Witajcie :) Dzisiaj nieco indyjskie klimaty. Nigdy nie próbowaliśmy połączenia ziemniaków z kokosem, bo wydawało nam się to nieco hmmm dziwne. Jednak przemogliśmy się i wypróbowaliśmy fajną hinduską potrawę. Oczekiwania przeszły nasze najśmielsze oczekiwania, bo okazało się, że smak jest niesamowity. Cała rodzinka zmiotła wszystko z talerzy w mig. Próbowaliście kiedyś to pyszne jedzenie ? Nasz przepis zaczerpnęliśmy z takiej bardzo starej(...)Oczywiście nieco zmieniliśmy ten przepis, bo nie bylibyśmy sobą :) Zobaczcie jakie piękne cudeńka nam wyszły i polecamy, wypróbujcie ten przepis, bo jest niesamowity. Alu patra - wspaniała rolada z ziemniaków i kokosa (5 osób) Składniki ciasto: 250 g mąki pszennej 1/2 kostki masła 1/2 łyżeczki soli woda do ciasta olej ryżowy do smażenia Składniki farsz: 1 kg ziemniaków
vegetanieUwielbiam potrawy z kaszy jaglanej. Zdecydowanie moja ulubiona kasza, a do tego jaka zdrowa! Składniki: 6 ziemniaków, 1 szklanka kaszy jaglanej, 2 łyżki masła, 2 szklanki wody, 2 szklanki mleka sól do smaku. Wykonanie: Kaszę jaglaną ugotować na półmiękko, wlać mleko, dodać pokrojone ziemniaki, posolić do smaku i ugotować do miękkości i utłuc. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia , zapiec
Tradycyjna KuchniaSkładniki : 3 kolorowe papryki wędzona pierś kurczaka- u mnie udko, bo piersi nie znalazłam 3 ogórki kiszone 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach cebula Przygotowanie: Umyte papryki
Proste Potrawyulubionym targu i kupiłam piękny świeżutki szpinak. Mój najmłodszy syn za nim nie przepada, ale staram się szpinak tak przemycać w potrawach, aby mógł go zjeść. W tej zapiekance zjadł go ze smakiem. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 garście świeżego szpinaku 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 400 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera sól
O kuchni z uczuciemBardzo lubię wszelkie potrawy z dodatkiem pora, dziś postanowiłam zrobić krem. SKŁADNIKI: 3 białe części pora 4 średnie ziemniaki 1 mała marchewka mały kawałek pietruszki i selera szczypta gałki muszkatołowa 2 kostki bulionu drobiowego 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, vegeta trochę szczypiorku lub pietruszki-do posypania plaster 100gr. łososia wędzonego WYKONANIE: Por kroimy na półkrążki, smażymy na klarowanym
Kuchnia Beatykroimy w troszkę grubsze niż marchewkę plasterki Na dno naczynia układamy pałki kurczaka Następnie obsypujemy cebulką, kładziemy ziemniaki (posypujemy je przyprawą do ziemniaków) i marchewkę Na bardzo małym ogniu (najmniejszym) stawiamy na płytce palnikowej tajine i gotujemy potrawę 2,5 godziny. Po ok 45 minutach można odlać nadmiar płynu, który się wytworzył podczas duszenia, żeby nie kipiał na kuchenkę Można
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupa grzybowa (źródło: almamarket.pl)Składniki:włoszczyznakilka ziemniakówgrzyby suszone1 cebulaśmietana słodkałyżka mąkimasłoliście lauroweziele angielskiesólpieprzSposób przygotowania:Grzyby moczyć w wodzie, aż zmiękną.Włoszczyznę oczyścić, pokroić i gotować w
WojnaNaSmaki.plparze albo nawet zwykły metalowy durszlak. Jeśli raz spróbujecie kalafiora, brokułów lub ziemniaków ugotowanych na parze nie będziecie już chcieli wrócić do tradycyjnej metody gotowania. W przygotowaniu potraw pomagał nam Tomasz Szymański - Doradca Kulinarny Bonduelle.W menu warsztatów pojawiły się : sałatka z brokułem, mango
Kulinarne przygody Gatityhiszpańskiej tortilli, która ma wiele regionalnych odmian. Najbardziej znana jest klasyczna tortilla chłopska, szczegółowo opisana w Don Kichocie , gdyż była ona ulubioną potrawą Sancho Pansy. Jej przyrządzenie polega na przysmażeniu cebuli na boczku, następnie pocięciu dwóch dużych ziemniaków w cienkie talarki i duszeniu ich w tłuszczu z cebulą, a następnie wylaniu na mieszaninę ziemniaków i cebuli trzech-czterech rozbełtanych
Smakowity Blog Kulinarnydzieciństwa. Dziś tradycyjne danie z mojego rodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski, zwany krupniakiem to jedna ze staropolskich regionalnych potraw, wpisanych na listę Produktów Tradycyjnych, dawniej robiony na wszystkie święta i uroczystości. Składniki: 4 ziemniaki ugotowane 25 dag sera białego tłustego 10-15 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną
Anioły w kuchniJedną z najpopularniejszych potraw greckich jest souvlaki. przepisów na nią jest mnóstwo: generalnie jest to potrawa mięsna podawana na talerzu, nadziane na szpaki jak kebab, albo zawinęta w pitę lub miękki chlebek, podobnie jak tortilla. Niektórzy nazywają tę potrawę " greckim hamburgerem" Składniki: chlebek przepis znajdziecie tu 2 piersi z kurczaka 2 pomidory 2 ziemniaki cebula czerwona tzatzyki
NaKońcuJęzykapociąg. 2. Ulubione warzywo stosowane najczęściej do przygotowywania dań w Twojej kuchni? Chyba pomidory. Wykorzystuję je do naprawdę wielu dań. I ziemniaki, jako podstawa obiadu, co wyniosłam z domu. 3. Jaka była najbardziej znienawidzona przez Ciebie potrawa z dzieciństwa? Znienawidzona? Jako dzieciak jadłam niemalże wszystko, prócz szpinakui krupniku. Dzisiaj smaki znacznie mi się zmieniły. 4. Czy są takie rzeczy odnośnie(...)jeśli chodzi o wystrój, naczynia, akcesoria kuchenne? Mam tęczowe sztućce w paski, zestaw tęczowych miseczek pasiastych, kolorowe talerze...Wszystko jest wesołe i wielobarwne. 8. Jaką barwę najbardziej lubisz w potrawach, na talerzu? Zieleń. Kojarzy mi się z lekkością. I wiosną. 9. Możesz wybrać tylko trzy składniki i ugotować posiłek żeby się najeść, jakie to będą składniki
W kuchni Karmel-itkizawsze staram się podawać do nich jakieś nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka
NaKońcuJęzykaJajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce.Skladniki na sos koperkowy:250 ml bulion warzywnego3-4 lyzki(...)zimnej wody wymieszac make i zagescic sos.Zestawic z ognia.Dodac jogurt lub smietane.Wymieszac trzepaczka balonowa.Gdy smietane bedziemy dodawac do potrawy po zestawieniu z ognia,nigdy nam sie nie zwarzy.Po wymieszaniu mozemy powtornie zagotowac. Podawac z jajkiem i ziemniakami puree.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C, żelazo, a także w błonnik. Warzywo to doskonale smakuje jako składnik zup, sosów czy sałatek. Jako, że sezon na bób jest stosunkowo krótki, korzystajmy z niego póki trwa!;) Dzisiaj proponuję zupę z bobem i ziemniakami
Kuchnia Pełna Pasji