potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:32/100)

Pałki z chrupiącą skórką-prościej się nie da ;) 158

prosto z patelni , zanim wystygną , a skórka zrobi się wtedy gumowata i niesmaczna . Doskonałe na obiad , w towarzystwie pieczonych ziemniaków . Do takiego obiadku nikogo w moim domu nie trzeba namawiać , ani przekonywać i to jest także ogromny plus tej potrawy Składniki : 1 kg pałek drobiowych 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól do smaku olej

Ogrodnik w podróży
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 195

domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami wiecie więc, co lepiej wybrać. ;) Nie ma jesieni bez herbaty z cytryną i potraw z dyni. Warto zacząć od czegoś lekkiego. ok. 0,5kg miąższu dyni hokkaido (najlepsza zaraz po piżmowej) 3 nieduże ziemniaki 1 spora cebula puszka groszku konserwowego ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1,5 szklanki mleka łyżeczka świeżo startego imbiru

Kuchenna Kontrrewolucya
Forszmak lubelski 224

danie jednogarnkowe dzisiaj gości na naszym stole. Już od dawna miałam ochotę na forszmak, który przecież jest naszą regionalną potrawą. Nasza wersja jest bez pieczarek, na wieprzowinie, z dodatkiem boczku wędzonego i ogórków kiszonych. Dodatkowo specjalnie dla dzieci są ziemniaki - można je wymieszać z forszmakiem, można je podać oddzielnie. Zapraszam serdecznie do spróbowania! pół kg. wieprzowiny (np. szynka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pulpety w młodej kapuście i pomidorach 169

Moja propozycja na pyszny, rodzinny obiad. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy wybrałam chude mięso wieprzowe, którego nie smażyłam, ale dusiłam razem z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Pulpety podałam z młodymi ziemniakami i mizerią. Zapraszam... Składniki: 600-700 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie 2 zmiażdżone i 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała

Czerwień i błękit
Ćwiartki kurczaka pieczone z pieczarkami i ziemniakami 121

Już sam pieczony kurczak to wiadomość, że potrawa musi być smaczna a do tego jeszcze ziemniaczki i pieczarki. Całość pycha. Składniki: Ćwiartki z kurczaka dowolna ilość Pieczarki Ziemniaki Czerwony delikat Sól Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i przyprawiamy przyprawą do ziemniaków i 1 łyżką oleju ( nośnikiem smaku jest tłuszcz ). Pozostawiamy do zamarynowania. Ćwiartki

Smaki Ewy
Chłodnik Litewski 151

Chłodnik litewski W letni skwar niewiele potraw smakuje lepiej niż lekko kwaśna zupa podana na zimno. Gotowy chłodnik Składniki dla sześciu osób 1 burak 5 sporych ziemniaków 1 l maślanki 4 jajka 0,5 l wody 4 ogórki gruntowe pęczek botwinki pół pęczka rzodkiewki pół pęczka szczypioru pół pęczka kopru nać pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki i buraka

Miód i pieprz
Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą 162

Świeża, sezonowa sałatka z bobem, smażonymi młodymi ziemniaczkami, sałatą lodową, świeżą miętą i fetą, polana sosem na bazie jogurtu naturalnego. Smaczna i sycąca, która z powodzeniem

Oryginalny smak
Ostry gulasz paprykowy z wołowiną 166

Gulasz doprawiam do smaku majerankiem, czubricą, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Podaję z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Do przygotowania gulaszu użyłam przyprawy Czubrica czerwona, którą otrzymałam do testowania ze sklepu SKWORCU . Przyprawa ta wzbogaca smak wielu potraw. Jest dodawana szczególnie do potraw mięsnych, zup, gulaszu, bigosu i potraw z roślin strączkowych.  Serdecznie zapraszam do sklepu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekanka z brukselką, z OpenCard w Starym Lwowie 152

starym Lwowie faktycznie niskie ceny, ale za to równie niska jakość, a przynajmniej jedzenia, które zamówiłam (gołąbki z ziemniakami i czebureki - o wiele za tłusto). Nie podobała mi się również   muzyka (choć to już pewnie kwestia gustu). Plus: potrawy bardzo ładnie podane. Ogólnie nie polecam, ale to tylko moja subiektywna opinia. Niestety bez zdjęć bo bateria w komórce

Qlinarnie i Qlinarnie
mielone z czubricą na kapuście młodej... 194

wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami, pieczywem.............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny i jagnięciny - doskonała na dolegliwości żołądkowe - opakowanie: 20 gram

W Mojej Kuchni Lubię
Polska na chipsach z winogronami. 153

białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn, sól olej do smażenia 2 ziemniaki Surową kiełbasę nakłuć np. wykałaczką i smażyć na oleju. W trakcie smażenia podlać białym winem. Dobre wino podkreśla smak potrawy. Dodać winogrona i dusić do odparowania wina. Na drugiej patelni usmażyć ziemniaczane chipsy, czyli ziemniaczki  pokrojone w cienkie

Kulinarny karnet Christophera
Letnie placki ziemniaczane 280

Oliwa nie do wszystkiego jest dobra, czasem jej smak nie komponuje się z potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia.Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa.Składniki:6 dużych ziemniaków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kartoflak 318

ziemniaczana, kiszka ziemniaczana, blacharz, bugaj, rejbak, kugiel, kugel, terciek, nagus, kniaź… Kartoflak, to ulubiona potrawa mojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc  w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności.  Składniki:                                                        - ok. 2 kg ziemniaków- 4 jajka- słonina- boczek- kiełbasa- 3 cebule- czosnek (według upodobania)- przyprawy – sól, pieprz, majeranek

mojewypiekiinietylko
Zupa grochowa 196

grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście nie odważyłam się spróbować). Jest też jedną z potraw chętnie serwowanych w wojsku (tzw. grochówka wojskowa). To tyle tytułem wstępu, a teraz przejdźmy do konkretów(...)zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :) Składniki (na ok. 8 porcji): 400 g żółtego grochu łuskanego (połówki) 300 g wędzonego surowego boczku 5 średnich ziemniaków 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 nieduża cebula kawałek selera (ok. 100 g) mały por (niekoniecznie) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku pieprz sól Wykonanie: Groch płuczemy, wkładamy

MyCookBook.pl
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 201

potraw, bo niewielka jej ilość daje piękny, żółty kolor. Tej jesieni zaczęłam stosować jej znacznie więcej, tzn. dodaję kurkumę wszędzie tam, gdzie można, a można naprawdę nie tylko do soczewicy czy rosołu ;) Teraz kurkuma pojawia się u mnie w zupach wszelkich, gotowanych warzywach, kiszonej kapuście, sosie do spaghetti, czasem w pastach do pieczywa, "serku" z ziemniaków, a dziś wylądowała(...)zepsuć sobie potrawy. U mnie sprawdza się połączenie: płaskie pół łyżeczki kurkumy + pół łyżeczki pieprzu, oczywiście można to dostosować do własnych upodobań smakowych (mniej lub bardziej ostro), przygotowywanych ilości jedzenia (u mnie 4-osobowa rodzina), itd. Na koniec pokażę Wam moje dzisiejsze kurkumiano-pieprzne kluski :) Z 10 średnich ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, 1/4 części mąki ziemniaczanej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru 194

zaproszono mnie na spotkanie, którego tematem były właśnie ziemniaki. Poza opowieściami przedstawicieli firmy Europlant , hodowców ziemniaków, o przeróżnych odmianach tego warzywa uprawianych w Polsce i dyskusji na temat faktycznego czyli beznadziejnego dostępu do tych odmian w sklepach czy na targowiskach gotowaliśmy też ziemniaczane potrawy. Zajęcia poprowadziła Joasia Jakubiuk. Kuchnia ziemniaczana to przeważnie dania bardzo proste, ale takie jakie znamy(...)razu ustawiłam się przy odpowiednim stanowisku żeby je robić. Okazały się banalnie proste a rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie jest tyle ziemniaków nigdy by tego nie zgadli. A pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką - przepyszne! Teraz, w karnawale, postanowiłam przygotować je w domu co i Wam polecam bo warto. Przepis

Smaczna Pyza
Pieczony Burak z Pomarańczami 221

Ballarini, nie oszczędzam ich specjalnie i do dziś mi służą! Nawet nie macie pojęcia, że jestem Wam w stanie porównać i napisać, że na przykład w woku linii Granitium potrawy szybciej się smażą i duszą niż w woku linii Whitestone Salento, różnica to kilkanaście sekund. Przypuszczalibyście? No więc na czym to skończyliśmy? Ooo, cena! Linia LUCCA nie kosztuje dużo(...)Sami zresztą widzicie, że piekę dużo i gotuję dużo, a kremy i inne małe potrawy najlepiej mi się przyrządza w rondelku. Rondelek linii LUCCA już ma za sobą kilkanaście prób, kasza manna,  masa do  wafli, wczorajszy krem do karpatki, duszenie buraka, ziemniaki, mleko, karmel :) Jestem zadowolona bardzo, a dziecku mojemu spodobał się design, że z zewnątrz jest

Blondynka Gotuje
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 312

wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 4 łyżki oleju rzepakowego Do podania ziemniaki gotowane lub pieczone , kopytka kwaszony lub konserwowy ogórek, marynowane patisony sos z duszenia Instrukcje(...)Karkówka z dzika z warzywami i grzybami -składniki Obrane i pokrojone warzywa Najpierw podsmażamy mięso i pieczarki Dodajemy resztę warzyw i dusimy całość Karkówka z dzika - gotowe danie Potrawa dobrze smakuje z kwaśnymi dodat Post Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa
Euro 2016: Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem 181

symbole Walii. Od czasu rządów dynastii Tudorów por jest ważnym elementem tej małej krainy. To także składnik wielu potraw kuchni walijskiej. Dziś wieczorem Walijczycy rozegrają mecz o półfinał Euro 2016. Z tej okazji proponuję zapiekane pory w towarzystwie młodych ziemniaków i kurczaka. Składniki 250 g piersi z kurczaka 2 pory 4 młode ziemniaki 2 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu

My Chcemy Jeść
Kurczak pieczony z mango 186

niedzielny obiad polecam kurczaka pieczonego z mango. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie kurczaka z mango było strzałem w dziesiątkę. Kurczaka najczęściej podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.  SKŁADNIKI: 1 kurczak, 1 mango, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka soli. PRZYGOTOWANIE: 1. Mango

Tradycyjna kuchnia Kasi
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 154

pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.Pulpeciki podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody lub...bez niczego ;)  Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.Smacznego!Dzisiejszym przepisem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Knedle ze śliwkami 208

Knedle ze śliwkami...Białe kule z ziemniaków i mąki.Wnętrze wypełnione soczystymi śliwkami.Polane rozpuszczonym masłem.Oprószone cukrem.Pycha!Składniki:800 g ziemniaków (waga po obraniu, przed

Gospodyni Miejska
Podróże kulinarne - Tunezja 185

śródziemnomorskiej. Harissa W kuchni tunezyjskiej bardzo ważne jest świeże pieczywo spożywane do prawie każdego posiłku. Popularne są świeże bagietki oraz różnego rodzaju bułeczki, np. z czarnuszką. Dodatkiem do większości potraw jest harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania(...)oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo

Zawsze głodna!