potrawy z ziemniakami - 1500 przepisów (strona:9/100)

Krombol- wielkopolski kompot z dyni 197

naznaczone miłymi wspomnieniami dzieciństwa :) Dziś też będzie o tym rodzaju napoju, jednak w zupełnie innej odsłonie! Spędzając rodzinnie kilka dni na wielkopolskiej wsi, trafiliśmy na Festyn Ziemniaka. Do wyboru były 3 potrawy obiadowe i do każdej z nich była podawana szklanka kompotu. I to zupełnie niezwyczajnego! Kiedy tylko wróciliśmy z objadania się ziemniaczanymi rarytasami, pognałam w podskokach do naszej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polędwiczka w sosie z sera gorgonzola 139

mięso z piekarnika i kroimy je na grube plastry. Teraz solimy. Układamy na półmisku, polewając częścią sosu. Resztę sosu podajemy na stół oddzielnie. Półmisek dekorujemy upieczonymi warzywami. Potrawa świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami ( tu przepis ) i sałatą. Przepis znalazłam kilka lat temu u Bajaderki – tutaj . Lekko go zmodyfikowałam, dostosowując do naszego gustu. Wpis jest odpowiedzią na blogowe wyzwanie

Patchwork
Duszonki 160

potrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże

Kuchenne zapiski Edyty
Zioła w kuchni - ROZMARYN 181

smażonych ryb, owoców morza, a także bulionów i marynat. Rozmaryn idealnie dopełnia również walory smakowe potraw z baraniny, dziczyzny, drobiu i ryb. Jest nieodzowny w potrawach z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami i grzybami. Ponadto doskonale komponuje się z czosnkiem oraz takimi przyprawami jak majeranek i cząber. Aromatyczne właściwości rozmarynu powodują, że jest wykorzystywany do marynat octowych i olejowych

Garniec Magalie
Sałatka buraczana do obiadu 303

kostkę razem z ogórkami. Tak samo pokroić cebule i wymieszać razem z natką pietruszki i przyprawami do smaku. Skropić sałatkę sokiem z cytryny. Podawać do potraw mięsnych najlepiej z młodymi ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Warzywna frittata z makaronem 252

pomysł na szybki i pożywny obiad z wykorzystaniem lodówkowych resztek - pozostałości warzyw, serów czy wędlin. Doskonale będzie się komponować także ugotowany wcześniej makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Kolejną z zalet tej potrawy jest to, że można dowolnie eksperymentować z użytymi dodatkami-za każdym razem wychodzi nieco inaczej.  Moja dzisiejsza, bardzo kolorowa propozycja zawiera w sobie makaron i mnóstwo

Kuchnia Ellie
Kotleciki pół-drobiowe 395

wyjaśniam - nie jest to konieczność , a raczej świadomy wybór. Po prostu zdecydowałam, że warto spróbować zrobić kotleciki które będzie można podać z zestawem surówek bez dodatków typu ziemniaki, ryż . Miały być samodzielną potrawą samą w sobie. Z tego też powodu powinny być moim zdaniem dość mocno doprawione bo nie planowałam sosu. Postawiłam na doprawienie zioła. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kluski ziemniaczano-serowe 384

Lubimy wszelakie kluski, można je przygotować z różnych składników. Kluskami nazywa się najczęściej potrawy mączne, przygotowane najczęściej z dodatkiem ziemniaków, sera i jajek. Kluski są podstawą kuchni polskiej, są zazwyczaj dodatkiem do mięsa i zup. Moje Kluski ziemniaczano-serowe przypominają wyglądem tradycyjne kopytka. A do  przygotowania klusek wykorzystałam resztki obiadowe: pieczone ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia, oraz serek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą 237

Pierogi z ziemniakami, serkiem topionym i cebulą...Miękkie, delikatne ciasto i aksamitny farsz.Kremowy smak serka, utłuczonych ziemniaków i podsmażonej cebulki.Pycha!Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki

Gospodyni Miejska
Fast food po rosyjsku, czyli Kroszka Kartoszka 247

lokal "Kroszka Kartoszka". I tak Kroszka Kartoszka jest jedną z pierwszych rosyjskich sieci barów szybkiej obsługi. Skupia się na daniach wśród których główną rolę odgrywa ziemniak. Oczywiście w lokalu możemy zakupić również inne potrawy, jak zupy, mięsne zapiekanki, kanapki, desery itp. jednak absolutnie najczęściej kupowany jest właśnie pieczony ziemniak z dodatkami, przygotowywany na oczach klienta (jest wcześniej upieczony

psgotujemy
Zapiekanka ziemniaczana po neapolitańsku- gattò di patate 269

SKŁADNIKI2 kg ziemniaków1 szklanka mleka100 g masła200 g szynki gotowanej200 g salami100 g żółtego sera2 jajka surowe6 jajek ugotowanych na twardo100 g tartego sera typu Parmezan

zielonacukinka
Placki z batatowo-ziemniaczane 137

Składniki : 1 batat 1 ziemniak 2 jajka  po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Ziemniak i batat obrać, zetrzeć Dodać mąki

Proste Potrawy
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 351

lekko strawnych nie należy  czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się namachać, żeby nakarmić czteroosobową rodzinę..  A jest co trzeć.. Dzisiaj. nie uwierzycie .. zrobiłam kartoflaka

Na słodko lub wytrawnie
Faszerowane ziemniaki 249

nowym i na pewno oryginalnym w smaku. Całe szczęście wszystko wyszło wyśmienicie i rodzice byli bardzo zadowoleni, co się przerodziło potem w określenie "najedzeni";) Pieczone ziemniaki maja to do siebie że nadają potrawom swojego wyjątkowego aromatu i smaku, cieszę się że udało mi się wykorzystać te atuty do stworzenia takiego smacznego obiadu. Składniki: ok 8 ziemniaków, ser mozarella

Kuchnia Pełna Pasji
Kartacze z mięsem 222

Uroki tradycyjnych przepisów ziemniaczano-zapychających i jednocześnie bardzo smacznych. Z gotowaniem kartaczy do tej pory miałam same niemiłe wspomnienia, bo nie trafiłam do wczoraj na ziemniaki, które nadawałyby się do tej potrawy. Niestety nie ze wszystkich odmian powstaną takie ładne, bialutkie sterowce. Kilka razy trafiłam na szarzejące sekundę po starciu, a w gotowaniu rozwalające całą konstrukcję i wypłukujące się(...)pomiędzy gotowanej masy. A wydawać by się mogło takie proste danie... Owszem, samo w sobie trudne nie jest, ale jak trafić na ziemniaki, które nam wszystkiego nie zepsują? To tajemnica Sagali. Teraz nie jestem w lepszej sytuacji, bo ziemniaki na te kluski dostałam od babci, która... też nie wie jaka to odmiana. ;) Eh, i bądź człowieku mądry. Tym bardziej, jeśli

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 336

Ziemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po nie sięgamy niezależnie od regionu kraju, czy okazji.Dzisiaj przepis na bardzo łatwą w wykonaniu, smaczną i niskobudżetową zapiekankę, do której składniki znajdą się chyba w każdej lodówce.Składniki:1 kg ziemniakówmały por20(...)wędlinyłyżka mąkiłyżka masła0,5 l tłustego mlekasól, pieprzprzyprawa do ziemniakówWykonanie:Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy i cieniutko kroimy lub ścieramy na tarce na cieniutkie talarki ;)Pora kroimy w plasterki, a wędlinę w paski. Podsmażamy razem na patelni, by por zmiękłMasło rozpuszczamy, dodajemy mąkę i smażymy przez ok 3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleko i przyprawy. Dokładnie mieszamy rozbijając

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania