Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust z długo dojrzewającej włoskiej szynki, świeże warzywa duszone na maśle i pikantny czerwony pieprz. To wszystko w chrupiącej foremce, którą można wziąć dłonią i schrupać w kliku kęsach. Gorące skórki można napełnić farszem(...)Składniki: 9 ziemniaków,9 plastrów prosciutto,2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą
SzczyptaSmaQZdejmij z ognia. Ziemniaki wyłóż na naczynie żaroodporne. Polej sosem. Resztki sosu z patelni możesz wypłukać niewielką ilością wody i polej nim ziemniaki. Przykryj naczynie folią aluminiową matową stroną do góry, tak, by nie dotykała potrawy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stC. Piecz pod folią ok 30-35 minut.Potem usuń ją i piecz dalej przez kolejne 30-35 minut(...)ziemniaki będą miękkie w środku, a chrupiące i złociste z zewnątrz
Anioszek w kuchniTarta z chorizo, ziemniakami i cebulą...Kruche, złociste ciasto.Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa. Ziemniaki, cebula i mozzarella.Pycha! Składniki:Ciasto:250 g mąki pszennej;100 g
Gospodyni Miejskamasła na wierzchu.3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.4. Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min.Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku.Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby
Pasja Smakugodzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO COM BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka(...)ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól- 1 łyżka oliwy lub oleju PRZYGOTOWANIE:Kurczaka solimy i skrapiamy
Smaki Brazyliimalezyjskiego słowa masam, czyli kwaśny. Zamiast kurczaka, Massaman Curry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych(...)orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeżeli odparuje za dużo mleka, możemy dodać trochę wody - ziemniaki powinny przez cały czas być przykryte płynem. 3. Gdy ziemniaki będą już gotowe, do curry dodajemy cebulę i sos rybny. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Gotowe
Tajskie smakiżydowskiej w Antwerpii i tam po raz pierwszy jadłam kugiel, czyli tradycyjną potrawę żydowską zaliczaną do koszernych. Co tydzień w czwartek przygotowuje się tę babkę ziemniaczaną na szabat. W bogatszych domach jest ona urozmaicana baraniną lub gęsiną natomiast wersja uboższa składa się tylko i wyłącznie z ziemniaków, jaj, mąki,cebuli, soli i pieprzu. Najważniejsza w tym wszystkim jest skórka(...)boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem. Składniki: 10 ziemniaków 2 małe cebule 5 łyżek mąki z pełnego przemiału 2 duże jaja sól, pieprz odrobina gałki
pieprzny smaczekPieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło i na zimno, jak kto woli. Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto.Czas pieczenia(...)Wielkość formy : Składniki:1,5 kg ziemniaków0,5 kg tłustego twarogu0,5 kg kaszy gryczanej3 jajka1/2 l śmietany (najlepsza wiejska) 100 g smalcusól, pieprzWykonanie:Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Dobrze wymieszać. Przykryć garnek. Odstawić w ciepłe miejsce - zostawić na pół godziny żeby kasza się zaparzyła. W tym czasie rozgrzać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaradości. Trzeba jednak przyznać, że sałatka nie jest wcale tak lekka, jak te wiosenne. Powiedziałabym raczej, że bardzo sytna. Doskonała do potraw mięsnych :) Podana porcja jest dość mała, wystarczy dla dwóch osób. Składniki: 4 ziemniaki pół ogórka szklarniowego 2 łyżki siekanego koperku połówka czerwonej cebuli łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego pieprz ziołowy, sól łyżka octu balsamicznego Ziemniaki obieramy
Czerwona PorzeczkaRösti z dynią i czerwoną cebulą to moja propozycja na Akcje kulinarną Szwajcarskie inspiracje. Rösti to szwajcarskie placki ziemniaczane, można powiedzieć, że to ich potrawa narodowa. Przygotowywane są z surowych lub z podgotowanych, grubo startych ziemniaków, mają formę placka zazwyczaj wielkości patelni. Moje Rösti są z dodatkiem tartej dyni i siekanej czerwonej cebulki, doprawione są solą, czarnym pieprzem z kolendrą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmundurkach, z dodatkiem oregano to, jak dla mnie, jedno z lepszych postnych dań. Połączenie smaków – śledzia, bazylii, czosnku, cytryny, ostrych papryczek, ziemniaków i oregano sprawia, że to bardzo skromne danie może śmiało konkurować z potrawami naprawdę ekskluzywnymi. Gorąco polecam. Smacznego. Przepis bierze udział w konkursie „Jakubiak lokalnie”. Link do strony książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html Wydrukuj przepis The post(...)Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoJednak, jak to bywa zwykle... Po pewnym czasie, rzadko bywając w domu rodzinnym po prostu zaczęło brakować mi tradycyjnego jedzenia. Zatęskniłam za znienawidzonymi tłuczonymi ziemniakami i gęstym szarym sosem. Bitki nie są niestety potrawą typu "fajnie, prosto, szybko i łatwo". Ze wszystkich tych elementów zgadza się tylko "łatwo". Właściwie to nawet bardzo łatwo... jeśli zapomnimy na chwilę, że lubimy
Kuchenna Kontrrewolucyajuż nie mieszamy, bo się przypali do garnka. Ewentualnie dolewamy w trakcie gotowania wody jeżeli jest taka potrzeba. Na ogół nie ma konieczności solenia potrawy, ale jest to kwestia gustu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Pycha. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki EwyPublikuję dziś przepis na potrawę tradycyjną ;) w domu rodzinnym mojego męża. Porke to ziemniaki z mąką. Przygotowanie ich to sporo czasu i energii ale zapach gotowanych ziemniaków (jak z parnika) kojarzy się ze swojskim i spokojnym życiem. Mój mąż uważa, że najlepiej smakują podawane z okrasą boczku a ja wybieram wersję z kefirem lub z zsiadłym mlekiem. Polecam! Porke Składniki
paapilotkaaŚwietna zupa krem ze słodkich ziemniaków z dodatkiem zielonej fasolki. Jeżeli uda Wam się upolować w sklepie kilka batatów zachęcam do przygotowania takiej zupy. Prosty przepis
Pink Envelope