pory rzadko jadaliśmy mięso indycze, mnie się kojarzyło raczej z mięsem suchym, ale w sumie to nie wiem dlaczego królowały generalnie kurczaki. Poszukując alternatywy dla wędlin sklepowych pomyślałam o zapiekanej piersi właśnie z indyka, bo taką pierś wędzoną jada moja córka. Zrobiłam i od razu pochłonęliśmy ponad połowę upieczonego kawałka! Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyfali eksperymentowania z różnego rodzaju naleśnikami, placuszkami, omletami czy pankejkami przyszła pora i na bliny. Na bliny zwróciłam uwagę już jakiś czas temu, ale dopiero jak je pokazała na swoim blogu Sylwiam7 , to dojrzałam do ich zrobienia. Przewertowałam też inne przepisy i okazało się, że często bliny są robione albo na mące gryczanej, albo pół na pół pszenna z gryczaną
Zdrowa Kuchnia SowyPodobno hummus najlepszy jest z chlebkiem pita, ale z braku takowego zjadłam z razowcem i też było dobrze. Polecam choć raz się skusić, jeśli ktoś nie robił do tej pory:) „Nasze życie zawsze pokazuje rezultat naszych dominujących myśli.” Sren Kierkegaard Komentarze m.dawid 2012/01/13 14:02:36 Wygląda fajnie, przepis prosty, ale... jadlam w Londynie kiedys, i jakos zupelnie nie pamietam
Zdrowa Kuchnia Sowylitr wody śmietana 18 % łyżka masła lub oleju przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, suszona cebulka, lubczyk Zrobiłam tak: 1. w garnku rozpuściłam łyżkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i pora - chwilkę smażyłam do zeszklenia - dorzuciłam obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku - znów chwilkę smażyłam - dorzuciłam pokrojone ziemniaki (sł) 2. szczypta czosnku niedźwiedziego i suszonej cebulki (o) 3. dolałam zimną wodę
Zdrowa Kuchnia Sowydroga wyprobowalam jesienia i polecam jak beda sliwki sowa_nie_sowa 2012/02/17 07:48:04 Znam ten przepis, jak również wersję z czekoladą zamiast kakao:) Nie robiłam do tej pory, może się też skuszę jesienią:) zawsze.oliwek 2012/02/22 20:19:18 jakie śliczne kuleczki :) uwielbiam Twój blog:) sowa_nie_sowa 2012/02/23 07:38:01 Oliwku, bardzo się cieszę:) bronislawa70 2012/02/26
Zdrowa Kuchnia Sowypastę w stylu pasty/smalcu z fasoli , którą niedawno robiłam. Ale nie miałam namoczonego grochu, a ochota była na teraz, więc poszperałam i znalazłam w "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" Bożeny Cyran-Żak pastę z zielonego groszku. A ponieważ była umieszczona w potrawach wiosennych, więc poczułam się bardzo wiosennie (zresztą to moment jeszcze do wiosny przecież;) Składniki
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu , do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek. W tym sezonie chcę poeksperymentować z kiełkami na ciepło. Dorzucam je więc do zup, zrobiłam puree z soczewicy, również dodaję je do puree z ziemniaków. A dzisiaj przesmażyłam na maśle i zrobiłam na nich jajecznicę! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySoczewica stała się niewątpliwie moim strączkowym faworytem! Przedstawiam trzy wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z cukinią i kiełkami. Wszystkie pyszne! Takie dania można też potraktować jako sałatkę na drugie śniadanie do pracy:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiś czas podobny przepis migał mi gdzieś na blogach i w końcu jak kilka dni temu zobaczyłam go na blogu Dziś mam ochotę na... , to stwierdziłam, że chyba pora najwyższa też go w końcu zrobić:) Ale zanim zdążyłam wyciągnąć ciecierzycę, mój wzrok padł na ugotowaną soczewicę, której porcja została mi z obiadu z przeznaczeniem na następny dzień. Skoro ciecierzyca taka
Zdrowa Kuchnia Sowypory z soją niewiele miałam do czynienia; od czasu do czasu piłam mleko sojowe. Soja i kukurydza kojarzą mi się z żywnością modyfikowaną prawie w 100% i świadomość tego jakoś mnie nie zbliżała do nich. Jednak po zakupie soi niemodyfikowanej też nie mogłam zabrać się za jej przygotowanie - swoje musiała odleżeć;) Ale jak już się zabrałam i zasmakowałam, to wygląda
Zdrowa Kuchnia SowyNowy sezon na jagody już się zaczął, a u mnie jeszcze paczuszka z zeszłego została w zamrażalniku. Najwyższa więc pora, aby ją wykorzystać. Padło na naleśniki, bo dawno bardzo nie jadłam. Miałam zrobić z mleczkiem kokosowym, ale się skończyło, więc zrobiłam ze świeżo przygotowanym sojowym. Składniki na 4 naleśniki: 4-5 łyżek mąki orkiszowej typ 1850 ok. 200 ml mleka
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić! Bardzo byłam ciekawa jak smakują duszone warzywa z dodatkiem masła, które kojarzy mi się absolutnie
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też:) Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty . I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej p rzypomniałam , to od razu zamoczyłam, tym razem z my ś lą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy