zrobienia danie z podstawowych składników. Każdy sobie poradzi, każdemu też powinno smakować :) Nie jest dietetycznie, nie emanuje ta potrawa też zdrowymi fluidami, za to będzie idealnym posiłkiem weekendowym. Niewiele tu pracy jeśli mamy robota kuchennego, który za nas cieniutko pokroi ziemniaki, w przeciwnym razie można się nieco zmęczyć korzystając z obieraczki do warzyw. Poziom trudności
Bazując na smakuracji upodobania do dań „jednogarnkowych” przeczesałam internet wzdłuż w szerz w poszukiwaniu informacji o tej potrawie, znalazłam tysiące przepisów i na tej podstawie stworzyłam swoją wegańską musakę. Składniki na 4 porcje: 1 duży bakłażan 4-5 dużych ziemniaków 4 dorodne pomidory 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 300 g suchej czerwonej soczewicy
greenscarfzapewniam, że warto. Wszystkie składniki powinny być pokrojone w równej wielkości kawałki i w obsmażone na tłuszczu (oprócz ziemniaków). Mięso obtoczone w mące pozwala na uzyskanie później gęstego sosu, a cebula, pieczarki i przyprawy wzbogacają smak. Ja wykorzystałam do tej potrawy smalczyk roślinny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który zaskoczył mnie tym, że jeszcze bardziej podkręcił aromat przypraw, dzięki
Wiem co jemKnedle to potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl). W Czechach natomiast knedlami określa się także popularne knedliki (z ciasta na bazie ziemniaków). Dziś przedstawiam tradycyjne knedle w nieco odmiennej wersji- z kaszy manny. Jest to zdrowsza wersja knedli - pamiętajmy, że grysik skutecznie syci i jest łatwo przyswajalny (jest lekkostrawny). Składniki: 40 dag białego sera 20 dag kaszy
Tradycyjna KuchniaKtoś kiedyś zarzucił mi że nie ma na blogu nic z dziczyzny, postaram się to naprawić ale nie obiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam
Moje Małe CzarowanieSzybka, możliwa do przygotowania niemal w każdym kraju potrawa a zarazem smak polskiej kuchni to dla mnie największe atuty placków ziemniaczanych. Można je jeść z gulaszem, cukrem lub śmietaną. Do ziemniaków można też dodać pokrojoną drobno pikantną kiełbasę. Składniki - na około 15-17 placków 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości cebula lub duża garść drobno posiekanego szczypiorku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajestem w stanie poradzić sobie bez ziemniaków, o tyle życie bez makaronu jest dla mnie niewyobrażalne. Uwielbiam wszelkie makarony i bardzo lubię to, że można wykonać z nimi potrawy w zaledwie paręnaście minut, w czasie, jak makaron się gotuje. Właśnie taka jest dzisiejsza propozycja: łatwa i szybka. I przepyszna! :) Składniki: 50 g orzechów pinii* 2 szklanki listków świeżej bazylii
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Prosto z północy a tak naprawdę z TEGO bloga potrawa, która zachwyciła mnie i dzieci. Chciały dokładkę a nie było takowej. Proste smaki, które połączyły się w bajeczne danie!Zapiekanka z ziemniaków i łososia zwana Laxpudding300 g surowego łososia ze skórą900 g ziemniaków2 jajkaszklanka mlekagarść siekanego koperku2 łyżki masłasól, pieprz do smakuPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Dzieje kuchennej WiewióryDla tych, ktorzy zagladaja do mnie regularnie nie jest tajemnica, ze lubie placuszki roznego rodzaju. Nic wiec dziwnego, ze i tym razem chce podzielic sie z
Przysmaki Karolkinasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem z dodatkiem śmietany oraz puree z ziemniaków. To ostatnie, również z dodatkiem śmietany, a także masła, dość naturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez(...)sposób, że ugotowane do miękkości ziemniaki (500g ) ubijamy z dodatkiem 1 dużej łyżki masła oraz 2-3 łyżek śmietany. Część lub całość wywaru, w którym dusiła się perliczka z warzywami odlewamy i dokładnie mieszamy ze śmietaną – ok. 3 łyżek na 1 chochlę wywaru. Perliczkę podajemy z warzywami, puree oraz sosem. Uwagi Jeżeli mimo wszystko potrawa jest przygotowywana na bazie bulionu
Kulinarna PokusaDelikatna ryba w aromatycznej, koperkowej śmietance . Próbowałam mintaja i pangę w tym połączeniu, jednak zdecydowanie bardziej polecam pangę, ze względu ja jej łagodny smak – idealnie
Za drzwiami kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele
Kuchnia Pełna Pasjipomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypujemy słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażamy ciągle mieszając(...)danie na ostro, ale to Wasz wybór, ponieważ nie każdy lubi ostre potrawy. Teraz czas na soczewicę i czerwoną fasolę. Wysypujemy z puszek na sito i dobrze płuczemy z zalewy. Dodajemy do warzyw razem z przeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry
vegetanielubi kartofli z kapustą a jeśli ktoś jeszcze tej potrawy nie zna - czas najwyższy! Od tradycyjnej postaci różni się użyciem oleju do natłuszczenia zamiast skwarek i dodatkami, którymi nie są karminadle ani żeberka ani golonka ani inne takie ale nie o to chodzi... Sprawa jest prosta. Potrzebne są ziemniaki (troszkę ponad 1 kg) i dobra, kwaśna kapusta kiszona
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEfarszem. U nas ich okrągłą odmianę nazywa się kartaczami. W encyklopediach wyczytać można, że jest to potrawa północno-wschodniej Polski. Tymczasem w regionie opoczyńskim zjeść można niemal takie samo danie regionalne o nazwie bomby. Ciasto jest podobne do masy na pyzy (z ziemniaków surowych i gotowanych), a do środka wkłada się różne farsze. W samym Opocznie na piątkowy stół przygotowywało
Weekendy w domu i ogrodzie