pastę w stylu pasty/smalcu z fasoli , którą niedawno robiłam. Ale nie miałam namoczonego grochu, a ochota była na teraz, więc poszperałam i znalazłam w "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" Bożeny Cyran-Żak pastę z zielonego groszku. A ponieważ była umieszczona w potrawach wiosennych, więc poczułam się bardzo wiosennie (zresztą to moment jeszcze do wiosny przecież;) Składniki
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu , do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek. W tym sezonie chcę poeksperymentować z kiełkami na ciepło. Dorzucam je więc do zup, zrobiłam puree z soczewicy, również dodaję je do puree z ziemniaków. A dzisiaj przesmażyłam na maśle i zrobiłam na nich jajecznicę! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowySoczewica stała się niewątpliwie moim strączkowym faworytem! Przedstawiam trzy wersje dania obiadowego bądź kolacyjnego - soczewica z dodatkiem pora (i kiełków), z dodatkiem pieczarek oraz soczewica z cukinią i kiełkami. Wszystkie pyszne! Takie dania można też potraktować jako sałatkę na drugie śniadanie do pracy:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjakiś czas podobny przepis migał mi gdzieś na blogach i w końcu jak kilka dni temu zobaczyłam go na blogu Dziś mam ochotę na... , to stwierdziłam, że chyba pora najwyższa też go w końcu zrobić:) Ale zanim zdążyłam wyciągnąć ciecierzycę, mój wzrok padł na ugotowaną soczewicę, której porcja została mi z obiadu z przeznaczeniem na następny dzień. Skoro ciecierzyca taka
Zdrowa Kuchnia Sowypory z soją niewiele miałam do czynienia; od czasu do czasu piłam mleko sojowe. Soja i kukurydza kojarzą mi się z żywnością modyfikowaną prawie w 100% i świadomość tego jakoś mnie nie zbliżała do nich. Jednak po zakupie soi niemodyfikowanej też nie mogłam zabrać się za jej przygotowanie - swoje musiała odleżeć;) Ale jak już się zabrałam i zasmakowałam, to wygląda
Zdrowa Kuchnia SowyNowy sezon na jagody już się zaczął, a u mnie jeszcze paczuszka z zeszłego została w zamrażalniku. Najwyższa więc pora, aby ją wykorzystać. Padło na naleśniki, bo dawno bardzo nie jadłam. Miałam zrobić z mleczkiem kokosowym, ale się skończyło, więc zrobiłam ze świeżo przygotowanym sojowym. Składniki na 4 naleśniki: 4-5 łyżek mąki orkiszowej typ 1850 ok. 200 ml mleka
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam pasty do chleba, więc jak przy którymś z rzędu przeglądaniu mojej ulubionej książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" natrafiłam na przepis na pastę warzywną i pasta ta w dodatku miała w sobie masło orzechowe (!), to musiałam ją zrobić! Bardzo byłam ciekawa jak smakują duszone warzywa z dodatkiem masła, które kojarzy mi się absolutnie
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też:) Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty . I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej p rzypomniałam , to od razu zamoczyłam, tym razem z my ś lą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam szpinak, choć to niespecjalnie jeszcze pora na niego, ale zapragnęłam czegoś mocno zielonego, więc szpinak akurat się w to wpasował;) Miałam zamiar zrobić go jako dodatek do pieczonego łososia, ale wpadł mi w oko przepis Okrasy na danie z dodatkiem puree z selera i ziemniaka i bardzo mi się spodobało owo puree. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyżywej dyskusji na FB na temat cykorii postanowiłam nawiązać z nią bliższy kontakt, bo do tej pory jakoś nie przyciągała mnie do siebie specjalnie. Zakupiłam bardzo zgrabne cykorie (czy bywają niezgrabne? chyba nie) i na pierwszy i, jak się okazało, drugi też ogień, czyli przez 2 dni pod rząd, poszło danie zainspirowane pomysłem Anety. Zrobiłam dwie wersje, nie wiem która
Zdrowa Kuchnia SowyCukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej; kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki. Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co. I się zachwyciłam! Od razu też z tego zachwytu powstała sałatka z jej dużym udziałem, którą właśnie prezentuję:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo dawno nie było u mnie nic słodkiego. Po marcowym wysypie słodkich przepisów nastała posucha;) Za to teraz będzie w końcu prawdziwe brownie, bo do tej pory brownie, które robiłam, za długo trzymałam w piekarniku obawiając się, że będzie niedopieczone. Tym razem wyciągnęłam po 25 minutach ryzykując niestrawność, ale się udało! To jest to, czyli mocno czekoladowa glina:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRobiłam do tej pory mleko sojowe , kokosowe i ryżowe . Następne w kolejności miało być orzechowe z orzechów laskowych, ale najpierw zrobiłam migdałowe, orzechowe jeszcze chwilę poczeka. Przepisy na mleko migdałowe są bardzo podobne do siebie, najważniejsze to namoczyć migdały, zmiksować z wodą i przecedzić, reszta to niuanse i co kto woli;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy