Bratkartofle z jajkiem

Bratkartofle z jajkiem

Bratkartofle z jajkiem

Przepis na : obiad

Bratkartofle od niemieckiego słowa braten - piec, smażyć - to prosta potrawa ziemniaczana, popularna w Niemczech, na Górnym Śląsku. Przygotowuje się ją z ugotowanych wcześniej i pokrojonych na małe kawałki lub plasterki ziemniaków, smażonych na patelni z rozgrzanym tłuszczem, podanych z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym. Danie idealne na upalne dni, żniwa, wśród biednych i bogatych, popularna nie tylko 100 lat temu ale obecnie także. Czytaj więcej » czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Bernika - moj kulinarny pamietnik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.