Jajka faszerowane awokado Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do tematu z wielkim entuzjazmem. Pomysł okazał się jednak świetny i po raz pierwszy mogę powiedzieć, że awokado naprawdę mi posmakowało. Z jajkiem i szczypiorkiem smakuje świetnie :) Oczywiście ważne, żeby całość dobrze (i po swojemu
Kraina Tysiąca SmakówOgórki małosolne - można je chrupać same lub dodawać do kanapek i sałatek. Ogórki małosolne są o tej porze roku moim hitem numer jeden. Zwłaszcza w tym roku, bo samodzielnie zrobiłam je po raz pierwszy zgodnie z instrukcją mamy :) Taką niewielką porcję, która znika w ciągu kilku dni, a wtedy zawsze można wstawić następne :) Pasują teraz właściwie do wszystkiego - do obiadów
Kraina Tysiąca Smakównagle bokami mojej nieszczelnej, kwadratowej tortownicy zaczęła się po prostu wylewać :) I odpłynęła mi cała :) A szkoda, bo arbuzowa galaretka Winiary jest jedną z najlepszych jakie miałam do tej pory okazję jeść i już żałuję, że jest to edycja limitowana! I choć już kilka razy popełniłam ten błąd to zawsze mi się wydaje, że tym razem jednak się
Kraina Tysiąca Smakówwyjątku, bo normalnie owoce pół godziny wcześniej na MM. :) Cieszę się, że już jesteś! cynamonwkuchni 2010/01/15 23:10:12 pół godziny przed śniadaniem, chciałam napisać.To już ta późna pora :P rain1drop 2010/01/16 10:38:13 Uwielbiam taki makaron - ten smak jest niezwykle prosty, a zarazem tak wyrafinowany. Przywodzi na myśl dzieciństwo i rozgrzane słońcem owoce. Nawet, jeśli jemy
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam muffinek, a właściwie to do tej pory robiłam raczej babeczki niż muffinki. Poszperałam w necie i trafiłam na przepis Sylci . Spodobał mi się, składniki miałam, więc przystąpiłam do rzeczy i za niecałą godzinkę delektowałam się pysznymi muffinkami:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowymożliwe, że do tej pory nie zrobiłam tego deseru??? Znam go od dawna i wygląda na to, że nie wierzyłam, że jest aż tak dobry jak się o nim mówi;) W każdym razie nagle przyszła mi na niego taka ochota, że zrobiłam z mrożonych truskawek, bo na świeże to jeszcze sporo czekania. Składniki na 4 porcje
Zdrowa Kuchnia SowyChciałam zrobić coś słodkiego, ale niewielkiego, taki deser bardziej niż jakieś ciacho. Kiedyś zrobiłam pannę cottę i wspominam ją smacznie, więc pomyślałam, że może pora na powtórkę w innej wersji, najlepiej czekoladowej:) Znalazłam stosowny przepis , lekko go zmodyfikowałam i przystąpiłam do pracy:) Składniki na 4 porcje - spore filiżanki: * 250 g śmietanki 30% * 100 g mleka skondensowanego niesłodzonego
Zdrowa Kuchnia Sowyporcje, bo na szczęście małżonek zapomniał jak mu smakowała poprzednia wersja tego deseru i nie wyraził ochoty na dzisiejszą;) Komentarze wedelka 2011/09/09 18:18:52 Świeży rabarbar o tej porze? Zazdroszczę :) U mnie po nim nie ma już śladu :( Deser prezentuje się smakowicie..chociaż ja dodałabym do warstwy rabarbarowej trochę cynamonu..ciekawie się razem komponują :) Pozdrawiam :) dusiowaa 2011/09/09
Zdrowa Kuchnia Sowymógłby być jeszcze bardziej płynny:) Komentarze m.dawid 2011/09/16 20:27:21 kolorowe i apetyczne:) chyba odpalę jutro raclette;) sowa_nie_sowa 2011/09/17 10:07:26 Odpalaj:) Teraz najlepsza pora na takie dania, warzyw w bród wszelakich, do wyboru i koloru. Aż szkoda, że tak wszystko na raz, a potem zostaną jedynie kiszonki i mrożonki;) Gość: Kasia, staticline16968.toya.net.pl 2011/09/17
Zdrowa Kuchnia Sowyłupiny. Szybciej, bez problemów i łatwiej się czyści wyciskarkę. Polecam ten sposób! Chyba, że to takie oczywiste dla wszystkich, tylko ja nie wpadłam na to do tej pory;) Po wyjęciu rozłożyłam na talerze i posypałam koperkiem. Bardzo, bardzo dobre było:) ***** "Rzuć szczęściarza do wody, a wypłynie z rybą w zębach" Julian Tuwim Komentarze Gość: Maggie, dsl-217-155-36-199.zen.co.uk
Zdrowa Kuchnia Sowypory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyfali eksperymentowania z różnego rodzaju naleśnikami, placuszkami, omletami czy pankejkami przyszła pora i na bliny. Na bliny zwróciłam uwagę już jakiś czas temu, ale dopiero jak je pokazała na swoim blogu Sylwiam7 , to dojrzałam do ich zrobienia. Przewertowałam też inne przepisy i okazało się, że często bliny są robione albo na mące gryczanej, albo pół na pół pszenna z gryczaną
Zdrowa Kuchnia SowyPodobno hummus najlepszy jest z chlebkiem pita, ale z braku takowego zjadłam z razowcem i też było dobrze. Polecam choć raz się skusić, jeśli ktoś nie robił do tej pory:) „Nasze życie zawsze pokazuje rezultat naszych dominujących myśli.” Sren Kierkegaard Komentarze m.dawid 2012/01/13 14:02:36 Wygląda fajnie, przepis prosty, ale... jadlam w Londynie kiedys, i jakos zupelnie nie pamietam
Zdrowa Kuchnia Sowylitr wody śmietana 18 % łyżka masła lub oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk Zrobiłam tak: 1. w garnku rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł) 2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o) 3. dolałam zimną wodę
Zdrowa Kuchnia Sowydroga wyprobowalam jesienia i polecam jak beda sliwki sowa_nie_sowa 2012/02/17 07:48:04 Znam ten przepis, jak również wersję z czekoladą zamiast kakao:) Nie robiłam do tej pory, może się też skuszę jesienią:) zawsze.oliwek 2012/02/22 20:19:18 jakie śliczne kuleczki :) uwielbiam Twój blog:) sowa_nie_sowa 2012/02/23 07:38:01 Oliwku, bardzo się cieszę:) bronislawa70 2012/02/26
Zdrowa Kuchnia Sowy