Fenkuł, czyli koper włoski, to warzywo, którego do tej pory nie jadłam. Ale widywałam na blogach (np. w zupie u Matki Polki ) i wiedziałam, że w końcu przyjdzie czas, żeby fenkuł wylądował w mojej kuchni. I czas taki przyszedł. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySezon na szparagi w pełni, a ja sobie uświadomiłam, że nie robiłam do tej pory samodzielnie nic szparagowego. W ogóle chyba raz w życiu je jadłam, ale nie zapisało mi się to zdarzenie jakoś szczególnie. Szparagi kojarzyły mi się dotychczas z czymś niesłychanie wykwintnym, a ja kuchni takiej raczej nie prowadzę. Ale w tym roku jest taki wysyp szparagowych dań
Zdrowa Kuchnia SowyPiekłam kiedyś, dawno już temu, ciasto z cukinią . Jak się okazało wymyśliła je Pinkcake, która poleciała mi również zrobienie ciasta szpinakowego . Oczywiście miałam zrobić, ale do tej pory nie zrobiłam i zapomniałam o nim zupełnie. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyinną ich wersję niż dotychczasowe wpadł mi w oko przepis na blogu Kuchnia Słonia na florentynki (skąd taka nazwa?). Zawsze takie cieniutkie ciasteczka chciałam zrobić, a do tej pory nie zrobiłam. Więc pomyślałam, że teraz jest ten moment. Już w trakcie spisywania składników myślałam jak zwykle o podmianie tego i owego, czyli przede wszystkim mąki i cukru
Zdrowa Kuchnia SowyZapraszam: 1. Jeśli do tej pory nie oglądaliście (film z zeszłego roku), to polecam gorąco - 12 minut prawdziwej miłości bliźniego, czyli Siostra Małgorzata Chmielewska. Konkretnie, dosadnie i poruszająco! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyzagon prawie. Na co b y ją tu wykorzystać? Od razu p rzyszło mi do głowy pesto i pomysł ten mi się spodobał, bo nie robiłam pesto do tej pory, ani klasycznego, ani tym bardziej żadnego innego. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjadłam do tej pory quinoa, choć od dawna słyszałam o jego wysoce zdrowotnych właściwościach . Nie podobała mi się natomiast cena, bo 15 zł za 250 g wydawało mi się grubą przesadą. W końcu jednak odżałowałam i kupiłam, choć dalej uważam, że cena jest kosmiczna. Byłam pewna, że jest to zboże, a nie jest, o czym doczytałam dopiero po zakupie. Choć
Zdrowa Kuchnia SowyPora nadrobić zaległości torcikowe... Tort na 7 urodziny mojej córki. Tort duży z blachy. Środek masa - śmietankowa, czekoladowa i malinowa. Dekoracja z opłatka i cukrowych ozdóbek - własnoręcznie wykonanych :) Do tortów wykorzystuję śmietanę cukierniczą Decor Up. Korzystam też z produktów Dr. Oetker Robiąc ten tort wykorzystałam Budyń Ulubiony smak śmietankowy oraz perełki cukrowe Dr. Oetker. Budyń ulubiony to jeszcze łatwiejszy
kolorowotorcikowoDziś niedziela, więc pora na ? ..................... ciasto !!! APFELSTRUDEL czyli, strucla z jabłkami CIASTO: 300 g mąki tortowej szczypta soli 45 g oleju słonecznikowego( około 4 łyżki ) około 150 ml letniej wody NADZIENIE
kolorowotorcikowonajlepiej w widnych lasach. Kania jest powszechnie znana, ale ciągle mylona jest z muchomorem sromotnikowym. Kanię poznajemy także po pierścieniu wokół trzonka oraz dziurce w trzonie ! I pora na przepis. Kanie często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz
kolorowotorcikowoPrzyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju 4-5 jabłek ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka
kolorowotorcikowoacerola od Premium Rosa Jesli jej jeszcze nie znacie, to pora najwyższa poznać ! acerola - 100% sok z jabłek i aceroli 1350 mg naturalnej witaminy C. Sok ten jest bogaty w naturalną witaminę C z owoców aceroli. Skład: sok z jabłek 200ml, sok z aceroli 50ml. Bez dodatku syntetycznej witaminy C. Dla przykładu - z awartość witaminy C w 100g owoców
kolorowotorcikowoPierniczkowo i Świątecznie... Ciasto dojrzało i przyszła pora na pieczenie.... Wczorajszy bilans - pieczenie - 2 godziny - dekorowanie - 4 godziny Przepis na pierniczki podawałam tutaj Oto efekty mojej pracy: LUKIER - przepis 1 białko 1 szkl. cukru pudru. Miksujemy, jeśli jest za gęste - dolewamy wody
kolorowotorcikowostworzyć niecodzienne danie i wzbogacą je wyjątkowym smakiem. Mieszanka przypraw do Kurczaka na dziko Royal Brand W składzie: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki. PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano. Podlać białym winem
kolorowotorcikowopewno sprawi wiele radości :) Uwielbiam go - kojarzy się z latem i ciepłymi, pogodnymi dniami. KOKTAJL TRUSKAWKOWY 1 szkl. truskawek - teraz tylko mrożonych, bo te świeże dostępne o tej porze roku - nie polecam ! 1 łyżka miodu - np. akacjowego Sądecki Bartnik 250 ml jogurtu naturalnego Wszystko zmiksować ! Miód akacjowy Sądecki Bartnik o delikatnym smaku, doskonale nadaje się do słodzenia koktajli owocowych
kolorowotorcikowo