Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu - sos ogórkowy, idealnie nadaje się do sztuki mięsa, do potraw z ziemniakami czy ryb. W moim domu podałam go do paluszków rybnych, smakował wybornie . składniki na 2 porcje sosu 10 dag ogórków kiszonych 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki mąki 4 łyżki śmietany sól szczypiorek do posypania przepis Ogórki kiszone ścieramy
Smakowite Daniauspakajajace i przeciwdrgawkowe.ZASTOSOWANIE W KUCHNI :W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babka Ziemniaczana- z sosem beszamelowym(coś dla miłośników potraw z ziemniaków)Składniki:(na dużą blaszkę)- 3 kg ziemniaków - 2 duże kiełbasy - 2 cebule - 5 czubatych łyżek kaszy manny- 1 jajko- pieprz, sól, majeranekSos:- 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 5 łyżek śmietany- 2 łyżki soku z cytryny- odrobina starkowanej gałki
Gotuj Z Muzykączas mieszając - dodaj oliwki z zalewą (ok 90g-110g) - dodaj 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki - dopraw pieprzem i solą - posiekaj dymkę i listki bazyli, wykorzystaj je do dekoracji potrawy 3. ZIEMNIAKI ZAPIEKANE - ziemniaki obierz i ponacinaj aby utworzyły harmonijkę - oprósz solą morską - w nacięcia powkładaj listki rozmarynu i kilka cieniutkich plasterków czosnku - polej oliwą z oliwek i piecz
SMYKWKUCHNIdanie o nazwie pilaki. U mnie jest to fasulye pilaki, czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki, które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -"Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania powodują, że mogę o mięsie zapomnieć." - powiedział mój Mąż po spróbowaniu(...)Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw, który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest gotowanie w oliwie, dlatego
Chilli Czosnek i Oliwapotrawą zetknęli lub pochodzą z okolic Poznania :) Ja pierwszy raz jadłam je, kiedy miałam -naście lat i byłam na wakacjach u rodziny w Wielkopolsce. Przyznam się, że byłam bardzo zdziwiona takim zestawem na talerzu. To naprawdę jest smaczne :)Pyry z gzikiem, to po prostu ziemniaki podane z twarożkiem ze szczypiorkiem i koperkiem. Przygotowanie tej potrawy jest banalnie proste(...)konsystencję. Pęczek szczypiorku i pęczek koperku pokroić drobno i dodać do twarożku. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody. (Najsmaczniejsze są młode ziemniaki.)To jest wspaniała potrawa na nadchodzące lato, a przygotowanie jej zajmuje tylko chwilę. Jedliście kiedyś pyry z gzikiem? :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaoryginalny w smaku, popularny m.in. w kuchni włoskiej dodatek idealny do lekkich białych mięs typu drób i białe ryby. Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna(...)kolacja we dwoje ”. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym 2015-06-10 12:55:20 Apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Lekkie mięso z kurczaka z delikatnie kwaśnymi marynowanymi karczochami i ziemniakami cytrynowo-rozmarynowymi. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kurczaka bez kości (ok. 300g każda) 180g serc karczochów marynowanych
Kulinarna PokusaZapiekane ziemniaki...Cienkie plasterki ziemniaków zapieczone w śmietanie i mleku.Wierzch oprószony posiekanym szczypiorkiem.Idealne jako dodatek do dania głównego czy samodzielne danie.Smacznego!Składniki:1 kg ziemniaków;250
Gospodyni MiejskaTłuczone ziemniaki ze śmietaną i szczypiorkiem...Kremowe i delikatne za sprawą śmietany.Oprószone posiekanym szczypiorkiem.Może i banalne, ale jakie pyszne!Idealny dodatek do obiadu.Polecam!Składniki
Gospodyni MiejskaZiemniaki po cabańsku to potrawa regionalna Ziemi Chrzanowskiej. Powszechnie znane są jako prażone, duszonki lub pieczone. Latem potrawę przygotowuje się w żeliwnym kociołku ustawianym na ognisku. Potrawę można również przygotować w domu prażąc ziemniaki w garnku ustawionym na kuchence. Doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka lub kefiru. SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 marchewki, 2 cebule, 1 burak ćwikłowy
Tradycyjna kuchnia Kasikukurydzę konserwową i/lub przyprawić czarnym pieprzem.Potrawę najlepiej serwować na ciepło, choć na zimno też jest pyszna.Marchewka z groszkiem idealnie nadaje się do mięs, jaj sadzonych, kasz, frytek, ziemniaków czy innych potraw - u mnie z kotlecikami z kalafiora.Woda nie musi przykrywać marchewki, ma jej być tylko odrobina, aby marchewka zmiękła podczas duszenia. Jeśli ktoś lubi sosy może dodać więcej
Gospodyni Miejskaprzygotowane ziemniaki pierwszy raz spróbowałam na Ukrainie. Są one całkowicie inne, w smaku, jak znane nam wszystkim frytki. Połączenie przypraw, z cebulką i ziemniakami da nam prostą, smaczną, a zarazem sycącą potrawę. Składniki : 5 dużych lub 10 małych ziemniaków 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej w proszku(...)miękkie i chrupiące, oznacza to, że nasze danie, już jest gotowe. Za pomocą łopatki cedzakowej wyjmujemy wszytko na talerz. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest odpowiednio doprawiona, i jeżeli potrzebujemy, dodajemy sól i pieprz. Na Ukrainie, tak przygotowane ziemniaki, je się ze śmietaną. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachDzisiaj zabieram Was po raz kolejny na Sycylię. Do mojej długoletniej sąsiadki o imieniu Lucia. Moja znajoma Lucia lubi kurczaki, ale nie lubi ...piersi z kurczaka
Z Kuchni Do Kuchniimbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej
Tajskie smakirozłożone na patelni warzywa i na małym ogniu podsmażamy, aż górna warstwa się zetnie (zbyt ostry ogień przypali tortillę od spodu). Podajemy na ciepło. Z radością montowałam tą potrawę, bo poza ziemniakami, wszystkie warzywa były z naszego ogródka. Taka mała radość. Nie użyłam mąki, bo dodatków było tak dużo, że nie chciałam za bardzo zagęścić masy. A teraz życzę smacznego
les mirabelles