porem - 1871 przepisów (strona:83/125)

Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 183

zależy od czasu jakim dysponuję i wskaźnika głodu). Chętnie zjem gałkę lodów, kiść winogron czy jogurt, a w zimne dni gorącą herbatę i ciasteczka . Godzina 19.30-20.00 pora na kolację. Pewnie byłoby dla mnie lepiej kolacji w ogóle nie jadać, bo i metabolizm już nie ten( niestety!) i troszkę mam za dużo tu i tam)) bazą kolacji są wszelakie sery

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne muffinki 241

dodatek wykorzystałam żółty ser, oliwki i suchą kiełbasę. Wy możecie dodać Wasze ulubione smaki: paprykę, zeszklony boczek, czy cebulkę, szynkę, grzybki, kosteczki ugotowanego na parze (al dente ) ziemniaka, czy pora. Pomysł z książki “365 chlebowych przepisów”. Polecam bardzo)      Składniki na 20 sztuk

Mia Cucina Sofieta
Moje nominacje do Liebster Award 168

Jakiej przyprawy najczęściej używasz w kuchni? cynamon, rozmaryn, szałwia 8.     Dla kogo najczęściej gotujesz? dla rodziny 9.     Kawa czy herbata? zależy od pory dnia… 10. Ulubiony deser to... zawsze tiramisu… 11. Makaron czy ryż? makaron na słono, ryż na słodko, chociaż dobrym risottem nie pogardzę) Nominowane blogi: http://bajkorada.blogspot.com/ www.turcjaodkuchni.blogspot.com http://ilovecookiesjp.blogspot.it/ http://krystinacuisine.blogspot.it

Mia Cucina Sofieta
Włoski Nowy Rok 198

słodki węgiel. Wydaje się, że Befana występuje jedynie we włoskiej tradycji. Wg legendy wiedźma miała spotkać Trzech Króli udających się do Jezusa. Befana jednak zgubiła się i od tej pory lata na miotle zostawiając w domach prezenty, na wypadek, gdyby w jednym z nich znajdował się Jezus.    Wieczorem 6 stycznia kukła Befany jest palona na stosie. Staruszka symbolizuje

Mia Cucina Sofieta
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 133

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jesień pełna jest apetycznych kolorów . Często barwy te kojarzą nam się z czymś ciepłym, a zarazem rozgrzewającym nas w chłodne jesienne popołudnia.   Potrawy tej pory roku powinny składać się z urzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać

Symfonia Smaków
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 156

chłód i zimno mają to do siebie, że mamy coraz większą ochotę na.. podjadanie!  Moim zdaniem nie jest to absolutnie grzech, bo przecież o tej porze roku zwiększa się nasze zapotrzebowanie na energię(ahh te niepodważalne kobiece argumenty :)). Dlatego aby wygonić smutny wyraz z naszej twarzy i nadać wigoru naszemu ospałemu dniu należy uraczyć podniebienie czymś słodko-rozgrzewającym

Symfonia Smaków
14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej! 118

ponownie! Z wielką powagą apelujemy, że nadeszła  pora na późny, sobotni.. deser!  Tak, więc krótko, zwięźle i na temat: otóż dzisiejszą propozycją na podwieczorek jest ciasto ananasowe, którego przepis bazowy opiera się na szarlotce! Pomysł objawił się tym, iż od jakiegoś czasu w mojej kuchni stał piękny, dorodny ananas, którego nie chciałam tak po prostu obrać

Symfonia Smaków
19.Lekka, podpieczona środa - czyli zapiekanka z pomidorami, krewetkami i łososiem! 263

Witamy!  Dziś trochę późno jak na obiad, ale z uwagi, że czasami poprez całą masę zajęć w ciągu dnia  pora obiadowa zostaje przesunięta na niemal ostatnią chwilę zapraszamy Was do spróbowania naszej wersji zapiekanki. Także zważając na nasz dzisiejszy brak czasu proponujemy Wam obiadokolację! (; Zapiekanki większości z nas kojarzą się z zapychaczami - szczególnie te typu fast-food

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 218

poniedziałek przeleciał nam milej tak jak każdy najbardziej wisielczy dzień,  możemy sobie go po prostu w jakiś sposób urozmaicić.  Dziś proponujemy Wam powrót myślami(smakami ;))do pory jaką jest cudowna, zielona i ciepła wiosny, a zarazem lekkie ożywienie podniebienia bardzo kolorową sałatką! Choć wiele osób naokoło śmieje się, że pogoda za oknem zwiastuje raczej wiosnę, a niżeli zimę

Symfonia Smaków
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 225

PiernikowaChata oraz Kasię z bloga Gotuj z cukiereczkiem . Fundatorem nagród była firma Teekane - my serdecznie polecamy Wam wypróbowanie herbat tejże firmy, oczywiście jeśli jeszcze ich nie znacie (o każdej porze roku pojawia się nowa seria herbat, także naprawdę polecamy - aromaty są rewelacyjne. Zimowa seria z pewnością Was rozgrzeje!) Limon zajął owocne pierwsze miejsce, dlatego zachęcamy Was do jego sporządzenia! (; Same

Symfonia Smaków
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 195

wiosenną, cieplutką aurą! My jak zwykle humory poprawiamy sobie czymś smacznym! Dzisiejsza wiosenna propozycja na talerzu to pieczone młode ziemniaczki ze złocistą ciecierzycą! Typowe barwy dla tej ukochanej pory roku! Kalendarzowa wiosna już za 6 dni, więc starajmy się przyjemnie ją zwabić naszymi kolorowymi posiłkami!  Pieczone ziemniaczki są rewelacyjne już same w sobie, ugotowane i polane masłem i posypane

Symfonia Smaków
51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami. 176

Dzień dobry!  Jest pięknie, słonecznie i zaczyna robić się zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem  jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti

Symfonia Smaków
Mielone zraziki 269

się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  2 łyżki bułki

Z miłości do słodkości
Włoski deser Tiramisu 313

Tiramisu to klasyczny i przede wszystkim przepyszny włoski deser. Robię go bardzo często, jednak jakoś tak wyszło, że do tej pory nie zamieściłam przepisu na blogu:) Czas to nadrobić;) Co prawda w oryginalnym włoskim przepisie są podłużne biszkopty, ja jednak, w związku z tym, że robiłam je w pucharkach, użyłam zwykłych okrągłych biszkoptów. Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g

Z miłości do słodkości
Kakaowa szarlotka z budyniem 308

Powoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem,  jednak ta szarlotka jest zupełnie inna

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania