porem - 1871 przepisów (strona:84/125)

Cannelloni z porem i brokułem 321

słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż ochrzcił(...)zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie

Grunt to przepis!
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 293

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej

Słodkości i nie tylko
Rozgrzewająca zupa-krem 169

zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone

Sajkofanka smaku
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 510

Kruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie.  Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe 201

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Pora na coś słodkiego!  Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 191

literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :)  Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;)  Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 260

się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku . Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu  - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól - łyżeczka suszonego cząbru - chrzan - 2 łyżki

Sajkofanka smaku
Torcik różany 211

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 220

nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości na stałe w Waszym menu :)  A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji ;)   Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne

Sajkofanka smaku
Moja Słodka Pavlova 209

bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej 3 godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK ;) Tutaj beza przed upieczeniem...  ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami

Sajkofanka smaku
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 240

wrzucamy do blendera z pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy.    Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę

Sajkofanka smaku
Truskawki na śniadanie 212

Lato w pełni :)  Na targach i ryneczkach mnóstwo łubianek z truskawkami - czekałam na to cały rok - truskawki to moje ulubione owoce! Kupiłam cały zapas i jem o każdej porze dnia! Dziś postanowiłam zacząć dzień od słodkich truskawek, ulubionego serka wiejskiego z odrobiną miodu i kubkiem zielonej kawy, która ostatnio zawojowała moją dietą, doskonała na śniadanie. Słonecznego dnia i koniecznie

Sajkofanka smaku
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami 230

ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami - rewelacja! Zresztą spróbujcie sami :)   Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami   Składniki

Sajkofanka smaku
Deser w błękicie z granolą 181

Przyszła pora na wykorzystanie nowego smaku galaretki Winiary Blue Curacao .A że kolor kojarzy mi się z wodą tak zrobiłam taki oto deserek.Piasek ,spienione fale no i piękny błękitny kolor wody.Ach ale mi się zatęskniło za wakacjami. Składniki: 1 szt galaretka o smaku blue curacao 52 g 150 ml kremówka 30% 1 szt śmietan fix 2 łyżeczki cukier puder granola

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z czarną porzeczką 198

Sezon truskawkowy dobiegł końca,ale w ogrodzie dojrzewają inne owoce.Przyszła pora na czarną porzeczkę.Padło na sernik bez pieczenia.Przeważają w nim dwa smaki słodki i lekko kwaśny oraz bardzo wyczuwalny smak czarnej porzeczki.Ja czarną porzeczkę bardzo lubię więc i sernik przypadł mi do gustu. Składniki: Spód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania