porem - 1871 przepisów (strona:90/125)

Szparagowy sezon 92

Uwielbiam wiosne! Ta pora roku sprawia, ze na chwile zapominam o codziennym zmeczeniu. Moja Mlodsza Krolewna czasem daje w kosc, czesto w ciagu dnia oczy same sie zamykaja. Teraz jednak czuje nowa energie, wiecej rzeczy mi sie chce. Wrocilam tez do kuchni z glowa pelna pomyslow, nie wiem tylko czy czasu wystarczy by wszystkie przetestowac.   Teraz ogarnia mnie szparagowe

Przysmaki Karolki
Kompot z papierowek 139

swoim rytmem, czasami myslalam, ze praktycznie obok mnie. A potem przyszla zaloba, ktora sprawila, ze nie chcialo sie zupelnie nic, a juz na pewno gotowac z mysla o blogu. Pora jednak zaczac zyc normalnie, choc juz nigdy nie bedzie tak jak kiedys. Narazie nie poczynilam w kuchni nic spektakularnego.Pare przepisow wciaz czeka na przetestowanie, szczegolnie kilka pomyslow na dania

Przysmaki Karolki
Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki 188

się tez z tego, ze mogłam się dziś troszkę polenić. Rozkoszowałam się wiec piękną pogodą wsłuchując się w śpiew ptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu

Przysmaki Karolki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 274

pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie przypominało ciasta drożdżowego. Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam paszteciki, które mnie zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu

Przysmaki Karolki
Ciasto na pożegnanie 182

mogę się doczekać efektu końcowego. Stary, zepsuty piekarnik lada dzień będzie tylko wspomnieniem. Mam też nadzieję, że w końcu będę mogla zabrać się za pieczenie ciast, które do tej pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam.. Kremowa tarta jabłkowa składniki

Przysmaki Karolki
Sernik z borówkami 162

Nową kuchnią cieszę się już jakiś czas i jestem z niej bardzo zadowolona. Do tej pory jednak nie przetestowałam w pełni nowego piekarnika. Przed remontem musiałam się wystrzegać przyrządzania pewnych ciast. Mój stary piekarnik nie dawał im rady i często nie dopiekał środka gdy góra dawno już była przypalona. Jednym z ciast zakazanych był sernik, na który w końcu musiałam

Przysmaki Karolki
Śliwki i odgrzebane przepisy :-) 182

jego darami.   Będąc posiadaczką kilku kilogramów słodkich śliwek postanowiłam odkurzyć parę przepisów, które już kiedyś zamieszczałam na blogu. Na pierwszy ogień poszły knedle twarogowe klik . Do tej pory przygotowywałam je z truskawkami, dziś były to śliwki. Do ciasta dodałam pó ł łyżeczki cynamonu, co zmieniło ich smak. Moja córka stwierdziła, że zapachniało świętami. Do knedli przyrządziłam polewę z masła

Przysmaki Karolki
Ciasteczko w prezencie 156

Moja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja  piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować.  Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji

Przysmaki Karolki
Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 123

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szaszłyki z grillowanych kiełbasek i fig 196

Akcja do której się chcę przyłączyć w końcu skłoniła mnie do zakupienia owocu, którego do tej pory świeżego nie jadłam i zawsze jakoś tak z niechęcią podchodziłam, mimo ze figi suszone wręcz uwielbiam. Kupienie fig okazało się nie takie trudne, gorzej było z wymyślenie co tu z nich zrobić. W końcu padło na lekką przekąskę z grilla z połączenia dietetycznych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Bawarska zupa z dyni 174

Ostatnim rzutem na taśmę zrobiłam z reszty mojej dyni zupę bawarska. Rozgrzewająca konkretna, sycąca smakuje jak żadna do tej pory. Idealna na takie jesienne pochmurne dni. Przepis znalazłam w październikowym dodatku do Poradnika domowego - Szybki jesienny obiad z jednego garnka, modyfikując go nieznacznie o dodanie ziemniaków. Polecam póki sezon na dynie jeszcze trwa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Test dzbanka Dafi z filtrem 88

Niedawno utrzymałam dzbanek z filtrem marki Dafi o pojemności 3l. Do tej pory nie ufałam takim wynalazkom, bo niestety mamy bardzo kiepska wodę, średnio raz na dwa tygodnie nasz czajnik wymagał konkretnego odkamienienia i nie wierzyłam ze można coś na to poradzić. Dlatego propozycje na przetestowanie czajnika, dzięki któremu pilibyśmy wodę czysta, bez kamienia, zdrowa przyjęłam z czystej ciekawości. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierogi domowe na maślance z mięsem 247

serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów na to jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Piersi wędzone na herbacie 364

teraz postanowiłam te metodę wędzenia na owocowych herbatach wypróbować na piersiach kurzych. Mięso wyszło pysznie aromatyczne, delikatne i soczyste. A do tego co najważniejsze mega dietetyczne. Polecam o każdej porze roku i z każdym mięsem. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa piwna z owocami morza 170

wiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości. Przypominam o konkursie urodzinowym , kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania