potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:13/100)

Pierś z kurczaka z nadzieniem słodko - kwaśnym z parowaru 236

Jako że dawno piersi z kurczaka nie jadłem (2 tygodnie) , postanowiłem dziś zrobić.Filet z piersi z parowaru, to chyba najczęstsza potrawa jaką w nim robię.Wystarczy przyprawić, obrać ziemniaka, albo wsypać ryżu do pojemnika i już się paruje :)Czasem wracam z pracy, 5 minut przygotowania i obiad się robi sam.  Wymyśliłem sobie, że pierś nadzieje dziś kiwi

Parowar Faceta
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 158

podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji

królestwo garów
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 144

dolać trochę wody. Dusić do miękkości. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą się z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach

królestwo garów
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 368

czasy mojego dzieciństwa, które swoja drogą przypadły na kryzys i pustki w sklepach. No, ocet był :)))Mama bardzo często robiła nam kluski z ziemniaków z zasmażaną kapustą kiszoną. Uwielbiałam to! Zresztą, jak wszystkie kwaśne potrawy :)))No to do dzieła!(kliknij w zdjęcie, aby je powiększyć)Kluski przygotowuje się podobnie jak placki ziemniaczane. Obrałam ziemniaki, około kilograma. Starłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Golonka pieczona z warzywami 188

Wisłą, ale za to duży szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. Upieczemy ją bowiem we włoszczyźnie i z pomidorami w jednym garnku. Na koniec znajdzie się w nim kompletna potrawa, która przez zdecydowaną większość czasu „robiła się sama” i nie wymaga już innych dodatków. Choć nie będzie od rzeczy podać taką golonkę np. z tartym chrzanem. Zwolenników mięsa pieczonego z taką(...)Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości między 5 a 10 milimetrów, pamiętając aby zrobić to bezpośrednio przed dodaniem do potrawy lub o przechowywaniu ich w wodzie (inaczej ściemnieją). W połowie pieczenia (po 45 minutach) dodajemy ziemniaki i pomidory (te drugie u góry), przesypując je resztą soli i pieprzu. W razie potrzeby można dolać jeszcze nieco wody. Mięso

Kulinarna Pokusa
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 184

ryż (ok. 15-20 minut).  Komosa ryżowa to doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów.  Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę po nią częściej sięgać, bo jest zarówno zdrowa, jak i bardzo smaczna.  Zachęcam wszystkich

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sola w chrupiącej panierce 167

wyjdzie nam wspaniała chrupiąca panierka. Jej główna zaletą oprócz chrupkości jest to, że w przeciwieństwie do tradycyjnej bułki tartej wchłania znacznie mniej tłuszczu, dzięki czemu cała potrawa jest mniej kaloryczna. Rybę zaserwowałam z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gulasz gospodarski 129

ketchupem. Mieszamy. Teraz czas na sól, pieprz i ostrą paprykę. Mieszamy. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i wkładamy do piekarnika na około 20min. aż ziemniaki będą miękkie. Przepis pochodzi z książki "Potrawy jednogarnkowe" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zupa porowo - imbirowa 144

jednak o krok dalej i imbir (koniecznie świeży, nie w proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego 2 łyżki masła kmin rzymski kolendra sól pieprz Pora pokroić

Jadło i czytadło
Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich z pomidorami 181

Smażyć mieszając od czasu do czasu. Jak już mięso nie będzie surowe, dodać pomidory z puszki, wymieszać, przykryć pokrywką i dusić krótko na małym ogniu. Gotową potrawę można spożywać z kaszą, ryżem lub ziemniakami, wedle uznania (mi osobiście smakowało z kaszą

Passions hobbies life
Prażoki z boczkiem 208

Jest to tanie danie obiadowe. Potrawa pochodzi z łódzkiego.Składniki:1 kilogram ziemniakówokoło pół szklanki mąki pszennej  (zależny od gatunku ziemniaków)1 cebula20 - 30 dag wędzonego boczkusól, pieprzolej Ziemniaki obieramy i gotujemy. By zachować wartości odżywcze ziemniaków, wrzucamy je do wrzątku i solimy pod koniec gotowania. Gdy ziemniaki są ugotowane, odlewamy wodę i dodajemy do nich mąkę i tłuczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 89

sezonowy,na cztery pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa meksykańska 200

Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.Składniki:3 średniej wielkości ziemniaki1 marchew1 cebula pokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1,5 litra

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki bez zawijania 246

Gołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką

Gospodyni Miejska
Fląderka po bretońsku. 185

polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro.

Kulinarny karnet Christophera