek (a także potrawa), był właściwie jedynym naczyniem, z jakim nie rozstawali się pasterze.Składniki:1 kg udźca cielęcego (można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną)2 duże(...)angielskie, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyczyli tapa, podawana w barach do piwa. Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki:1 kg młodych małych ziemniaków3 ząbki czosnku3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnegosok z połowy cytrynysólświeżo zmielony pieprz1 łyżka posiekanej
Kulinarne przygody GatityBriami to grecka potrawa z warzyw i sera, ułożonych warstwami w naczyniu i długo pieczonych. Wydawało mi się,że to idealne danie do zrobienia w wolnowarze. Piekłam dłużej niż podano w przepisie. Warzywa wyszły smaczne, jednak następnym razem pozmieniam kolejność warstw. Wymagają też, moim zdaniem, większego doprawienia w trakcie układania. Danie niestety mało fotogeniczne. Briami jest(...)pędzelkiem )W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano.Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z ziemniaków.Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera.Ułożyć kawałki cukinii i skropić częścią oleju.Na warstwie cukinii ułożyć kolejną część (1/3) cebuli
Stare GarySkładniki : świeży kurczak ok. 2 kg 3 marchwie 1 cebula 4 ziemniaki 4 ząbki czosnku cytryna, natka zioła do posypania kurczaka sól, pieprz, oliwa Przygotowanie : Kurczaka
Proste Potrawynajlepiej lubisz ? 6. Serek waniliowy czy jogurt ? 7. Co używasz w swojej kuchni tylko sól czy Vegetę ? 8. Lubisz potrawy ostre czy łagodne ? 9. Najlepsze ciasto które jadłaś ? 10.Co najczęściej gotujesz ? ziemniaki , kasze , czy ryż ? 11. Kawa czy herbata ? Do Liebster Blog Award nominuję następujące blogi: 1. http://waniliaikardamon.blogspot.co
Sama słodycz i szczypta chiliWykonanie: Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki w mundurkach ( ugotowane nie do końca miękkie )obieramy, kroimy w plastry i układamy w naczyniu do pieczenia. Ziemniaki posypujemy pokrojoną cebulą, kiełbasą, kurczakiem ( warto wykorzystać kurczaka pozostałego z poprzedniej potrawy ). Dalej układamy pokrojoną cukinię i pomidory, przyprawiamy vegetą, czosnkiem i pieprzem. Jajka porządnie roztrzepujemy z mlekiem, lekko solimy i wlewamy na zapiekankę. Zapiekamy
Smaki Ewyrówny gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego kulinarne wyczyny. Dorsz pieczony w suszonych pomidorach z ziemniakami i kasztanami oraz szpinakiem blanszowanym w mleku kokosowym był chyba najlepszą potrawą, jakiej w życiu próbowałam. Wołowina medium rare podana na soczewicy z warzywami z dodatkiem salsy z pieczonej papryki i czosnku też niczego sobie ;) Gotujemy
Zawsze głodna!Tradycyjna potrawa z kuchni niemieckiej. Składniki 500 g kiełbasy pikantnej 8 małych młodych ziemniaków 20 czarnych oliwek 1 ostra papryczka chili 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek czarny pieprz sól groszek cukrowy świeże zioła Przygotowanie Młode ziemniaki umyłem, ugotowałem na półtwardo w mundurkach. Lekko przestudziłem, pokroiłem w grubą kostkę. Obrany czosnek pokroiłem na plasterki, smażyłem na 5 łyżkach
R'n'G Kitchenpaprykę pokroić w plastry, posypać mąką, dodać przyprawy i poddusić na tłuszczu. Dodać ketchup, pokrojone pomidory, dodać wody i dusić jeszcze przez chwilę. Ziemniaki pokroić w kostkę, podgotować, lekko przyrumienić na oleju i włożyć do potrawy. Aby potrawa była bardziej treściwa, możemy dodać wędlinę
Tradycyjna Kuchniazłoto przez 15 minut. Dodać przyprawy do smaku cały czas mieszając. Smażyć jeszcze przez pół godziny. Ser pokroić w paski, dodać połowę do ziemniaków i smażyć jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera. Po czym potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć resztą pozostałego sera i zapiec przez chwilę w piekarniku do połączenia się składników
Tradycyjna KuchniaDzisiaj zaszalałem. Ale co tam - jedzenie potraw kuchni niemieckiej to nie mówienie po niemiecku. Więc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony
Wyprawy kulinarnezbyt rzadki, należy go zagęścić. W tym celu 1 łyżkę mąki pszennej należy dokładnie rozprowadzić w 1/4 szklanki zimnej wody i dodać do potrawy. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje. Podawać z ziemniakami, kaszą gryczaną lub kluskami ziemniaczanymi
W SMAK