Jeśli nie próbowaliście jeszcze piec sernika z dodatkiem mleka zagęszczonego to gwarantuje, że po skosztowaniu znajdzie się na liście waszych ulubionych wypieków. Najlepsza masa serowa jaką upiekłam do tej pory. Mleczko nadaje sernikowi delikatności. Jest puszysty i bardzo wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Wielbicielą zbitych, ciężkich serników może nie przypaść do gustu. Sernik upiekłam na spodzie brownies, jednak
Mania GotowaniaNajlepsze muffinki jakie udało mi się upiec. Do tej pory jestem pod ich wrażeniem. Zachwyciły również każdą osobę, która miała okazję je skosztować. Są naprawdę rewelacyjne, ciężko poprzestać na zjedzeniu jednej. Plusem jest również to, że długo utrzymują świeżość. Kruszonka jest chrupiąca i bardzo aromatyczna, doskonale komponuje się z kwaskowatym rabarbarem. Naprawdę polecam!! Muffinki z musem z rabarbaru
Mania GotowaniaPrzepis na te ciasteczka otrzymałam dawno temu od koleżanki (również prowadzącej obecnie bloga kulinarnego), i od tej pory jest to nasz ulubiony smakołyk J Nie było osoby, która by ich skosztowała i nie chciała przepisu. Naprawdę nie mają sobie równych. Choć są pracochłonne i dość niewdzięczne w obróbce (ciasto jest klejące), to naprawdę warto się zmotywować do pracy J Gorąco
Mania Gotowaniajeśli zobaczę go w sklepie muszę koniecznie go nabyć J Sosów na bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje
Mania Gotowaniaporze roku możemy delektować się pysznymi pomidorami różnego gatunku, dlatego zupa pomidorowa powinna znaleźć się obowiązkowo, choć raz w sezonie na każdym stole. Ja do swojego kremu użyłam pomidorów malinowych. Zupa wyszło pyszna, gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam. Najlepszy krem z pomidorów Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku
Mania Gotowaniaszóste niebo sernik "snikers" autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Ciasto tortowe autorka: Aneta S | blog: Sprawdzone Przepisy Misiaczka Torcik Śmietankowy Snickers autorka: VerySweetPage | blog: Piernikowa Chata Bardzo Słodka Strona Pora na babkę ... autorka: SLONCE | blog: KuchniaSłońca Niebiański sernik kajmakowy autorka: pilichola | blog: Cukry Proste dla słodkolubnych autorka: Alice in MuffinLand | blog: Alice in MuffinLand Kawa w cieście, kawa w karmelu
Mania Gotowaniadojrzewającym cieście. Bardzo zaciekawiła mnie ta metoda. Przepis odbiega trochę od oryginału ale postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Zdecydowanie najlepszy przepis na ciasto na pizzę jakie do tej pory robiłam. Ciasto jest chrupiące, przypomina te z najlepszych pizzerii. Naprawdę polecam!! Najlepsze „dojrzewające” ciasto na pizzę Składniki: 3/4 opakowania suchych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru
Mania Gotowaniapracy, chcemy chwilę odpocząć, ale niestety musimy zabrać się za przygotowanie obiadu. Takie rozwiązanie ma również korzystny wpływ na naszą dietę, gdyż umożliwia zjedzenie posiłku o normalnej "obiadowej" porze, a nie w formie "obiadokolacji". Zanim wrócimy z pracy i przygotujemy posiłek jest już przeważnie 17 albo jeszcze później. Tak naprawdę większość z nas w tygodniu obiad je albo
Mania Gotowanialepszego o tej porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało kto gotuje zupę odmierzając dokładnie składniki, będzie dziś raczej instrukcja niż przepis :) Dla początkujących - bo nie ma nic łatwiejszego :) Najbardziej lubię pomidorową na kościach od schabu i/lub karkówki - najczęściej odkrojonych przeze mnie, więc jeszcze ze sporą ilością
Kraina Tysiąca Smakówjest w moim domu bardzo długo i wiążą się z nią bardzo miłe mi wspomnienia. I jak by nie patrzeć to sporo się z niej nauczyłam a teraz pora na przekazanie tej tajemnej księgi dalej ;) To cudownie ilustrowana książka kucharska dla dzieci autorstwa S & H Thheilig którą w polskiej wersji wydał Warszawski Dom Wydawniczy. Chodź razem coś ugotujemy
FarmażonyUwielbiam lody o każdej porze roku. Z kupnymi różnie bywa, a myślicie, że domowe to skomplikowana sprawa?? Nic podobnego :) W dość szybki sposób możecie stworzyć swoje ulubione chłodzące "co nieco". Świeże bez konserwantów, barwników sztucznych słodzików itp.badziewia . Lody można zrobić w zwykłym pojemniczku i kulkować(o ile ma się łyżkę), albo w foremkach do lodów albo po prostu
Farmażonytort robiłam już niemal trzy miesiące temu. Przepis do tej pory leżał w tzw. szufladzie i czekał, a później jeszcze czekał i znów trochę czekał i pewnie dalej tak by czekał, gdyby nie fakt, że niedługo znów będę zabierać się za pieczenie tortu. Tym razem będzie to coś całkiem nowego i mam nadzieję, że wyjdzie równie wspaniale, jak ten dzisiejszy
Ratunku obiadpełni opanowałam aparat, co zajęło mi naprawdę mnóstwo czasu, rzeczywiście zdjęcia się poprawiły. I kompozycyjnie, kolorystycznie, jakościowo. W grudniu 2013 mój znajomy wystawił na Allegro swój sprzęt. Do tej pory usilnie fotografujący, z całkiem niezłymi efektami, postanawia sprzedać swojego pupila po okazyjnej cenie. Mały przebieg, trzy obiektywy, torba, statyw za zaledwie dwa tysiące polskich złotych. Okazja jak nigdy, bo gdzie
W kuchni Karmel-itkiKocham lato za warzywa i owoce, uwielbiam za to, że działka o tej porze roku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmogłam Wam zaproponować dzisiaj nic innego jak skraść tego słońca trochę, zamknąć i przechować na długie jesienno- zimowe wieczory. Moja propozycja to pyszny dżem malinowy. Maliny o tej porze roku są najlepsze, najbardziej słodkie i najbardziej aromatyczne, i mi osobiście te późne odmiany odpowiadają najbardziej. Postanowiłam zatem kupić ich w większej ilości i przechować , by móc później pocieszyć się
SMYKWKUCHNI