potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:19/100)

szybkowar-krupnik pyszny na indyku... 174

szklanki, włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki,jałowiec ziarna 4 sztuki, ziemniaki 6 sztuk, papryczka chili 1 średnia, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, natka pietruszki 1/2 pęczka do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć mięso gulaszowe indyka pokrojone w kostkę(...)dodac kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, ziemniaki i włoszczyznę pokrojone w kostkę, papryczkę chilli, wsypać opłukaną kaszę jęczmienną średnią wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować krupnik z 25 minut szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, do smaku dać przyprawę w płynie i natkę pietruszki krupnik jest esencjonalny, syty, smaczny..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Grube rurki nadziane masą brokułowo - twarogową z sosem paprykowo- ziemniaczanym 129

długi tytuł tego posta ;-) Ale tak jak tytuł jest długi, tak potrawa jest syta i smaczna - czyli bardzo ;-) Danie niezwykle syte, bo mamy tu i makaron, i ziemniaki, i twaróg, i parę warzyw. Ale może po kolei ;-) SKŁADNIKI: masa- nadzienie: - 1 brokuł - 300 gram twarogu półtłustego - ok. 3/4 szklanki mleka - sól - pieprz sos: - 2 średnie ziemniaki - 1 papryka - 1 cebula(...)minut). Makaron przelewam zimną wodą. Sos- wykonanie: Pokrojoną cebulę, czosnek oraz paprykę podsmażam na oleju na niewielkim ogniu. Podsmażam przez ok. 7 minut, po czym przekładam do ziemniaków. Delikatnie blenderuję ze sobą, dodając stopniowo jogurt oraz posypując przyprawami. Wszystko dokładnie ze sobą mieszam. Sos gotowy. Nadzienie- wykonanie: Blenderuję ugotowanego brokuła. Wkruszam do niego twaróg i ponownie blenderuję, dodając stopniowo mleko

Wielopokoleniowo
Ruskie kopytka 417

Ruskie kopytka...Pyszne, ziemniaczano-tawrogowe kopytka.O smaku farszu z pierogów ruskich.Okraszone podsmażonymi skwarkami boczku.Nietradycyjne połączenie kopytek i pierogów ruskich.Polecam! Składniki:Kopytka:1 kg ugotowanych ziemniaków

Gospodyni Miejska
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 319

Polecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki.  Jest(...)przepis na proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych, tanich składników czy resztek obiadowych można przygotować bardzo smaczne potrawy. Te Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie, do ich przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kartacze 422

Potrawa ta, podobnie jak kakory, przywędrowała w nasze strony z Litwy. Kartacze znane są także pod nazwą „cepeliny”, chyba ze względu na charakterystyczny kształt. Danie to pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia od czasu do czasu robiła kartacze, zwane u nas po prostu „pyzami z mięsem”. Jest przy nich sporo roboty, ale efekt zdecydowanie to rekompensuje. Jeśli chodzi o smak(...)można ich z niczym porównać. W konkursie na najlepsze danie z ziemniaka, zajmują pierwsze miejsce ex aequo z kiszką ziemniaczaną. Jak powiedział kiedyś mój szwagier – lepsze od kartaczy są tylko smażone kartacze ;) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Kopytka 189

mogłabym jeść dzień i noc.  Wykradłam przepis na te kulinarne cuda i szczerze polecam wypróbować. A Wy macie jakieś takie potrawy, które najlepiej smakują przyrządzone przez mamę?:) Ilość porcji: 6 Składniki: 0,5kg ziemniaków 250g mąki pszennej 1 jajko Sól Ziemniaki obieramy, myjemy i wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy, aż będą miękkie. Następnie mielimy je maszynką

Kolizje Smaków
Święta tuż, tuż – potrawy wigilijne 202

ważnych elementów w święta. Zgodnie z tradycją podstawowym aspektem świąt jest jedzenie. Potrawy wigilijne nie mogą charakteryzować się dowolnością. Sztywnie ustalone ramy przejawiają się już w ilości potraw. Tradycyjnie musi ich być 12. Najlepiej, by każdy z nich był przygotowany samodzielnie przez całą rodzinę. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty(...)każdym domu podaje się smażonego karpia w różnych wydaniach. Ryby można spotkać też w innych postaciach, na przykład w galarecie. Kolejną ważną potrawą jest sałatka . Tradycje jej przygotowania są zróżnicowane. Jedną z bardziej popularnych jest ta z ziemniaków, marchwi, ogórków i majonezu. Na wigilijnym stole zdecydowanie nie może zabraknąć kompotu z suszu . Tego tradycyjnego napoju nie można porównać z niczym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TAGINE Z INDYKIEM I PIECZARKAMI + SZPARAGI I KUSKUS 206

Bardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek.Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw

Przepisy Aleksandry
Pikantne skrzydełka i ziemniaczki z rozmarynem z piekarnika 221

Dzisiejsza potrawa ma wiele zalet: jest prosta i szybka w przygotowaniu, bardzo aromatyczna, chrupiąca, sycąca i mniej kaloryczna niż gdybyśmy usmażyli ją na patelni. Skrzydełka najlepiej zamarynować dzień wcześniej żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa i żeby mięso było soczyste. Danie świetnie sprawdzi się jako rodzinny obiad a same skrzydełka będą pyszną przekąską na każdej domówce. Składniki na porcje(...)łyżek oleju 6 łyżek wody 4 ząbki czosnku 4 pełne łyżeczki słodkiej papryki 3 płaskie łyżeczki chili w proszku lub sosu tabasco  opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy gyros Ziemniaki: 1 kg małych ziemniaków sól  suszony lub świeży rozmaryn kilka łyżek oleju opcjonalnie szczypiorek do posypania po upieczeniu Przygotowanie:Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty

Ze smakiem i z pasją
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 190

Składniki: BABKA ZIEMNIACZANA: ziemniaki 1 kg, jajka 2 sztuki, mąka pszenna 1 szklanka, kucharek 1,5 łyżeczki, czosnek niedźwiedzi Royal Brand  1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, garam masala 1 łyżeczka, masło 1 łyżeczka, bułka tarta - do obsypania, szynka hiszpańska 12 plastrów(...)PODGRZYBKOWY: podgrzybki 1 kg, masło 1 łyżka, cebula 1 sztuka, sól - do smaku, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka obrane ziemniaki dokładnie rozdrobnić w pojemniku rozdrabniacza, dodać mąkę, kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać

W Mojej Kuchni Lubię
Polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami 224

Ostatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren

Kuchenne Wariacje
Bratkartofle z jajkiem 171

Bratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 144

potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam domowy twaróg. Zmieniłam też sposób podania. Tradycyjnie knedle jadamy z masłem, bułką tartą i cukrem, cynamonem, orzechami, ze śmietaną, jogurtem… i nie tylko. Tym razem Was zaskoczę - knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową .   Składniki (proporcje na ok. 15 dużych knedli): - ok. 750g ugotowanych ziemniaków - ok. 300g

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina z ziemniakami 126

Potrawa kuchni kaszubskiej. Składniki 250 g mięsa wieprzowego (np łopatki) 3 ziemniaki cebula ząbek czosnku po łyżce posiekanego tymianku ,natki pietruszki i lubczyku łyżka oliwy z oliwek łyżeczka cukru olej sól ,pieprz Przygotowanie   Mięso kroimy w kostkę. Posiekaną natkę ,tymianek i lubczyk mieszamy z łyżką oliwy ,szczyptą pieprzu ,solą i obtaczamy w nich mięso. Wrzucamy na rozgrzany olej ,przyrumieniamy

R'n'G Kitchen
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1114

nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki:6 jajka2 marchewki1 korzeń pietruszki1 ziemniak1/3 puszki kukurydzy1 cebula1 jabłko2 kiszone ogórki0,5 szklanki majonezusól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Jajka ugotować na twardo, ostudzić, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania