porem - 1871 przepisów (strona:81/125)

WŁOSZCZYZNA SŁUPKI Z PATELNI 253

wierna jednej firmie, w której składzie jest nie tylko marchew (jak w większości) i minimalny dodatek innych warzyw, ale jest w niej zarówno marchew, jak i pietruszka, seler oraz por.  ;-) Składniki: - mrożona włoszczyzna słupki (u mnie opakowanie 750g) - łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy (nie trzeba) - kilka łyżek oliwy z oliwek (do polania gotowych warzyw) - odrobina soli- gdy podlewamy

Smaczne Zdrowe
DOMOWE RAFFAELLO - WEGAŃSKIE, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU 357

jest polimerem beta D-fruktofuranozy i należy do oligofruktanów. Naturalnie występuje w ponad 36 000 roślin, w tym w niektórych spożywanych powszechnie przez człowieka, np. w pszenicy, czosnku, cebuli, porze, bananach, topinamburze. Do produkcji suplementów czy dodatków do żywności pozyskiwana jest głównie z korzenia cykorii. Cechuje ją delikatny słodki smak. Posiada własności teksturotwórcze, a co za tym idzie może być

Smaczne Zdrowe
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 205

wędzonej ogonówki, szynki, ewentualnie boczku, który to musimy pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Składniki: - 2 pęczki botwiny (młode buraczki razem z liśćmi) - 150g warzyw: marchew, pietruszka, por (u mnie włoszczyzna słupki) - 700ml wywaru od parzenia wędzonej szynki - 2 liście laurowe - 6 kulek ziela angielskiego - zakwas buraczany lub cytryna lub ocet do zakwaszenia naszej zupy - sól i świeżo

Smaczne Zdrowe
Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami 300

wielkanocnych potrawach pora na coś lekkiego, sałatkę. Poranna orzeźwiająca sałatka z pomarańczami: mix sałat, pomarańcza, pomidorki, szczypiorek i sos z oliwy, soku z pomarańczy, octu balsamicznego i odrobiny pieprzu cayenne. Polecam również przepisy na: Sałatka owocowa z bakaliami Sałatka owocowa Sałatka z kurczakiem i ananasem Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami jest lekka, świeża i smaczna. 4 pomidory koktajlowe garść Mix sałat

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lekki sernik na zimno z truskawkami 529

jest na opakowaniu, jednak najlepiej w pół szklanki zagotowanej wody rozpuścić dokładnie żelatynę (5 łyżeczek). Dokładnie wymieszaną żelatynę odstawiamy do całkowitego wystudzenia,  od czasu do czasu mieszając.  Pora na masę serową. Serek homogenizowany, jogurt, cukier puder i cukier z laską wanilii mieszamy razem w misce. Możemy to zrobić mikserem na małych obrotach. Delikatnie mieszając, dodajemy stopniowo żelatynę

Sajkofanka smaku
Cannelloni z porem i brokułem 332

słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż ochrzcił(...)zapiekania FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie

Grunt to przepis!
Ciasto z truskawkami i kruszonką migdałową 302

Sezon truskawkowy trwa a więc pora na ciasto znowu z dodatkiem truskawek :) Ciasto drożdżowe z nadzieniem budyniowym pasuje na każdą okazję . Ma niezwykły i niezapomniany smak. Wymiary foremki: 25 x 36 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : ok. 45 minut Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 g cukru sól 1 torebka cukru waniliowego 16 g 1 łyżeczka skórki otartej

Słodkości i nie tylko
Rozgrzewająca zupa-krem 179

zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone

Sajkofanka smaku
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 519

Kruche ciasto z owocami to pierwsze ciasto, które upiekłam będąc małą dziewczynką. Miałam wtedy może około 10 lat. Od tamtej pory obowiązki przygotowywania słodkości w domu spadły na mnie.  Kiedy byłam dzieckiem moja mama od zawsze piekła coś na niedzielę. Piękny zapach drożdżowych rogalików, który unosił się po domu na zawsze pozostanie w mojej pamięci. Ledwo dosięgając do stołu

Sajkofanka smaku
Bułeczki drożdżowe 211

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}   Pora na coś słodkiego!  Mięciutkie, puszyste, złociste i pięknie pachnące, a na wierzchu zdobione chrupiącą kruszonką - któż z nas nie skusi się na ciepłe drożdżowe bułeczki ;) Zdjęcie zrobiłam już

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 203

literatury i zamieszczać tu opisy, które mogłyby Was zainteresować i pomóc wraz z mną odkrywać tajemnice kulinarnego świata :)  Tymczasem lekka i smaczna propozycja na posiłek o dowolnej porze dnia, który stworzyłam nieco spontanicznie któregoś popołudnia ;)  Omlecik jajeczny z sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 268

się ustoi możemy przejść do sedna sprawy, czyli gotowania żurku . Do tego potrzebować będziemy: - 1,5 l wody - 0,5 l domowego zakwasu  - pęczek włoszczyzny (pół selera, pół pora, dwie pietruszki, cztery marchewki) - 2 listki laurowe - ziele angielskie - 4 ziarenka - 3 pętka surowej białej kiełbasy - 6 jaj ugotowanych na twardo - majeranek, pieprz, sól - łyżeczka suszonego cząbru - chrzan - 2 łyżki

Sajkofanka smaku
Torcik różany 227

dawna zbierałam się w sobie, by przygotować tort w stylu angielskim, opartym na lukrze plastycznym. Zbliżały się walentynki zatem uznałam, iż to właściwa pora, by przygotować coś słodkiego i bardzo efektownego :) Rzuciłam się trochę na głęboką wodę, gdyż nigdy wcześniej nie robiłam takich ekskluzywnych tortów.  Zakasałam jednak rękawy i ruszyłam z werwą do pracy - a tu przedstawiam jej efekty

Sajkofanka smaku
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom 240

nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości na stałe w Waszym menu :)  A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji ;)   Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu -200g makaronu penne

Sajkofanka smaku
Moja Słodka Pavlova 218

bezę do wyschnięcia. Ja zazwyczaj trzymam ją całą noc lub przynajmniej 3 godziny. Wtedy jestem pewna, że będzie OK ;) Tutaj beza przed upieczeniem...  ... a tutaj po: A Teraz pora na wykończenie góry… I tu możecie popuścić wodze fantazji ;) Wszystko dozwolone w zależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania